Огірки

Огірки

Огірки — одні з найбільш наших улюблених овочів! Їх аромат, смакові якості і зовнішній вигляд використовуються нами не тільки в салатах, але і для прикрашання страв. Також вони служать і самостійною стравою для легких перекусів — вони нічим не гірші фруктів можуть вгамувати голод. З цієї причини корисні харчові властивості свіжих огірків часто використовують в різних дієтах для схуднення.

Огірок містить до 95% води і майже не містить жирів, білків і вуглеводів. Але огірок багатий ферментами, які допомагають організму краще засвоювати тваринні білки, що дуже важливо для здорового травлення. Цю корисна властивість свіжих огірків слід використовувати при споживанні м’ясних страв і супроводжувати їх салатами з огірків або з їх включенням.

Даний овоч містить вітаміни В1, В2, Р, провітамін А і аскорбінову кислоту. З мінеральних речовин — кальцій, фосфор, залізо і магній, солі калію (особливо багато). Особливо огірочки корисні через великої кількості клітковини, тому їх щоденне споживання якісно покращує моторику кишечника.

Включення в раціон цих плодів  покращує апетит і нормалізує обмін речовин. Вони також володіють сечогінним і послаблюючим ефектом, а також активізують відтік жовчі.

Дуже важливим корисним властивістю огірків є здатність нейтралізувати кислотні сполуки в організмі — за рахунок лужних солей, що містяться в плодах. Окисні процеси в нашому організмі призводять до раннього старіння і до появи каменів у нирках, печінці та в жовчному міхурі. За цю властивість дієтологи називають огірочок «санітаром» організму.

Калорійність свіжого огірка

В 100 г цього овочу міститься 18 ккал. Калорійність невелика, але тут важливе розуміння того, що цей овоч  містить багато поживних елементів і звичайну воду. А вода — це виняткова необхідність для нормального існування людини.

Як вибрати якісні огірки

Огірочки повинні мати натуральний зелений колір, не мати вм’ятин, бути твердими і пружними на дотик. Великі плоди містять багато насіння і тому не такі багаті на корисні речовини. Найбільш корисні молоді плоди,  вони ще й смачніше і ароматніше.

Без сумніву, що ґрунтові огірочки вживати в їжу переважно. Якщо Ви сумніваєтеся в якості продукту, то у плодів потрібно обов’язково видаляти шкірку і кінчики (на 1-2 см). Це особливо стосується парникових огірочків.

Як зберігати огірки

Найчастіше, для зберігання плодів їх консервують, маринують або солять в емальованому або керамічному посуді. Але чи зберігають консервовані огірочки свої корисні властивості? Звичайно, ні! Набагато корисніше — квашені , оскільки вони не піддаються термічній обробці.

Як зберігати огірки

Свіжі огірки зберігають не більше трьох днів, оскільки вони швидко втрачають вологу. Якщо ми говоримо про збереження довгих парникових плодів, то їх хвостиками вниз можна поставити в посуд, наповнену водою, і міняти воду щодня.

Є ще один старовинний спосіб зберегти огірочки свіжими: ретельно плоди миємо, витираємо вологу серветкою і змащуємо всю поверхню яєчним білком. Така «шубка» створює вологонепроникну плівку на поверхні. У такому вигляді їх можна зберігати в прохолодному, темному місці досить тривалий час. На відміну від поліетилену, білкова плівка дозволяє цим овочам дихати, але вологу тримає відмінно.

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!