Овочеве рагу в мультиварці

Овочеве рагу в мультиварці

Прекрасний варіант страви для повноцінного, але легкого обіду чи вечері — овочеве рагу, можна приготувати масою способів з найрізноманітніших овочів. Один з таких варіантів, поряд з приготуванням на плиті, в духовці, в горщиках і т.д. Мультиварка — пристрій, вже знайомий багатьом господиням. Про це і піде мова сьогодні — готуємо смачне овочеве рагу в мультиварці за різними рецептами.


Мультиварками обзавелися вже дуже багато кулінарів — це пристрій дуже зручний, практичний, що дозволяє готувати надзвичайно ароматні, апетитні і смачні страви. Овочеве рагу якраз є одним з таких страв, які при приготуванні в мультиварці виходять набагато смачніше і корисніше, ніж при готуванні на плиті або в духовці.

Багато страв, які приготовлені в мультиварці, відрізняються від ідентичних, але приготованих на плиті або в духовій шафі, великою кількістю вітамінів та інших корисних речовин — справа в тому, що в цьому пристрої їжа готується при більш низьких температурах, тобто тушиться, тому зберегти корисні речовини вдається краще, ніж при інших способах готування. Крім того, саме завдяки тому ж томлінню страви виходять ще й більш ароматними, соковитими і смачними.

Що ж до рагу, то це блюдо в нашій країні готують приблизно з середини 18 століття, проте цікаво, що словом «рагу» спочатку називали цілком конкретну страву, яке, як і його назва, прийшло до нас із Франції. Ця страва готували з дрібно нарізаною телячої або баранячої грудинки або лопатки, спочатку обсмажуючи м’ясо, потім погашене з овочами (морквою, цибулею і ріпою) в соусі з борошна і м’ясного соку.

Досить швидко слово «рагу» прижилося в Росії — через всього декілька років після його запозичення з французької мови до рагу стали відносити не тільки вищевказане блюдо, але і взагалі будь-яку страву з нарізаних невеликими скибочками і спочатку обсмажених, потім погашених разом овочів і м’яса (або риби, птиці), або ж тільки з овочів з грибами і т.п.

До категорії рагу відносяться і такі відомі страви як бефстроганов і гуляш.

Як приготувати смачне овочеве рагу в мультиварці

 

Як приготувати смачне овочеве рагу в мультиварці

Для всіх господинь мультиварок овочеве рагу має зайняти своє законне місце в рейтингу найбільш смачних страв, які можна приготувати в цьому пристрої. Якщо цього ще не сталося — обов’язково спробуйте приготувати таке рагу по одному з рецептів, запропонованих нижче.

Додаткові аргументи на користь приготування овочевого рагу саме в мультиварці — це можливість скоротити кількість масла до мінімуму або взагалі виключити його, а також той факт, що в процесі готування овочі не обов’язково перемішувати: в чаші мультиварки вони готуватимуться рівномірно, не підгорить і не вимагають постійної уваги кухаря. Таким чином, в мультиварці овочеве рагу виходить не тільки смачним, але і естетично привабливішим — на виході ви отримаєте страву з цільними шматочками овочів, а не овочеву кашу.

Серед інших особливостей приготування овочевого рагу в мультиварці, можна відзначити наступні:

  • При томлінні овочі виділяють більше ароматного соку, і в цьому власному соку продовжують томитися далі — в результаті ви отримуєте дуже ароматну страву;
  • Для найкращого збереження зовнішнього вигляду овочів перемішувати рагу потрібно безпосередньо перед подачею;
  • Щоб зробити рагу в мультиварці більш наваристим і жирним, в нього досить додати 1-2 ст.л. сметани;
  • Рідина, що залишилася після приготування рагу, можна відразу ж використовувати для приготування соусу або підливи, діставши овочі, просто засипте в чашу до рідини борошно, енергійно помішуючи і не допускаючи утворення грудок, доведіть соус на режимі смаження або тушкування до бажаної густини. Якщо кільця все ж таки з’явилися, можна протерти соус через сито або перелити в іншу ємність і перемішати блендером.

Від слів приступимо до справи: за представленими рецептами овочевого рагу в мультиварці ви зможете готувати дуже апетитні страви.

Універсальний рецепт овочевого рагу: досить використовувати моркву, цибулю і солодкий перець, а далі за бажанням ви можете додавати ваші улюблені овочі в тій кількості, яка вважаєте за потрібне, зробивши який-небудь один інгредієнт основним або додаючи всі овочі в рівних пропорціях — баклажани, зелений горошок, картопля, кабачки, селера, стручкова квасоля, капуста і т.д.

Рецепт приготування овочевого рагу з вершками в мультиварці

Знадобиться:

  • 200 мл вершків 10 %
  • 8-10 бульб картоплі середньої
  • 2 помідори середніх
  • 1 кабачок молодий
  • 1/4 вилка білокачанної капусти
  • 1 зубчик часнику
    сіль.

Як приготувати овочеве рагу з вершками

Кубиками нарізати картоплю, кабачок, помідори, нашаткувати дрібно капусту, подрібнити часник. Включити мультиварку на режим «жарка», розігріти рослинне масло. Спочатку в чашу укласти картоплю і підрум’янити її, потім, кабачок, слідом — помідори, часник. Виклавши в чашу капусту, присолити її і руками розім’яти, влити вершки, перемішати все. Включити режим « рагу — гасіння » або «випічка», закрити кришкою і готувати рагу 60 хв. Можна не обсмажувати картоплю і не використовувати масло: викладати овочі відразу при режимі, при якому вони будуть далі готуватися.

Рецепт овочевого рагу з кабачків і баклажанів в мультиварці

Знадобиться:

  • 3 помідори
  • по 2 цибулини, кабачка і баклажана
  • 1 морква
  • 2 ст.л. рослинного масла
  • перець, сіль.

Як приготувати рагу в мультиварці

Кубиками нарізати баклажани і кабачки, підсолити, відставити. Півкільцями нарізати цибулю, дрібно нарізати моркву, обшпарити помідори, зняти з них шкірку, кубиками порізати м’якоть 2 помідорів, а третій нарізати на часточки. Включити режим «випічка», розігріти масло, викласти моркву і до напівпрозорої обсмажити її. Шарами викласти на моркву овочі в такій послідовності: баклажан, помідор, кабачок, помідор, цибуля, кабачок, морква, часточки помідора. Кожен шар потрібно підсолити і поперчити. Готувати рагу на режимі «випічка» протягом години, по завершенні програми, не відкриваючи кришку, дати рагу потомитися ще 20 хв на режимі «підігрів».

Режим підігріву автоматично включається по завершенні будь-якої програми в усіх мультиварках.

Рецепт рагу з капустою, морквою, солодким перцем, картоплею і горошком

 

Рецепт рагу з капустою, морквою, солодким перцем, картоплею і горошком

Знадобиться:

  • 3 моркви
  • 2 бульби картоплі
  • 1 солодкий перець
  • 1/2 качана капусти
  • 1/2 банки зеленого горошку консервованого
  • 1 ч.л. солі.

Як приготувати рагу з капустою і горщиком в мультиварці

Кубиками нарізати моркву і картоплю, соломкою — капусту і перець. Включити режим «гасіння» і готувати овочі в мультиварці протягом півгодини. По завершенні часу покласти в рагу горошок, підсолити і перемішати, посипати рубаною зеленню і подати рагу.

Солодкий перець в цьому рагу можна замінити ріпою або бруквою — знадобиться один овоч середнього розміру. Нарізається ріпа кубиками.

Рецепт овочевого рагу з грибами в мультиварці

Знадобиться:

  • 250 г грибів
  • 4 великих бульби картоплі
  • 2 зубчики часнику
  • по 1 кабачку, цибулині, помідору та моркви
  • рослинне масло
  • спеції за смаком ( лавровий лист, чорний перець і т.д.)
  • вода, сіль.

Як приготувати овочеве рагу в мультиварки з грибами

Кубиками нарізати цибулю, картоплю, солодкий перець, помідор і кабачок, пластинками нарізати гриби, моркву потерти на крупній тертці. Включити режим «випічка», розжарити масло, викласти цибулю з морквою і 10 хв обсмажувати, покласти решту нарізаних овочів, підсолити, покласти спеції за смаком і перемішати, вливши гарячу воду так, щоб вона майже покривала інгредієнти. На режимі «випічка» готувати рагу ще 50 хв, або ж можна використовувати режим «гасіння» і готувати рагу 90 хв.

Приготування овочевого рагу в мультиварці — завдання просте, яка під силу як «бувалим», так і новоспеченим власникам цього диво — пристрою. Щоб приготувати цю страву погано, постаратися потрібно ну дуже сильно! Особливо смачними і корисними такі рагу будуть виходити з овочів, вирощених на городі.

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!