Помідори на зиму з гірчицею

Помідори на зиму з гірчицею

В суєті сучасного життя багато хто не встигають насолодитися літом і його стиглими, яскравими дарами, а як хотілося б продовжити задоволення! Але це не біда, адже можна заготовити овочі про запас, наприклад, замаринувати помідори на зиму з гірчицею, додавши до них свіжих трав і прянощів. Мариновані томати- це справжня знахідка для господині, адже вони такі соковиті, солоненьке — просто пальчики оближеш!

При цьому не завжди помідори користувалися успіхом: довгий час їх вважали отруйними. У найсміливіших і відчайдушних домогосподарок можна було зустріти томатний кущ на підвіконні, в горщику, і використовувався він в якості декоративної прикраси. А справа в тому, що до початку XIX століття з цими червоними плодами було пов’язано багато зловісних легенд. Знадобилося не одне сторіччя, щоб помідор був визнаний не просто їстівним, але смачним і корисним овочем.

Сучасні кухарі дозволяють собі засолювати з томатами самі, здавалося б, невідповідні продукти. Ось, наприклад, ви точно здивуєте своїх гостей, запропонувавши за святковим столом солоні помідорчики з зеленим виноградом. Так, так, не дивуйтеся. Виноград як не можна краще поєднується з соковитим червоним овочем. Можна також засолити томати з гірчицею і сливами. Ви будете здивовані, який незвичайний і приємний смак у такого засолення. Не бійтеся ризикувати — поєднуйте непоєднуване!

Якщо вам здається, що маринувати помідори — справа складна, вимагає багато часу, та й без певного досвіду не обійтися, то хочемо вас переконати — помідори солити легко! Цей овоч не примхливий: вбирає в себе всі аромати, швидко здобуває необхідні смакові якості і дуже довго стоїть. При цьому мариновані плоди не обов’язково зберігати в холодильнику або морозному підвалі. Підійде будь-яке злегка прохолодне місце.

Що стосується способів готування, то і в цьому питанні не виникне ніяких ускладнень. Молоді господині можуть спробувати свої кулінарні сили на простіших рецептах, а досвідчені на більш складних варіантах.

Помідори з гірчицею

Помідори з гірчицею

Інгредієнти

  • Міцні стиглі помідори — 2 кг
  • Гострий перець — 1/2 шт.
  • Лавровий лист — 3 шт.
  • Зубчики часнику — 3 шт.
  • Гірчичний порошок — 1 год. л.

Для розсолу буде потрібно:

  • Вода — 1 л
  • Сіль крупного помелу — 1 ст. л.
  • Насіння і пара гілочок кропу — 2-3 шт.
  • Цукор — 2 ст. л.

Приготування помідорів з гірчицею

  1. У каструлю вливаємо воду, додаємо сіль і цукор і ставимо на плиту. Варимо 5 хвилин, після закипання — це буде наш розсіл. Його можна приготувати заздалегідь, але тоді перед заливкою доведеться ще раз довести до кипіння.
  2. Тим часом ретельно миємо трилітрову банку і обдаємо її крутим окропом. Як показує практика, такої термічної обробки цілком достатньо, щоб помідорчики простояли всю зиму і весну.
  3. Після плоди укладаємо в банку, додаємо порізаний перчик, часник, лаврове листочки, гілочки і насіння кропу, засипаємо гірчичний порошок.
  4. Заливаємо все дуже гарячим розсолом. Закочуємо банку і ставимо під ковдру, кришкою вниз.

Хочу нагадати, що різати гострий перець ми повинні дуже акуратно, не торкаючись руками його внутрішньої сторони. Інакше є ризик отримати опіки, які ще довго будуть нагадувати про кухарському досвіді.

Помідори на зиму з французькою гірчицею

 

Помідори на зиму з французькою гірчицею

Ви запитаєте, чим же відрізняється наша звичайна гірчиця від французької? Все просто. Звична для нас порошкова гірчиця досить гостра, за це ми її і любимо. Французька гірчиця залишається в зернах. Вона ніжна, відрізняється європейської м’якістю і оригінальним пряним смаком.

Інгредієнти

  • Помідори середнього розміру — 6 — 8 штук.
  • Часник — 2 зубчики
  • Суха зелень (кріп, кінза) — пара гілочок
  • Лавровий лист — 2 шт.
  • Цукор і сіль – по ? ст.л..
  • Насіння французької гірчиці — 1 ч.л.
  • Горошини чорного перцю — 10 шт.
  • Оцет 9% -1/2 ст.
  • Вода — 1 л.

Процес приготування помідорів на зиму з з французькою гірчицею

  1. Попередньо обдаємо трилітрову банку крутим окропом.
  2. Укладаємо томати, спеції, трави і лаврові листочки, рівномірно розподіляючи всі інгредієнти між плодами.
  3. Заливаємо в банку окріп і через хвилину зливаємо.
  4. Для приготування маринаду вливаємо в каструлю воду, всипаємо цукор і сіль, додаємо оцет. Доводимо до кипіння.
  5. Заливаємо отриманим маринадом наші томати. Закочуємо і ставимо кришкою вниз під ковдру.

Відмінно з томатами поєднуються сливи, надаючи оригінальний кисло-солодкий присмак, та й у банку виглядатимуть просто чудово. В банку також можна закинути гілочки гвоздики або корінці хрону. Для любителів «погостріше» пропоную з томатами укласти пару стручків імбирного кореня. Якщо ж вас приваблюють аромати східних прянощів, використовуйте порошки кориці, анісу, листочки базиліку і бад’яну.

Очевидно, що немає нічого складно в заготівлі на зиму помідор з гірчицею. Година на кухні, і всю зиму можна буде насолоджуватися чудовими соліннями, радувати себе і близьких.