Оливкова олія

Ще з античних часів масляний віджим оливи вважався даром природи, вживання якого не тільки зберігає молодість, але і благотворно впливає на здоров’я людини. Завдяки унікальному складу, корисні і лікувальні властивості оливкового масла настільки вражають, що продукт застосовується не тільки в кулінарії, але і в медицині та косметиці. Продукт засвоюється організмом практично на 100 відсотків, є легкозасвоюваним і цим пояснюється його використання в дієтах і в сотнях рецептів приготування найрізноманітніших страв.

Оливкова олія

Корисні властивості оливкової олії

Не дарма греки поклоняються оливкам, оскільки, завдяки включенню в раціон харчування оливок і продуктів з них, показник тривалості життя цього народу є одним з найвищих в світі. У плодах оливкового дерева містяться вітаміни E, D, A, і K, що сприяють зміцненню м’язів, кісткових тканин та клітин стін кишечника.

Велике число антиоксидантів у поєднанні з вітаміном E омолоджують людський організм, покращують стан нігтів, волосся і шкіри. Масло оливи багато жирними кислотами, які знижують рівень шкідливого холестерину. А за жирністю складу воно схоже з материнським молоком, тому ідеально засвоюється людиною.

Корисні властивості оливкової олії

Жодне інше рослинне масло не надає жовчогінного дії. За цю властивість оливу цінують ще сильніше. Для профілактики серцево-судинних захворювань, а також раку, цей продукт є ідеальним лікувальним засобом. Всього 2 столові ложки олії в день допоможуть Вашому серцю заробити, як годинничок! Ви можете додавати його як в супи, так і заправляти салати.

Завдяки вмісту олеїнової кислоти, ризик розвитку онкологічних захворювань зводиться до мінімуму, в тому числі і появи раку грудей у жінок. До того ж, саме цей продукт корисний вагітним жінкам і дітям, так як формування мозку дитинки і її кісткової системи забезпечується за рахунок вмісту в оливі жирних кислот.

Завдяки вмісту олеїнової кислоти

А в косметології це просто незамінний засіб, так як він не тільки швидко вбирається, не забиваючи пори, але і не викликає алергічних реакцій. Також масло допомагає знизити сухість шкіри, рятує від запалень і обвітрювання, сприяє загоєнню ран. Для живлення волосся відмінно підійдуть оливкові маски, завдяки яким знижується кількість лупи і випадання волосся. Якщо втирати маслечко в нігті, то вони перестануть розшаровуватися і ламатися.

Застосування оливкової олії в кулінарії

Більшість фахівців вважають, що найкращим для приготування різних страв є нерафінована олія оливи, яка надає своєрідний смак їжі. Найважливіше якість цього продукту — збереження своєї структури під час смаження при високих температурах завдяки наявності в складі великого числа особливих антиоксидантів і олеїнової кислоти. В свою чергу, соняшникова і кукурудзяна олія схильні до окислення при нагріванні, утворюючи канцерогени.

Застосування оливкової олії в кулінарії

Для заправки салатів і готових страв ідеально підходить масло холодного віджиму, а також воно відмінно поєднується з вином, овочами і фруктами (авокадо), оцтом. Якщо раптом Ви переборщите з додаванням спецій або приправ в блюдо, то одна ложка цього маслечка врятує положення, надавши їжі м’якість і тонкий аромат.

Для гасіння та смаження добре підходить рафінована оливкова олія. Всім господиням відомо, що на жарку страв йде велика кількість масла, тому багато замінюють його звичайним соняшниковим через більш доступну ціни. Але якщо Ваші кошти дозволяють, то застосовуйте для приготування їжі якісний і корисний продукт.

Плоди оливи ідеально підходять для випічки, так як при додаванні в тісто вони не тільки покращують смак, але і сприяють зменшенню числа клейковини при замісі тіста. А використання цієї олії при випічці хліба збільшує термін його придатності. Його також широко застосовують при маринуванні продуктів, так як, проникаючи в зовнішні стінки законсервованої їжі, завдяки наявності жирних кислот, воно зберігає первозданний смак маринаду.

Калорійність продуктів з оливок

 

Калорійність продуктів з оливок

Скільки калорій в оливковій олії? На це питання немає однозначної відповіді. Калорійність оливкової олії залежить від способу її віджиму і очищення. Але середня цифра — 898 кілокалорій в 100 г масла. Це висококалорійний продукт, тому при дієтах не слід вживати понад 3 столових ложок в день.

А ось калорійність консервованих оливок з кісточками вже не така висока — всього 145 кілокалорій, причому вони ще й містять дуже високий відсоток клітковини (цілих 3,8%!).

Що ж до оливок без кісточок, то вони більш поживні — 175 ккал.

Калорійність консервованих маслин залежить від розміру ягід: великих — 81 ккалорій, а дрібних і середніх — 119 ккал.

Як правильно вибрати хорошу оливкову олію

На жаль, нам не вдасться визначити якість оливкової олії за кольором, так як продукт виробляють з олив різного ступеня зрілості. Тому відтінок може бути як жовтого, так і світло-зеленого кольору. Тому, будемо звертати увагу на інші параметри: дата і місце розливу, країна — виробник, дата виробництва.

Як правильно вибрати хорошу оливкову олію

Майте на увазі, що місце розливу і виробництва повинні збігатися. Якщо на етикетці пляшки вказано місце розливу, де оливки насправді не ростуть, то це говорить лише про те, що нам пропонують довіритися перевірці продукту на якість в країні його розливу.

Найкращою вважається марка Extra Virgin першого холодного віджиму. Кислотність продукту повинна становити до 0,8%. Напис «БІО» або «ЕКО» (органічний) ще раз доводить високу якість, оскільки виробництво органічних продуктів виключає використання пестицидів і хімічних добрив.

Щоб корисні властивості зберігалися довше, вибирайте пляшку з темного скла. У домашніх умовах можна легко перевірити масло на якість. Поставте пляшку в холодильник на 15 хвилин — якщо з’явиться осад у вигляді пластівців і продукт стане густіше, то значить якість високого рівня.

Як зберігати оливкову олію

Термін придатності зберігання олійного віджиму з оливок не перевищує 1 року. Ви напевно помітили, що воно продається в пляшках з темного скла або жерстяній банці, тому необхідно ставити оливкову олію для зберігання в темне прохолодне місце, але ніяк не в холодильник і не поблизу плити. Оптимальною температурою зберігання є 10-20 градусів.

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!