Печеня з кролика

Печеня з кролика

З кролика можна зробити масу страв, але печеня вважається одним з найкращих варіантів, коли мова йде про це ніжне і смачне м’ясо. У цій статті ми розповімо про те, як готувати з кролика смачну, апетитну і ароматну печеню.


Як і у випадку з будь-якими іншими стравами з кролика, перед приготуванням печеного м’яса потрібно вимочити в молоці, воді з додаванням оцту або інших добавок залежно від бажаного кінцевого смаку страви. Взагалі, коли мова йде про печеню, причому, не тільки з кролика, а з будь-якого м’яса взагалі, багато в чому те, яким у результаті вийде це блюдо, в першу чергу залежить від м’яса і його правильної підготовки. Тому дуже важливо дотримати правила підготовки м’яса, а в даному випадку — кролятини, перед кулінарною обробкою.

Вибирати для печені слід кролика з ніжним світло-рожевим м’ясом (м’ясо вгодованих кролів), яке краще підходить для смаження і тушкування, а блакитно-червоне м’ясо кролика (такий відтінок м’ясо має, якщо кролик був худеньким) жорсткувате, тому печеня з нього вийде не такою смачною.

Готувати печеню можна з будь-якої частини тушки кролика, а в плані супутніх продуктів вибір вкрай широкий: це можуть бути і овочі, і фрукти, і горішки та багато  інших продуктів. Для більшого аромату в печеня з кролика додають пиво, вино, коньяк та інші поліпшують і підсилюють смак продукти, у тому числі всілякі трави (розмарин, ялівець і т.д.), спеції, приправи.

Що стосується різних підходів до приготування, то у випадку з печенею з кролика це може бути гасіння в сотейнику чи каструлі з товстим дном і стінками або сковороді. Звичайно, зробити таку страву можна і навіть потрібно, адже так вона виходить ще смачнішою — в горщиках в духовій шафі, як, втім, і в мультиварці. Ми розповімо про найцікавіші і смачні рецепти приготування печені з кролятини.

Рецепт печені з кролика із грушами у вині

 

Рецепт печені з кролика із грушами у вині

Знадобиться:

  • 400мл сухого вина червоного
  • 100гр вершкового масла
  • 8 груш
  • 2 тушки кролика
  • 4 ст.л. журавлини чи брусниці
  • ягоди ялівцю, майоран, перець, сіль.

Як приготувати печеню з кролика із грушами

Обробити тушки і підготувати м’ясо, натерти його перцем і сіллю, обсмажити до скориночки, влити вино, поставити м’ясо в розігріту до 200 градусів духовку, покласти трави, згасити печеню 45 хв. Брусницю та груші, нарізані четвертинками, покласти до м’яса, згасити все ще 15 хв. Як гарнір найкраще підійде до такого печені з кролика тушкована капуста.

Досить незвично, але не екстраординарно, та й смак такої печеню, не дивлячись на, здавалося б, незвичайний склад інгредієнтів, цілком звичний. Безумовно, така вишукана печеня з кролика не залишить байдужим нікого. Як і наступна.

Рецепт печені з кролика з лікером і апельсином

Знадобиться:

  • 1кг кролика
  • 125мл бульйону яловичого
  • 40мл лікеру вишневого
  • 1 апельсин (цедра і сік) + ще 1 апельсин цілий
  • по 1 ст.л. вершкової та оливкової олії, чебрець, перець, сіль.

Як приготувати печеню з кролика з апельсином і лікером

Обробити тушку, підготувати м’ясо, натерти його сіллю і перцем. Викласти м’ясо в сотейник з розпеченим маслом, обсмажити, покласти сік апельсину і цедру, влити лікер, бульйон, всипати чебрець, все згасити протягом години на помірному вогні. Апельсин очистити, розділити на часточки, очистити від плівок і насіння, розібрати на дрібні шматочки, покласти в спекотне за 5-10 хв до закінчення готування. Як гарнір найкраще підійде білий відварений рис.

Взагалі, чебрець, розмарин, орегано, майоран — це одні з найбільш «улюблених» спецій кролика, які підкреслюють його ніжний смак особливо вдало. Також можна часто зустріти рецепти, в яких до таких широко поширеним в кулінарії спеціям приєднується материнка та інші менш популярні трави.

Рецепт ароматної печені з кролика з материнкою

Знадобиться:

  • 1,5 кг кролика
  • 250мл вина червоного сухого
  • 75гр оливкової олії
  • по 50гр оливок і маслин
  • 2 головки часнику
  • 1 цибулина
  • по 2 ч.л. чебрецю і розмарину
  • 1 ч.л. материнки.

Як приготувати ароматну печеню з кролика

Обробити тушку кролика на 8 частин, вимочити, потім поперчити і посолити і на маслі обсмажити до зарум’янення, покласти цілий часник і нарізану цибулю, 5 хв все згасити, всипати трави і влити вино, тушкувати годину. Оливки й маслини покласти в печеня в кінці гасіння, прибрати часник перед подачею.

Звичайно, зробити печеню з кролика можна і з цілком звичними, найпоширенішими продуктами.

Рецепт простої печені з кролика

 

Рецепт простої печені з кролика

Знадобиться:

  • 500гр томатного пюре з помідорів
  • 500мл вина кагор або мадери
  • по 1 тушці кролика, моркви, кореня селери з черешком
  • 1 цибулина
  • 1 ст.л. масла
  • лавровий лист, перець, сіль.

Як приготувати печеню з кролика з овочами

Натерти підготовлене м’ясо кролика сіллю і перцем. Дрібно нарізати овочі і обсмажити їх на олії, покласти м’ясо, обсмажити 10 хв, влити вино, покласти лавр і томатне пюре, згасити всі протягом години. На гарнір краще подати білу квасолю.

Вважається, що саме в горщиках печеня виходить найсмачнішою, тому якщо вони у вас є, має сенс спробувати приготувати це блюдо саме в них.

Рецепт печені з кролика в горщиках

Знадобиться:

  • 600 г кролика
  • 200гр печериць
  • 5 бульб картоплі
  • по 2 цибулини, зубчики часнику і моркви
  • сметана, зелень, перець, сіль.

Як приготувати печеню з кролика в горщиках

Картоплю нарізати некрупно довільними шматочками або брусками, викласти в горщики на дно, далі викласти шаром підготовлене м’ясо, нарізане невеликими шматками, далі — цибуля півкільцями, потім нарізані шматочками печериці, морква крупно. Посипати спекотне зеленню і часником, накрити залишилися картоплею, на третину залити водою, зверху намазати сметану, запікати в духовці 1 годину.

Завжди ставте горщики в ще холодну духовку щоб вони не лопнули.

Сьогодні все більше господинь обзаводяться мультиваркою, в яких їжа виходить дуже смачною і ароматною. Як приготувати печеню з кролика в цьому пристрої, читайте в наступному рецепті.

Рецепт приготування печені з кролика в мультиварці

Знадобиться:

  • 2кг кролика
  • 250мл сметани
  • 2 цибулини
  • 3 зубчики часнику
  • чорний перець, зелень, масло пісне, сіль.

Як приготувати печеню з кролика в мультиварці

Кролика підготувати, обробити тушку на порційні шматочки, овочі очистити, крупно потерти моркву і дрібно нарізати цибулю. Обмазати чашу мультиварки маслом, скласти кролятину, включити режим «Випічка» на 40хв, обсмажити, кілька разів перемішавши м’ясо. Овочі обсмажити в олії на сковороді до зарум’янення. Викласти обсмажені овочі шаром на смажене м’ясо в чашу мультиварки, приправити спеціями і травами, підсолити, залити сметаною, перемішаної з невеликою кількістю води. Готувати печеню з кролика на режимі «Гасіння» протягом 40 хв, за 10 хв до закінчення готування покласти рубаний часник, перед подачею посипати зеленню.

Приготуйте печеню з кролика на День народження або будь-яке інше свято, і всі гості обов’язково будуть задоволені!

Відеорецепт приготування кролика по-італійськи

...