Помідори консервовані сухим засолюванням

Помідори консервовані сухим засолюванням

Помідори ще можна купити на ринку, а хтось знімає на дачі останній урожай і можливо цей рецепт ще може стати в пригоді.

Продукти з розрахунку на літрову банку

  • 600-800 грвмів помідорів
  • 1 ст.л солі кам’яної (24 г)
  • 1 ст.л цукру (20 г)
  • 2-3 гілочки зелені селери і кінзи
  • 3-4 зубчики часнику
  • За смаком гострий стручковий червоний перець

Кількість помідорів приблизна, багато що залежить від сорту, їх якості: наскільки вони водянисті, як тримають форму, і т.д. Цього разу у мене влізло до банку майже 900 грамів.

Бажано взяти для цього рецепта міцні, але стиглі, червоні помідори. З них треба зняти шкірку. Найлегше це зробити, якщо опустити їх на 1-2 хвилини в гарячу воду, попередньо надрізавши з боку плодоніжки хрест навхрест. Зручно робити це в широкій великій каструлі, опустивши туди друшляк з помідорами на кілька хвилин, потім в миску з холодною водою. Дуже просто і швидко.

До того моменту, коли я починаю знімати шкірку, у мене вже підготовлені літрові банки, чисто вимиті і простерилізовані в гарячій духовці .

Очищені помідори розрізаю на половинки і кладу в ще теплі банки, кожен шар пересипаю дрібно порізаною зеленню і часником, а також сіллю і цукром, за смаком додаю гострий червоний перець.
Банки, наповнені помідорами сухим засолюванням повинні постояти кілька хвилин, щоб виділився сік. А потім я їх стерилізують.

Стерилізую це таким чином:

Ставлю банки в теплу духовку і підвищую температуру до 150°C, про готовність говорить характерне булькання рідини в банках. Помідори осідають в банку на очах, я їх потрошку додаю і тримаю ще хвилин 5, а потім витягаю і закочую стерильними кришками.

Кришки в цей час киплять в каструльці з водою. Робота йде за принципом конвеєра: очистила, склала в банку, поки заповнюю другу, в першій вже з’явиться сік, можна ставити в духовку. Закочені банки перевертаю, накриваю ковдрою і залишаю на ніч.

Зберігаються помідори консервовані сухим засолюванням

Зберігаються помідори консервовані сухим засолюванням прекрасно при кімнатній температурі. Випадків, щоб помідори зіпсувалися, за багато років не було. А про смак я навіть не говорю, це дуже смачно. Варто відкрити банку, як вони зникають миттєво.

Повинна попередити, що спосіб стерилізації небезпечний, все треба робити дуже обережно, щоб не обпектися, чи не розлити, потрібно використовувати рукавички.