Рецепти приготування курки цілком

Рецепти приготування курки цілком
Запікати курку цілком у духовці — одне задоволення, адже у приготуванні таке блюдо досить просте, а виходить дуже смачно і солідно. У цій статті ми розповімо про те, як запікати курку цілком у духовці.

Найчастіше таку курочку готують на свята, тому що це і просто, і зручно, і швидко, і виходить святково, так що варіант для новорічного столу або застілля з нагоди іншого свята просто прекрасний!

Для приготування цілком краще використовувати охолоджені, а не заморожені тушки, так виключається ризик того, що страва вийде несмачною. Звичайно, цілу курку слід випатрати, зрізати попку, зачистити від всього непотрібного, але сьогодні в магазинах, як правило, продаються вже повністю підготовлені і зачищення тушки.

Найголовніше, те, що визначає смак курки, приготовленої в духовці цілком — це хороший маринад. Те, наскільки соковитою і смачною буде ваша курочка, залежить саме від маринування, і якщо цього не зробити правильно або зробити взагалі, то блюдо може вийти сухуватим і не дуже смачним. Маринувати курку краще від кількох годин до доби в холодильнику.

Якщо маринад покриває курку не повністю, періодично перевертайте її.

Підготувавши курку і витримавши в маринаді, потрібно вирішити: як ви будете її запікати? Варіанти: в рукаві (пакеті для запікання), у фользі, у формі або на деко. У всіх способів є свої особливості. У рукаві або фользі курочка виходить дуже соковитою, готуючи її у формі, потрібно брати форму з чавуну або кераміки, щоб вона нагрівалася поступово, готуючи на деко, слід враховувати, що потім його доведеться відмивати. Як правило, у кожного більш — менш досвідченого кулінара є свій улюблений спосіб запікання курки цілком, ну а якщо у вас його ще немає, то випробуйте що-небудь із запропонованих далі рецептів і зможете визначитися.

Запікаючи курку в духовці цілком, її, звичайно, можна нафарширувати, але в приготуванні фаршированої курки існують вже свої нюанси.

Рецепт запікання курки цілком у духовці

 

Рецепт запікання курки цілком у духовці
Знадобиться:

  • 1 тушка курки 1,5 кг;
  • чотири зубчики часнику;
  • 2 ст.л. оливкової олії;
  • по 2 ч.л. солі, паприки меленої;
  • 1 ч.л. базиліка сушеного;
  • 0,5 ч.л. чорного перцю меленого.

Як запекти курку в духовці цілком

Промити і обсушити курку паперовими рушниками. Приготувати маринад: часник пропустити через прес і змішати з базиліком, паприкою, сіллю і перцем, залити оливковою олією і перемішати. 2 ч.л. маринаду використовувати для натирання курки зсередини. У форму для запікання, змащену олією, вниз грудкою викласти курку, змастити маринадом і перевернути догори грудкою, зверху теж натерти маринадом. Дати курці годину промаринуватися, потім поставити в розігріту до 180 градусів духовку і запікати 60-90 хв до готовності і золотистої скоринки.

Курка по цим рецептом виходить дуже ніжною, м’ясо саме відстає від кісток. Але ви можете використовувати будь-який інший маринад на ваш смак.

Як вже було зазначено, варіантів маринаду може бути дуже багато, в тому числі існують дуже цікаві рецепти, в яких застосовуються дотепні хитрості, щоб надати курочку оригінальний смак (у наступному рецепті це — цитрусовий смак).

Рецепт приготування курки цілком у духовці з лимоном

Знадобиться:

  • 1 тушка курки вагою 1,5 кг;
  • 1 лимон, цедра лимона;
  • чебрець;
  • чорний перець;
  • сіль.

Як запекти курку з лимоном в духовці

У лимоні тонким ножем зробити 8 глибоких розрізів — сік з нього буде виходити, але лимон повинен залишитися цілим. Промити і обсушити курку, перемішати терту на дрібній тертці цедру лимона з чебрецем, перцем і сіллю і натерти її зсередини і зовні. У черевце покласти надрізаний лимон, зашити його або залишити відкритим — за бажанням. Запекти курку з лимоном в розігрітій до 200 градусів в духовці поливаючи соком, що виділяється, до готовності.

Якщо не використовувати цедру лимона для натирання курки, то цитрусовий аромат вийде менш сильним.

Рецепт запікання курки цілком в рукаві або пакеті для запікання

 

Рецепт запікання курки цілком в рукаві або пакеті для запікання
Знадобиться:

  • 1 невелика тушка курки;
  • 3 ст.л. сметани чи майонезу;
  • рослинне масло;
  • чорний перець;
  • спеції за смаком;
  • сіль.

Як приготувати курку цілком в пакеті для запікання

Натерти курку спеціями, перцем і сіллю зсередини і зовні, потім обмазати сметаною або майонезом. Помістити курку в пакет чи рукав, зробити в ньому зверху кілька проколів щоб могло виходити зайве повітря і пакет не лопнув. Викласти курку в рукаві на деко, запікати в розігрітій до 200 градусів духовці 40 -60хв до готовності, за 10 -15хв до закінчення запікання пакет розірвати зверху щоб курка зарум’янилася.

Рецепт запікання курки цілком у фользі

Знадобиться:

  • курка вагою 1,5 — 2кг;
  • 2-5 зубчиків часнику;
  • 4 ст.л. сметани чи майонезу;
  • 0,5 — 1ч. л. паприки меленої і порошку карі;
  • чорний мелений перець, сіль.

Як запекти курку цілком у фользі в духовці

Половину часнику пропустити через прес, змішати з меленим чорним перцем і сіллю, зсередини натерти курку. Часник, що залишився, тонко нарізати, нашпигувати курку (зробити гострим ножем розрізи і вставити в них шматочки часнику). Або ж цей часник можна змішати зі сметаною і натерти курку, додавши в соус також карі і паприку, перець і сіль. Обернути курку фольгою так щоб всі шви дивилися вгору, викласти на сухий лист. Запікати курку в розігрітій до 200 градусів духовці до готовності. А за 20-30 хв до закінчення запікання розгорнути фольгу, зарум’янити курочку.

Все частіше кулінари пробують готувати звичні страви в такому пристрої як мультиварка. Запекти курку цілком можна і в ній.

Рецепт запікання курки цілком в мультиварці

 

Рецепт запікання курки цілком в мультиварці
Знадобиться:

  • 1 тушка курки середня;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 1 ст.л. рослинного масла;
  • по 0,5 ч.л. солі і спецій за смаком.

Як запекти курку цілком в мультиварці

Промити і обсушити курку, натерти сумішшю солі, приправ і пропущеного через прес часнику, також додавши в маринад трохи олії. Обмазати маслом чашу МВ, викласти курку, готувати на режимі «Випічка» до готовності, перевернути після закінчення половини часу.

Якщо перед приготуванням в мультиварці курку замаринувати, вона вийде ще ніжніше і соковитіше.

Особливості, тонкощі і нюанси запікання курки в духовці цілком

 

  • Зазвичай для курячої тушки середнього розміру (1,2-1,6 кг) досить для повного приготування при температурі близько 200 градусів 70-80 хвилин. Перевіряти готовність краще, проколюючи ніжку в районі стегна — курка готова, коли з неї витече прозорий сік. Грудка готується швидше стегон, тому по ній перевіряти готовність курки не варто.
  • Для більшої соковитості курочку під час приготування краще періодично поливати соком, що виділяється, з деко (якщо готуєте її у формі або на деко). Якщо поливати курку соком, починаючи з другої половини часу запікання, то це також сприятиме рівномірній золотистій скоринці.
  • Найбільш ніжною (з «відкритих способів») виходить курка, запечена в скляній формі за розміром трохи більше тушки, тому що в цьому випадку вона запікається «у власному соку».
  • Якщо запікаєте курку з гарніром — овочами або фруктами, то кладіть її прямо на них або ж розкласти їх можна навколо неї. Поливаючи курку соком, помішуйте гарнір.
  • Запікаючи курку у фользі, не забувайте про те, щоб вона була загорнута герметично, інакше сік витече і страва вийде сухою.
  • Перед подачею, діставши з духовки, дайте курці постояти 10 хвилин, накривши її або не розгортаючи чи дістаючи з фольги чи рукава для запікання.

Як приготувати курку на пляшці