Салат з баклажанів на зиму без стерилізації

Салат з баклажанів з болгарським перцем, кабачками, морквою і помідорами готується дуже просто, в одному посуді, на його приготування вам не знадобиться більше години. Овочеві салати на зиму без стерилізації – одні з найбільш популярних зимових заготівель. Заздалегідь підготуйте посуд для зберігання – банки і кришки.

Салат з баклажанів на зиму без стерилізації

Овочеві салатики зручно зберігати в банках місткістю від 400 до 800 грам, більший обсяг передбачає велику сім’ю, так як відкриті баночки можна зберігати в холодильнику не більше 2-х днів, так само як і будь-які консерви.

Банки і кришки потрібно добре вимити та висушити в гарячій духовці. Це захистить ваші заготовки від псування в процесі зберігання.

  • Час приготування: 1 год.
  • Кількість: 1,5 л.

Інгредієнти для приготування салату з баклажанів на зиму:

  • 1 кг баклажанів;
  • 1 кг болгарського перцю;
  • 1 кг помідорів;
  • 500 г кабачків;
  • 500 г моркви;
  • 500 р ріпчастої цибулі;
  • 1 головка часнику;
  • 100 г зелень (кінза, петрушка);
  • 250 мл соняшникової олії;
  • 100 г цукрового піску;
  • 60 г кам’яної солі;
  • 150 мл яблучного оцту;
  • перець чорний, овочеві приправи за смаком.

Спосіб приготування овочевого салату з баклажанів на зиму без стерилізації:

Отже, беремо велику ємність для приготування овочевого рагу. Це може бути каструля або сотейник з широким дном.

Стиглі баклажани без пошкоджень і псування, з пружною шкіркою ріжемо кружальцями товщиною близько сантиметра, кладемо в сотейник.

Салат з баклажанів на зиму без стерилізації

Солодкий болгарський перець чистимо від насіння, нарізаємо великими шматками, додаємо до баклажанів. Колір перцю вплине на кінцевий колір салатику. Я готувала з жовтим та зеленим, тобто трохи недостиглі, тому вийшов строкатим. Якщо перець червоний, колір готової страви буде більш темним.

Салат з баклажанів на зиму без стерилізації

Очистимо кабачки від шкірки, дрібно нарізуємо. Дрібно нарізуємо цибулю і головку часнику. Кладемо в сотейник кабачки, цибулю і часник. До речі, молоді світло-зелені цукіні чистити непотрібно.

Салат з баклажанів на зиму без стерилізації

Моркву нарізаємо кружечками, завтовшки приблизно пів сантиметра. В такі салати моркву слід різати великими шматками, це урізноманітнить текстуру страви.

Салат з баклажанів на зиму без стерилізації

Додаємо стиглі червоні помідори. Раджу обдати їх окропом і зняти шкірку, це робити не обов’язково, але без неї смачніше.

Салат з баклажанів на зиму без стерилізації

Наливаємо у сотейник соняшникову олія, додаємо цукровий пісок і кам’яну сіль, додаємо трохи меленого чорного перцю і будь-які овочеві приправи за смаком. Тушкуємо овочі на помірному вогні 40 хвилин.

Салат з баклажанів на зиму без стерилізації

Дрібно нарізаємо пучок свіжої зелені, кидаємо до решти інгредієнтів, готуємо 5 хвилин. Наливаємо в сотейник яблучний оцет, перемішуємо, прогріваємо на помірному вогні 2-3 хвилини, знімаємо з плити.

Салат з баклажанів на зиму без стерилізації

Фасуємо салат з баклажанів гарячим у підготовлені сухі, чисті банки. Відразу щільно закриваємо кришками, перевертаємо на кришку. Закутуємо консерви в теплу ковдру і залишаємо при кімнатній температурі на кілька годин.

Повністю остиглі заготовки прибираємо в холодний підвал.

Салат з баклажанів на зиму без стерилізації

Коли відкриєте баночку салату з баклажанів холодної зими, неймовірно смачний і корисний овочевий аромат наповнить кімнату і нагадає про літо.

Салат з баклажанів на зиму без стерилізації готовий. Приємного апетиту! Запасайтеся на зиму!