Оселедець

Про цінний склад риби людство знає вже дуже давно, це ж відноситься і до оселедця. У цій рибі криється справжній скарб необхідних для здоров’я людини елементів і речовин. Взяти хоча б білок, якого в оселедця дуже і дуже багато, саме він є основним будівельним матеріалом для м’язів і шкіри. Крім того білкова речовина виступає в ролі енергетичного підживлення для нормальної життєдіяльності людини.

Такі потрібні для нас сполуки, як омега-3, і які виробляти наш організм самостійно ніяк не може, в оселедці містяться просто в феноменальних кількостях. Так що якщо хочете мати очі, як у орла, нюх, як у собаки, шкіру, як у немовляти, а волосся, як у рапунцель, то налягайте на цю чудо-юдо-рибу-оселедець.

Оселедець

По весні лікарі прагнуть нас напхати від усієї душі різними синтетичними вітамінами і мінералами. Ну, і навіщо поглинати хімію в глобальних масштабах в надії знайти здоровий рум’янець на всю щоку, коли можна зайти в гастроном, прикупити оселедчики і наїстися вітамінами до упаду.

Наша срібна — рибка містить весь комплекс B вітаміну, ретинол, вітамін PP та токоферол. Однак найбільше в оселедця вітаміну D, завдяки якому знижуються ризики розвитку онкології, дерматологічних патологій, рахіту, захворювань серцево-судинного апарату, а також він сприяє максимальному засвоєнню кальцію, який, до речі, теж мається в складі оселедцевого м’яса і кісток.

Крім нього варто відзначити наявність Co, Se, Fe, Mn, I, Cu, K і P. До речі фосфору в цьому «морському лікарі» просто величезна кількість, а він і зубки зміцнить, і кістки, нирки підлікує і налаштує на потрібний лад метаболічні процеси. Нерви пустують? З’їж шматок оселедця, і все як рукою зніме.

При судинних заторах допоможуть ліпопротеїни — це найвірніший спосіб. Як раз-таки в оселедці і міститься цей «хороший» холестерин, який виводить «поганий» холестерин, позбавляючи вас від атеросклерозу, ризику розвитку аневризм і інсультів в купі з інфарктами.

Харчова цінність оселедця

 

Харчова цінність оселедця

Для тих, хто вічно сидить на дієтах рекомендовано їсти цю рибку в будь-якому вигляді приготування, адже калорійність її можна сміливо назвати сміховинною — від 88 ккал до 250 ккал, з якої білки, порядком 25 г, а жири — 13 г залежно від сорту і вгодованості.

Калорійність солоного і малосольного оселедця

Однак, енергетична цінність продукту обумовлюється методикою приготування риби, таким чином, калорійність солоного, рівно, як і малосольного оселедця варіюється від 140 до 260 ккал на 100 грамів, де на частку білків виходить 120 кКал, а на частку жирів — 30 кКал.

Калорійність оселедця гарячого і холодного копчення

Ці показники не особливо відрізняються від харчової цінності цієї рибки, приготованою іншими способами. Наприклад, при холодній обробці оселедець копчений калорійність має трохи більше 140 ккал, де 25% білки, і 11% жири, а вуглеводи і зовсім відсутні, проте риба гарячого копчення відрізняється підвищеною енергоємністю — 215.00 ккал на 100 г.

Калорійність відвареного оселедця

Ті дами, що строго відстежують свою вагу до грама, до міліметра талію, і так охоче поглинають все варене і парене, можуть сміливо налягати на відварний оселедець, калорійність якого не перевищує 130 ккал. Причому все це без будь-якого натяку на вуглеводи, а тільки корисні для шкіри і волосся жири, а також необхідні для фітнесу білки у величезній кількості.

Ікра оселедця

Ще один найважливіший і корисніший компонент оселедця — ікра. Зараз попит на неї в усьому світі досяг небувалих вершин і продовжує рости, а все завдяки її цінному вмісту.

Ікра оселедця

Оселедцевий ембріонк, також як і їх мама є відмінним вітамінно-мінеральним комплексом. Всі вітаміни B, а також A, E і D встануть на сторожі вашого здоров’я, коли ви вирішите покуштувати ікру дрібнозернову.

Особливу роль цьому продукту в своєму раціоні харчування слід віддати людям, страждаючим хворобами щитовидної залози, оскільки ікра містить неймовірну кількість йоду. Крім того в її складі є залізо (для гемоглобіну), селен (відмінний антиоксидант), калій (найважливіший елемент для серця і судин), кальцій (зуби, волосся, нігті і кістки залежать від нього), а також сірка, натрій, магній і цинк, які в комплексі підвищують імунний захист організму.

Калорійність ікри оселедця

Калорійність ікри оселедця солоного має середні значення, на 100 г продукту виходить порядком 222 ккал, однак завзятим дієтчицям не варто падати в непритомність, побачивши цього показника, оскільки основна енергетична цінність оселедцевих яєць укладена у високому вмісті білка — 31,6 г, і вкрай корисному жиру — 10,3 грам. Також слід зазначити абсолютну відсутність вуглеводів.

Як правильно вибрати оселедець

 

Як правильно вибрати оселедець

Вирушаючи за покупкою оселедця, варто озброїтися корисними фактами, щодо якості купленої живності.

Вибираємо оселедець з ікрою

Отже, перше, на що варто звернути увагу — це риб’ячі очі. Червоний колір органів зору явно вказує на свіжість і високу жирність риби.

У тієї ж бідолахи, що погляд повитий поволокою, явно за життя очікувалося поповнення сімейства, так що коли любите ікру, беріть рибу з мутним оком. Ще однією вказівкою на вагітну самку служить округла мордочка, адже пацани мають витягнутий і гострий носик. Вони ж, до слова сказати, жирніше дівчаток.

Як вибрати оселедець першої свіжості

Пружне тіло, як виявилося, цінується не тільки у людей, підтягнутий оселедець теж сьогодні в ціні. Натиснувши злегка на риб’ячий бік, не повинно залишатися ямок, як в пластиліні, в іншому випадку це буде вказувати на не першу свіжість продукту, а також на його можливу заморозку-розморозку. Крім того колір шкіри оселедця повинен бути рівномірним, без жовтих і коричневих плям.

Якщо шкурка рибки має білий наліт, то такий товар брати не варто. Мабуть хтось вирішив заощадити і для засолу використав неякісну сіль з нехорошими добавками.

Зябра допоможуть нам визначитися з вибором, адже у якісної рибки вони темно-червоні за кольором і пружні за структурою. Якщо ж орган дихання поспішає розвалитися, видає вбивче амбре і має коричневий відтінок, то найімовірніше термін придатності продукції давно минув.

І останнє. Оселедець малосольний в бочці — це щось. Купуючи таку смакоту, вдивіться в її розсіл. В ідеалі він повинен бути прозорим і мати пряні відтінки в запаху. Муть і сморід — це не наш формат.

Як зберігати оселедець

 

Як зберігати оселедець

Прикупивши оселедчик, не поспішайте укласти його на тарілку і відправити з чистою совістю на зберігання в холодильник. Від такого проведення часу йому загрожує придбання металевого присмаку, який з’являється внаслідок окислення риб’ячого жиру. Щоб уникнути такої неприємності, зберігайте рибу в розсолі в холодильнику, але не більше 20 днів.

  • Для збільшення терміну придатності оселедця, розділіть його на філе і покладіть в олію.
  • Копчену рибку потрібно тримати виключно в холодильнику, але не більше тижня.

Про те, що багато продуктів натурального походження мають цілющі якостями і самим позитивним чином впливають на здоров’я, знає практично кожен обиватель. І з дитинства нам втовкмачували: «Риба корисна, дитинко, відкрий ротик і з’їж-но ложечку риб’ячого жиру». Однак до чого такі жертви, адже можна зарядитися цілим комплексом корисностей з превеликим задоволенням, якщо у ваш раціон харчування буде включений оселедець, корисні властивості якого, ну просто не злічити.