Російський борщ фоторецепт

Російський борщ фоторецепт

За основу цього фоторецепту узятий рецепт борщу з книги про смачну та здорову їжу 1952 року. Результатом я залишилася дуже задоволена, всі, хто пробував борщ, просили потім добавки.


В описі рецепту будуть і кілька секретів, які дозволять отримати дуже смачний і красивий суп. Дещо я таки змінила, але про ці зміни я теж розповім в кожному етапі, щоб ви могли вибрати, чи слідувати моєму прикладу або приготувати борщ суворо за класичним рецептом.

Що стосується відмінностей між українським і російським борщем, то я б виділила такі:

  1. У інгредієнтах російського борщу відсутня картопля, хоча його рекомендують додавати в цілому вигляді або нарізаним часточками разом зі свіжими помідорами.
  2. Звичайно ж, обов’язковий інгредієнт українського борщу — сало — в російській рецепті відсутнє.
  3. У російській рецепті в 2 рази менше капусти, зате більше моркви, яку в український борщ можна або взагалі не додавати (там згадано слово «коріння» без уточнення), або додати в цілому вигляді, а потім вийняти.
  4. У російську борщу не додається борошно.

Час приготування: дві години тридцять хвилин
Порцій: 8
Калорійність: 355 кКал на порцію

Інгредієнти для приготування російського борщу

  • Свинина 400 гр
  • Яловичина духова 400 гр
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Перець чорний горошком 5 шт.
  • Перець духмяний 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста 100гр
  • Морква 200 гр
  • Буряк 300 гр
  • Капуста білокачанна 200 гр
  • Селера кореневої 50 гр
  • Сіль 1 ч.л.
  • Рослинна олія 50 мл
  • Оцет столовий 20 мл
  • Помідори червоні 500 гр
  • Цукор-пісок 20 гр

Фото рецепт приготування російського борщу

  1. Ставимо варити м’ясний бульйон. У рецепті не вказано, яке м’ясо необхідно використовувати, але я взяла свинину і яловичину 1:1. Відразу скажу, що вийшло чудово.
  2. Промите м’ясо заливаємо чистою холодною водою (3,5-4 літра) і на сильному вогні доводимо до кипіння. Після цього вогонь зменшуємо, щоб кипіло зовсім трохи, знімаємо з’являється на поверхні піну. Варити м’ясо потрібно близько 1,5 годин. Коли його можна буде легко проткнути виделкою або ножем, воно готове.Фото рецепт приготування російського борщу
  3. Приблизно в середині варіння додаємо лавровий лист і перець горошком.
  4. Ріпчасту цибулю ріжемо брусочками. Для цього цибулину очищаємо, ріжемо на 4 частини і тонко шаткуємо. Цибулина має бути досить великою.
  5. Моркву і буряк ріжемо тонкою соломкою. Вважається, що нарізані овочі краще підходять для борщу, ніж натерті на тертці.Моркву і буряк ріжемо
  6. Капусту тонко шаткуємо, а селеру нарізаємо соломкою.Капусту тонко шаткуємо
  7. В оригінальному рецепті потрібно використовувати корінь петрушки, але у мене його не було, довелося замінити селерою. В цілому, це, напевно, впливає на смакові нюанси, але не дуже сильно.
  8. Коли м’ясо буде готове, його потрібно вийняти з бульйону і нарізати порційними шматочками.Коли м'ясо буде готове
  9. Бульйон процідити, повернути в каструлю, посолити і покласти туди нарізане м’ясо. Зверніть увагу, що сіль додається саме наприкінці варіння бульйону.Бульйон процідити
  10. У проціджений бульйон кладемо капусту і продовжуємо варити до її готовності.
  11. Буряк, цибулю, моркву і селеру (петрушку) кладемо в каструлю з рослинним маслом, додаємо трохи (100-150 мл) бульйону і тушкуємо під кришкою на повільному вогні близько 20 хвилин.Буряк, цибулю, моркву і селеру
  12. У процесі гасіння овочі потрібно перемішувати, щоб вони не пригорали.
  13. У середині гасіння додаємо в овочі очищені і нарізані помідори, цукор і оцет. Тушкуємо до повної готовності овочів, після чого додаємо їх у бульйон з готовою капустою. Готовий борщ вимкнути і накрити кришкою, щоб він трохи настоявся.У середині гасіння додаємо в овочі
  14. При подачі на стіл в борщ додають сметану і зелень. Відмінно підходить до борщу часник і чорний хліб.