Помідори в томатному соку з часником на зиму

Помідори в томатному соку з часником на зиму

Як приготувати помідори в томатному соку з часником на зиму. Дивно, але з ботанічної точки зору томати вважаються ягодами, в той час як в повсякденній сприйнятті помідори відносять до розряду овочів.

Батьківщиною помідорів вважається Південна Америка, де вони були вперше знайдені в дикорослому вигляді, а потім завдяки іспанським конкістадорам вони поширилися по всій Європі, Азії, ну, а далі — і всій земній кулі. При цьому перші окультурені помідори були не дуже великого розміру і жовтого кольору (за своїм зовнішнім виглядом вони більше нагадували помідори чері).

Цікавий історичний факт: довгий час помідори вважалися декоративними рослинами, а їх плоди — отруйними, вживання яких могло привести до смерті. Так, саме стравою з томатів намагалися отруїти відомого державного діяча і першого президента США Джорджа Вашингтона. Природно, спроба не вдалася.

Проте в даний час ми з упевненістю можемо сказати, що помідори — це не тільки смачний продукт харчування, але ще й украй корисний. Тому давайте спробуємо сьогодні приготувати дивно просте і шалено смачне блюдо з них, яким ви зможете насолоджуватися протягом усього року.

Щоб приготувати помідори в томатному соку з часником на зиму, нам знадобиться:

  • помідори — 1 кг
  • томатний сік — 1 л
  • сіль — 1 ст. л.
  • цукор — 1 ст. л.
  • часник — 2 головки

Як приготувати помідори в томатному соку з часником на зиму

  1. Отже, як зазвичай, починаємо з підготовки всіх інгредієнтів. Для цього ретельно промиваємо під теплою проточною водою томати, потім очищаємо від лушпиння часник (кожну часточку), після його також промиваємо його у воді.
  2. Тепер начиняємо кожен помідор часником (з розрахунку, що на один томат йде півзубка часнику). Для цього у помідорів спочатку потрібно акуратно вирізати плодоніжки, а потім на її місце «впихнути» півдольки часнику.
  3. Потім займаємося стерилізацією банок. Отже, їх ми для початку ретельно миємо, а потім обдати окропом або дуже гарячою парою (по кілька хвилин кожну окрему банку). Після банки потрібно виставити денцем вниз на рушник, щоб вони гарненько просохли. Або ж ви просто можете їх злегка прогріти в трохи розігрітій духовці. Зверніть увагу, що кришки для банок потрібно також обов’язково стерилізувати, для чого вони або заливаються на деякий час окропом, або просто кип’ятяться (а потім теж обсушую).
  4. Після цього розкладаємо начинені помідори з часником по сухих підготовлених банках. Тепер переливаємо в одну зручну каструлю *томатний сік і доводимо його до кипіння. При цьому його потрібно посолити і поперчити за смаком, а також додати трохи цукру. Як правило, додаткові спеції в даному випадку практично не використовуються, оскільки сам сік містить їх в достатній кількості. Тому тут явним орієнтиром смаку стане солоність самого соку (краще, звичайно ж, приготувати його самостійно, а не використовувати магазинний з консервантами і іншою хімією). Бажано, щоб готова заливка з томатного соку була злегка пересолена.
  5. Тепер обережно заливаємо дуже гарячим (але не киплячим, щоб банки не полопалися) томатним соком наші помідори і просто закриваємо їх кришками. При цьому варто підкреслити, що чим дрібніше за розмірами у вас будуть помідори, тим менше соку знадобиться для їх консервації і тим більше його потрібно буде в результаті підсолити.
  6. Після цього відправляємо банки знову на стерилізацію: у велику широке кастрюльне дно кладемо чисту бавовняну ганчірочку, потім наливаємо достатня кількість води і акуратно кип’ятимо в ній банки з помідорами близько 10 хвилин кожну. Після цього банки потрібно герметично закатати кришками, перевернути денцем вгору і укутати в теплі рушники (ковдри). Залишаємо банки з помідорами в такому вигляді охолонули як мінімум на добу.

Ось такі смачні, соковиті і дуже ароматні помідори вийшли в результаті! Обов’язково спробуйте приготувати їх для своїх близьких і гостей!

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!