Рецепти смачної підливи до різних страв

Рецепти смачної підливи до різних страв

Те, що в нашій країні з давніх пір називають підливою, що викликає у більшої частини людей, що це чують. рясне слиновиділення, загалом-то, є нічим іншим як соусом. Назва інша, а суть та ж: підлива робить будь-яку страву в десятки разів смачніше!


Як і основою соусу, основою підливи можуть бути м’ясні та нем’ясні бульйони, вершки, молоко, борошно, сметана, рослинне масло та інші продукти. Звичайно, в більшості випадків опис такої «страви» займає всього якихось пару хвилин, саме тому, коли мова йде про підливу головне — рецептура, а не технологічний процес, який, як правило, дуже простий. У цій збірці ми зібрали для вас кілька рецептів найсмачніших підлив, які можна використовувати для збагачення смаку різних страв залежно від вашого власного смаку.

Підлива проста «Золотиста»

 

Підлива проста «Золотиста»
Знадобиться:

  • 60гр борошна;
  • 50гр вершкового масла;
  • 0,5 л гарячої води або будь-якого бульйону.

Як приготувати просту універсальну підливу

Розтопити в сковороді олію, прогріти, і як тільки воно задимиться, всипати борошно. Якщо спливає то притиснути його до зарум’янення, влити поступово гарячий бульйон або воду, безперервно помішуючи, поперчити і посолити, заправити підливку спеціями за смаком.

Така підлива може прикрасити смак найрізноманітніших страв від спагеті до парової рибки і т.д. Те ж можна сказати і про наступну — сметану підливу.

Сметанна підлива

Знадобиться:

  • 2 склянки овочевого відвару;
  • 1 цибулина;
  • 0,5 — 0,75 склянки сметани;
  • 2 ст.л. вершкового масла;
  • 1 ст.л. борошна.

Як приготувати сметанну підливу

Розтопити на сковороді вершкове масло, всипати борошно, обсмажити його, потім влити овочевий відвар, постійно помішуючи, і прокип’ятити підливу 10 хв. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити. У гарячий соус, що став густіше, влити сметану і покласти цибулю, перемішати і прибрати підливу з плити.

Від варіантів більш популярних до менш відомих: наступна на черзі — часникова підлива, яка однаково добре прикрасить смак овочевих, рибних і м’ясних страв, страв з кролика, птахів.

Часникова підлива

Знадобиться:

  • 200гр молока;
  • по 10 гр сала і цукру;
  • 15гр цибулі ріпчастої;
  • 15 гр часнику;
  • 1 ст.л. соку лимона.

Як приготувати часникову підливу

У сотейнику розтопити сало, висипати борошно і обсмажити, але не зарум’янити, всипати дрібно порізаний часник і цибулю, засмажити до їх золотистого відтінку, влити гаряче молоко при постійному помішуванні, всипати цукор, перемішати і 20 хв проварити на повільному вогні, безперервно все перемішуючи. Сік лимона влити в кінці варіння, підсолити.

Підлива може бути не тільки пікантною, але і солодкою, подавати її в такому випадку краще до пудингу, запіканок, овочам або каш.

Солодка підлива із яблук

Знадобиться:

  • по 3 яблука і склянок води;
  • 6 шматочків цукру;
  • 1 ч.л. борошна;
  • 0,5 ч.л. кориці.

Як приготувати солодку яблучну підливу

Очистити яблука від шкірки, насіння вирізати, шматочками порізати, відварити шкірку у воді, процідити відвар, покласти цукор, всипати корицю, довести до кипіння, прокип’ятити. Борошно розвести невеликою кількістю холодної води, помішуючи, влити в підливку, знову дати їй закипати і прибрати з плити.

Кисло-солодка підлива з родзинками

 

Кисло-солодка підлива з родзинками
Знадобиться:

  • 1 цибулина;
  • чарка вина;
  • 0,5 склянки родзинок;
  • 3 ст.л. вершкового масла;
  • 2 ст.л. борошна;
  • цукор;
  • спеції.

Як приготувати кисло-солодку підливу з родзинками

Муку підсмажити на розтопленому маслі, трохи води довести до кипіння, додавши подрібнену цибулю, спеції (гвоздику і чорний перець) і коріння. Влити воду, помішуючи, до середньої густоти борошняної маси. Додати в суміш 2-3 ч.л. паленого цукру, кілька разів довести до кипіння, процідити суміш, влити вино, сік лимона (стільки ж), всипати цукор — підлива повинна мати приємний кисло-солодкий смак. Ізюм ошпарити і всипати в підливу, довести до кипіння.

Подається така підлива до рисових котлет, котлет з картоплі, риби і т.д.

Деякі рецепти підливок і зовсім не передбачають теплову обробку продуктів, як і у випадку з соусами.

Поілива лимонна із зеленню

Знадобиться:

  • 250мл вершків;
  • по 4 ст.л. рубаних кропу і петрушки;
  • 2 ст.л. цибулі дрібно нарізаної;
  • 1 ст.л. соку лимона;
  • чорний перець;
  • сіль.

Як приготувати лимонну підливку із зеленню

З’єднати всі підготовлені інгредієнти, поперчити і посолити, перемішати.

Така підлива підходить для будь-яких м’ясних, овочевих або рибних страв, а також в якості заправки салатів.

Імбирна підлива

Знадобиться:

  • 1 зубчик часнику;
  • 6 ст.л. рослинного масла;
  • по 1 ст.л. соку лимона і соєвого соусу;
  • 0,5 ч.л. тертого кореня імбиру свіжого.

Як приготувати імбирну підливу

Всі інгредієнти підготувати, з’єднати і перемішати до однорідності (можна — за допомогою блендеру).

Подається така підлива до м’яса-гриль або барбекю, птиці або м’яса.

Будь-яка підлива покращує смак того чи іншого блюда, підсилює його і правильно підкреслює, якщо вона правильно приготована. Пробуйте або відточуйте свою кулінарну майстерність на радість домашнім!

...