Прикраси із овочів своїми руками

Не так давно в наш лексикон увійшло нове слово — карвінг, яке означає — мистецтво художнього різьблення елементів і візерунків із різних матеріалів. Карвінг в кулінарії — це технологія прикраси блюд з овочів і фруктів своїми руками, за допомогою ножа і рук, тобто художні різьблення і нарізка продуктів. Наші повсякденні страви можуть виглядати набагато привабливіше, якщо освоїти основні прийоми нарізання відповідних продуктів і активно їх застосовувати.

Цей навик стає настільки популярним, що у великих містах вже давно функціонують курси карвінгу для домашніх господарок і професійних кухарів.

Прикраси із овочів своїми руками

Для роботи з овочами або фруктами потрібні спеціальні ножі або простий, якісно заточений ніж з гострим кінчиком, який теж можна задіяти для вирізання на поверхні плодів різних фігур та елементів. Представлені відео показують нам, як можна використовувати огірки для прикраси салатів і м’ясної нарізки. Ви погодитеся, що трояндочки достатньо просто скласти, а страви виглядають апетитно і креативно!

Для роботи з овочами або фруктами потрібні спеціальні ножі

Для кращої стійкості конструкцій з овочів та їх краси слід нарізати дуже тонкі кільця або пластини. Саме для цього знадобиться ніж з хорошої сталі. Гарною підмогою будуть і паперові рушники. Справа в тому, що сік швидко виділяється і сприяє ковзанню огіркових пластинок, і розочка швидко розпадається. Тому тонку нарізку потрібно розмістити на паперовому рушнику і почекати, поки зайва волога вбереться в паперове волокно.
Найголовніше в навичці прикрашання страв з овочів своїми руками — навчитися нарізати овочі дуже тонко, товщиною не більше 2 мм і навіть тонше. Тоді тіло стає більш пластичним, не тріскається і не рветься. Пелюстки «трояндочки» з огірка, як у нашому випадку, повинні бути прозорими, з темно-зеленими краями.

Проста трояндочка з огірка (варіант I)

Давайте розглянемо поетапно весь процес формування красивої квітки з пластинок огірка. Троянда з довгастих і перекручених листочків виходить об’ємною і дуже привабливо виглядає в поєднанні з будь-якими продуктами.

  • Перший етап — підготовчий. Нарізаємо овоч вздовж волокон тоненькими пластинками і розкладаємо на паперовому рушнику. Через кілька хвилин перевертаємо для повного вбирання в рушник огіркового соку.
  • Підготуємо зубочистки, виклавши їх поруч з полем роботи. Починаємо згортати першу пластиночку огірка в трубочку. Звернувши перший аркуш, другий заправляємо всередину — між кінчиком листочка і стінкою. Затиснувши місце з’єднання пальцем лівої руки, правою рукою огіркову смужку один раз перекручуємо (створюємо обсяг пелюстки) і звертаємо навколо сформованої серцевинки. Повторюємо з ще двома смужками огірка, міцно притримуючи серцевину вільною рукою.Проста трояндочка з огірка
  • Тепер нам потрібно зафіксувати конструкцію. Для цього найкраще підійдуть зубочистки. Пронизуємо «троянду» зубочистками хрест-навхрест. Ставимо на блюдо. Квітка набуває стійкість за рахунок нижніх пелюсток і зубочисток.

Прикрашаємо огірковим квітами овочеву, м’ясну або рибну нарізки. На поверхні салатів теж дуже гармонійно виглядають такі елементи. Милуємося і чекаємо захоплених вигуків присутніх за Вашим столом! Ви бачите, що прикраси з овочів своїми руками — це просто!

Троянда з огірка (варіант II)

 

Квітку з цього відео сформувати з кружечків огірка трохи простіше. Різниця з першим способом тільки в способі нарізки майбутніх пелюсток. Для такої трояндочки вибираємо огірочок побільше, щоб отримати більш об’ємний квітка.

  • Нарізаємо тоненькими кружечками огірок (поперек волокон), промокуючи сік паперовим рушником і починаємо «ростити квітку»! Для цього формуємо смужку з огіркових кружечків, викладаючи їх «внахлест».Троянда з огірка
  • Акуратно згортаємо отриману смужку у трубочку. Кружечки самі складаються в квітку! Фіксуємо конструкцію зубочистками, а стійкість квітки на блюді забезпечуємо тим, що обрізаємо нижню частину кружечків (адже на закруглених краях «троянда» стояти не буде!). Робимо цілий «розарій»! Ми можемо зробити тільки бутончики, можемо зробити великі і дрібні елементи, можемо навіть регулювати їх висоту, обрізають краї більше або менше.зробити тільки бутончики
  • Декоруємо різні страви або робимо окремий «розарій». Це залежить від Вашого загального задуму.

Творчих успіхів!

Порада
Зверніть свою увагу і на солоні (квашені, консервовані, мариновані) огірочки! З них теж можна зробити квіточки і доповнити наш «розарій»! Вони навіть більш пластичні і слухняні, в порівнянні зі свіжими!
Цю техніку можна використовувати з іншими овочами і фруктами: морквою, помідорами, буряком, редисом і т. д. Це дає нам можливість декорувати свої кулінарні шедеври різнобарвними квітами і оригінальними квітниками.

Ми впевнені, що прикраси з овочів своїми руками і проста технологія їх створення захопить Вас, а карвінг стане Вашим улюбленим хобі — «таблеткою від стресів».