Помідори в кулінарії

Помідори в кулінарії

Помідори — одні з найпопулярніших овочів на наших обідніх столах. Величезна кількість рецептів з використанням помідор вражає уяву недосвідчених кулінарів, а для професіоналів томати давно стали натхненниками нових і нових рецептів! Помідори володіють високими поживними і дієтичними корисними властивостями, тому що вони містять каротиноїди, вітаміни групи В (В1, В2, В3, В5, В9) і вітамін С.

Плюс в них містяться органічні кислоти — яблучна, лимонна, винна, щавлева, гліколева і бурштинова. Томати також багаті високомолекулярними жирними кислотами (лінолевої, пальмітинової та стеаринової) і фенолкарбонові кислоти (кавові, ферулова і п-кумарова), цукрами і крохмалем, клітковиною і пектиновими речовинами.

Улюблені нами помідорчики містять також солі натрію і калію, магнію і кальцію, фосфору, а також йод? сірку, цинк, залізо, кобальт?,кремній і хлор, ванадій і ін.

Вживання томатів сприяє зниженню холестерину в крові, перешкоджає жировому переродженню печінки, стимулює утворення гемоглобіну, підвищує імунітет. Американськими вченими-онкологами було встановлено ще одна важлива корисна властивість помідорів — вони попереджають народження ракових клітин в організмі.

Томати вживають в їжу як свіжими, в якості самостійного блюда, так і в складі різних салатів, а також вареними, тушкованими, смаженими, в якості додаткової приправи. Томати активно використовують для приготування різноманітних соусів (гарячих і холодних) і підлив. Їх також консервують, маринують, в’ялять, сушать. З помідорчиків (червоних і зелених) варять варення і отримують сік.

Калорійність свіжих помідор

В 100 г томатів міститься 19 ккал. Калорійність цього овочу майже така ж, як і свіжого огірка, ще одного популярного і корисного продукту свіжих плодів парників і грядок.

Як вибрати якісні помідори

 

Як вибрати якісні помідори

Хороші помідорчики мають однорідний колір: від жовтого і рожевого до яскраво-червоного. Шкірочка повинна бути гладка і тонка, а плоди повинні мати аромат. На дотик якісні стиглі помідорчики пружні, але не тверді. Помідори без природного томатного аромату купувати не рекомендується.

Великі стиглі помідори хороші в салатах, середні розміри плодів відмінно підходять для консервування та квашення, для приготування соків і соусів, для фарширування і закусок.

Як зберігати помідори

Помідори добре зберігаються при кімнатній температурі, у відкритому посуді і подалі від дії прямих сонячних променів. Якщо томати ще недозрілі, то їх краще разом зі стиглими плодами вкласти в темні пакети з паперу — вони швидко поспіють і збережуть всі свої поживні речовини.

Помідори також можна заморозити. Перед закладанням в морозильну камеру, помідори опускаємо в киплячу воду на 20-30 секунд, потім відразу в холодну (крижану). Очищаємо томати від шкірки, розрізаємо на зручні шматочки і невеликими порціями заморожуємо. Через добу вже для власної зручності можна скласти промерзлі шматочки в загальну ємність.

...