Рецепти приготування запіканок в мультиварці

Рецепти приготування запіканок в мультиварці
У мультиварці смачніше і ароматні виходять дуже багато страв, якщо порівнювати з приготуванням на звичайній плиті. Можливо, саме тому однією з найпопулярніших категорій «мультіварочних» страв є всілякі запіканки, про яких і піде мова.


Мультиварка — відмінна альтернатива духовці, особливо якщо враховувати, що ті ж страви, приготовані в цьому чудо-пристрої, виходять не тільки більш смачними і соковитими, але ще і в рази більш корисними. Звичайно ж, для запіканок, які можна приготувати в мультиварці, можна використовувати самі різні продукти: овочі, м’ясо, рибу, птицю, сир, гриби і т.д. Відповідно, такі запіканки можуть бути десертними — солодкими, або ставитися до основних страв.

Одна з головних проблем, з якими стикаються всі власники мультіварок — відсутність рум’яної скоринки у страв, приготованих в цьому пристрої. У випадку з запіканками солодкими ця проблема не так актуальна, адже найчастіше для десертів така скоринка зовсім не потрібна, а у випадку з несолодкої запіканкою можна використовувати одну особливість цього пристрою: страви в ній, як правило, присмажуються знизу — таку запіканку можна просто перевернути на блюдо, і рум’яна кірочка тут як тут!

Як приготувати запіканку в мультиварці

Режим, на якому можна готувати запіканки в мультиварці, як правило — випічка, а час готування може становити від 30 хвилин до 1,5 годин. Проте все залежить від індивідуальних характеристик кожного окремого пристрою, адже всі вони відрізняються кількістю і специфікою режимів, потужністю та іншими параметрами. Найкращий варіант, якщо ви вирішили приготувати запіканку в мультиварці — ознайомитися з рецептурою і діяти далі згідно з можливостями вашого пристрою.

Як приготувати запіканку в мультиварці

Умовно всі види запіканок, які можна приготувати в мультиварці, можна розділити на декілька категорій:

  • Сирні запіканки;
  • Овочеві запіканки;
  • М’ясні запіканки;
  • Рибні запіканки;
  • Запіканки з рису;
  • Запіканки з макаронів.

Ми наведемо найкращі — смачні і прості, рецепти приготування запіканок в мультиварці з різних категорій.

Рецепт приготування повітряної сирної запіканки в мультиварці

Знадобиться:

  • 500 гр сиру;
  • 250 гр сметани;
  • 5 яєць;
  • 1 мультіварочна склянка цукру;
  • три ст.л. крохмалю;
  • 1/2 ч.л. розпушувача чи соди та кориця або ванілін.

Як приготувати сирну запіканку в мультиварці

Перемішати сир з яєчними жовтками, сметаною, крохмалем, содою і ваніліном, блендером або міксером збити до однорідності. У стійкі піки збити яєчні білки з цукром, акуратно ввести їх в сирну масу, перемішуючи рухами ложки знизу вгору. Змастити вершковим маслом чашу мультиварки, викласти масу, розрівняти її зверху. Готувати сирну запіканку на режимі «випічка» 60 хв, повністю остудити в мультиварці, не відкриваючи кришку.

Рецепт приготування овочевої запіканки в мультиварці

Знадобиться:

  • 700 гр овочів — кабачок, солодкий перець, помідор (або 500 г суміші кус-кус і 2 невеликих кабачка);
  • 200 гр сиру;
  • 100 мл вершків;
  • по 1 цибулині і зубчику часнику;
  • 2-3 ст.л. сметани;
  • приправа «прованські трави», сіль.

Як приготувати овочеву запіканку

Всі овочі нарізати дрібними кубиками, цибулю — четвертькільцями, покласти в чашу мультиварки, включити режим «випічка» на 40 хв, закрити кришкою. Часник дрібно нарізати, потерти сир, відкрити мультиварку за 5 хв до закінчення режиму, посипати овочі прованськими травами, покласти часник, підсолити і перемішати, закрити, дочекатися закінчення режиму, потім посипати запіканку сиром і включити той же режим знову, але на 20 хв.

Приготувати овочеву запіканку в мультиварці можна з будь-яких овочів і практично будь-яким відомим вам способом, наприклад, можна залити овочі збитими з невеликою кількістю молока та яйцями.

Рецепт м’ясної запіканки в мультиварці

Знадобиться:

  • 500 г м’яса (курки);
  • по 300 гр твердого сиру і жирної сметани;
  • 5 яєць;
  • 4 бульби картоплі;
  • по 1 банці консервованого горошку і цибулини;
  • спеції, оливкова олія, сіль.

Як приготувати м’ясну запіканку в мультиварці

Картоплю нарізати тонкими кружками, розділити на дві рівні частини, половину викласти у змащену маслом чашу мультиварки першим шаром. Нарізану півкільцями цибулю викласти другим шаром, далі висипати горошок, зливши з нього рідину. Наступним шаром викласти м’ясний фарш або нарізане шматочками куряче філе, потім – картопля, щр залишилася. Перемішати яйця зі сметаною і спеціями за смаком, підсолити, залити запіканку, включити режим «випічка», запікати при потужності близько 900 ват 1 годину, при меншій потужності 1,5 години. Посипати готову запіканку сиром, знову включити той же режим і запікати ще 20 хв, або 10 хв у розігрітій духовці.

Одна загальна хитрість для будь-яких мультиварок, коли мова йде про приготування запіканок, полягає в тому, що перед закладкою інгредієнтів чашу краще вистелити пекарським папером — тоді запіканку можна буде легко дістати з чаші, не зіпсувавши форму страви, і без проблем перевернути на блюдо вгору рум’яною скоринкою. Кладіть папір так, щоб потім, потягнувши за нього, можна було дістати запіканку — тобто краї паперу повинні бути вище рівня продуктів.

Рецепт рибної запіканки в мультиварці

 

Рецепт рибної запіканки в мультиварці
Знадобиться:

  • 1 кг філе пангасіуса;
  • по 2-3 моркви і цибулини;
  • 1 пучок кропу;
  • перець мелений, спеції за смаком, сіль.

Як приготувати запіканку з риби в мультиварці

Цибулю дрібно нарізати, обсмажити, викласти в чашу блендера разом з філе риби, подрібнити і розділити на три рівні частини. Моркву потерти на дрібній тертці і перемішати з однією частиною, рубаний кріп — з другою частиною рибної маси. По черзі перемолоти моркв’яно- рибну і укропно — рибну маси блендером. Змастити маслом чашу мультиварки, викласти першим шаром рибно-морквяний, другий — просто рибно-цибульну масу, третім шаром — рибно-укропну. Готувати запіканку на режимі «випічка» 40-60 хв.

Рецепт приготування рисової запіканки в мультиварці

Знадобиться:

  • 300 гр відвареного рису;
  • 200 гр сметани;
  • 15 гр вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 1 яблуко;
  • 3 ст.л. цукру;
  • по щіпці кориці і солі, рослинна олія.

Як приготувати рисову запіканку в мультиварці

Перемішати сирі яйця зі сметаною, до однорідності збити, додати рис, 2,5 ст.л. цукру, підсолити, перемішати. Яблуко очистити, вирізати насіння, соломкою нарізати, перемішати з цукром, що залишився і корицею. Рослинним маслом змастити чашу мультиварки, викласти половину рисової маси, потім шаром викласти яблуко, зверху викласти рисову масу, що залишилася. Вершкове масло нарізати шматочками, покласти зверху на запіканку. Готувати на режимі «випічка» 50 хв.

Рецепт приготування запіканки з макаронів в мультиварці

Знадобиться:

  • 150 гр відварених макаронів;
  • по 100 гр молока і цукру;
  • 3 яйця;
  • вершкове масло, ванілін.

Як приготувати запіканку з макаронів в мультиварці

Збити яйця з ваніліном і цукром, з’єднати з вареними макаронами, додавши молоко, перемішати. Змастити вершковим маслом чашу мультиварки, викласти макаронну суміш, викласти зверху шматочки вершкового масла, запікати на режимі «випічка» протягом 50 хв.

Солодкі запіканки з рису і макаронів можна готувати з додаванням фруктів або сухофруктів — вийде ще смачніше.

Будь-які запіканки, приготовлені в мультиварці, виходять дуже ніжними, ароматними і смачними. Спробувавши замінити духовку мультиваркою одного разу, багато господинь згодом готують запіканки саме в цьому пристрої, спробуйте і ви!

Як приготувати творожну запіканку в мультиварці

...