SMACHNI-RECEPTI.PP.UA > Соуси > Рецепти смачної підливи до різних страв
Рецепти смачної підливи до різних страв
Те, що в нашій країні з давніх пір називають підливою, що викликає у більшої частини людей, що це чують. рясне слиновиділення, загалом-то, є нічим іншим як соусом. Назва інша, а суть та ж: підлива робить будь-яку страву в десятки разів смачніше!
Як і основою соусу, основою підливи можуть бути м’ясні та нем’ясні бульйони, вершки, молоко, борошно, сметана, рослинне масло та інші продукти. Звичайно, в більшості випадків опис такої «страви» займає всього якихось пару хвилин, саме тому, коли мова йде про підливу головне — рецептура, а не технологічний процес, який, як правило, дуже простий. У цій збірці ми зібрали для вас кілька рецептів найсмачніших підлив, які можна використовувати для збагачення смаку різних страв залежно від вашого власного смаку.
Підлива проста «Золотиста»
- 60гр борошна;
- 50гр вершкового масла;
- 0,5 л гарячої води або будь-якого бульйону.
Як приготувати просту універсальну підливу
Розтопити в сковороді олію, прогріти, і як тільки воно задимиться, всипати борошно. Якщо спливає то притиснути його до зарум’янення, влити поступово гарячий бульйон або воду, безперервно помішуючи, поперчити і посолити, заправити підливку спеціями за смаком.
Така підлива може прикрасити смак найрізноманітніших страв від спагеті до парової рибки і т.д. Те ж можна сказати і про наступну — сметану підливу.
Сметанна підлива
Знадобиться:
- 2 склянки овочевого відвару;
- 1 цибулина;
- 0,5 — 0,75 склянки сметани;
- 2 ст.л. вершкового масла;
- 1 ст.л. борошна.
Як приготувати сметанну підливу
Розтопити на сковороді вершкове масло, всипати борошно, обсмажити його, потім влити овочевий відвар, постійно помішуючи, і прокип’ятити підливу 10 хв. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити. У гарячий соус, що став густіше, влити сметану і покласти цибулю, перемішати і прибрати підливу з плити.
Від варіантів більш популярних до менш відомих: наступна на черзі — часникова підлива, яка однаково добре прикрасить смак овочевих, рибних і м’ясних страв, страв з кролика, птахів.
Часникова підлива
Знадобиться:
- 200гр молока;
- по 10 гр сала і цукру;
- 15гр цибулі ріпчастої;
- 15 гр часнику;
- 1 ст.л. соку лимона.
Як приготувати часникову підливу
У сотейнику розтопити сало, висипати борошно і обсмажити, але не зарум’янити, всипати дрібно порізаний часник і цибулю, засмажити до їх золотистого відтінку, влити гаряче молоко при постійному помішуванні, всипати цукор, перемішати і 20 хв проварити на повільному вогні, безперервно все перемішуючи. Сік лимона влити в кінці варіння, підсолити.
Підлива може бути не тільки пікантною, але і солодкою, подавати її в такому випадку краще до пудингу, запіканок, овочам або каш.
Солодка підлива із яблук
Знадобиться:
- по 3 яблука і склянок води;
- 6 шматочків цукру;
- 1 ч.л. борошна;
- 0,5 ч.л. кориці.
Як приготувати солодку яблучну підливу
Очистити яблука від шкірки, насіння вирізати, шматочками порізати, відварити шкірку у воді, процідити відвар, покласти цукор, всипати корицю, довести до кипіння, прокип’ятити. Борошно розвести невеликою кількістю холодної води, помішуючи, влити в підливку, знову дати їй закипати і прибрати з плити.
Кисло-солодка підлива з родзинками
- 1 цибулина;
- чарка вина;
- 0,5 склянки родзинок;
- 3 ст.л. вершкового масла;
- 2 ст.л. борошна;
- цукор;
- спеції.
Як приготувати кисло-солодку підливу з родзинками
Муку підсмажити на розтопленому маслі, трохи води довести до кипіння, додавши подрібнену цибулю, спеції (гвоздику і чорний перець) і коріння. Влити воду, помішуючи, до середньої густоти борошняної маси. Додати в суміш 2-3 ч.л. паленого цукру, кілька разів довести до кипіння, процідити суміш, влити вино, сік лимона (стільки ж), всипати цукор — підлива повинна мати приємний кисло-солодкий смак. Ізюм ошпарити і всипати в підливу, довести до кипіння.
Подається така підлива до рисових котлет, котлет з картоплі, риби і т.д.
Деякі рецепти підливок і зовсім не передбачають теплову обробку продуктів, як і у випадку з соусами.
Поілива лимонна із зеленню
Знадобиться:
- 250мл вершків;
- по 4 ст.л. рубаних кропу і петрушки;
- 2 ст.л. цибулі дрібно нарізаної;
- 1 ст.л. соку лимона;
- чорний перець;
- сіль.
Як приготувати лимонну підливку із зеленню
З’єднати всі підготовлені інгредієнти, поперчити і посолити, перемішати.
Така підлива підходить для будь-яких м’ясних, овочевих або рибних страв, а також в якості заправки салатів.
Імбирна підлива
Знадобиться:
- 1 зубчик часнику;
- 6 ст.л. рослинного масла;
- по 1 ст.л. соку лимона і соєвого соусу;
- 0,5 ч.л. тертого кореня імбиру свіжого.
Як приготувати імбирну підливу
Всі інгредієнти підготувати, з’єднати і перемішати до однорідності (можна — за допомогою блендеру).
Подається така підлива до м’яса-гриль або барбекю, птиці або м’яса.
Будь-яка підлива покращує смак того чи іншого блюда, підсилює його і правильно підкреслює, якщо вона правильно приготована. Пробуйте або відточуйте свою кулінарну майстерність на радість домашнім!