Огірки квашені на зиму

Квашені огірки на зиму які зберігаються в квартирі або льосі готувати зовсім просто. Важливо запастися якісними інгредієнтами у власному городі і саду або придбати все необхідне на ринку. Далі процес заготівлі займе не більше 20 хвилин, після чого всю роботу за вас будуть робити молочнокислі бактерії. Якщо ви є щасливим володарем холодного підвалу або у вас є така розкіш, як льох, то залишиться перенести тару з квашеними огірками з тепла в холод приблизно через тиждень.

В міській квартирі, на жаль, місць для зберігання мало, холодильник не гумовий, але і в цьому випадку народні умільці знаходять вихід, бо як же можна перезимувати без квашених огірків?

Огірки квашені на зиму

Рецепт, як зробити квашені огірки на зиму і зберегти різкий смак, при цьому не переквасив соління.

Однак, якщо у вашій квартирі немає затишного куточка, в якому температура не піднімається вище +12 градусів, раджу все ж знайти прохолодне місце для зберігання квашених огірків або придбати місткий холодильник.

  • Час приготування: 30 хвилин

Інгредієнти для квашення огірків на зиму:

  • 1 кг дрібних колючих огірків;
  • 30 г великої кам’яної солі;
  • букет з пряних трав і листя: хрін, парасольки кропу, вишневі листя;
  • вода джерельна або фільтрована.

Інгредієнти вказані з розрахунку на 1 кг овочів.

Спосіб приготування квашених огірків на зиму:

Огірочки з грядки або придбані на ринку попередньо поміщаємо на деякий час у холодну воду (2-3 години). Це потрібно для того, щоб квашені огірочки не вийшли порожніми всередині. З цієї ж причини намагайтеся не заготовляти великі, перезрілі овочі.

Огірки квашені на зиму

Беремо кілька листків хрону з нашого пряного «букета». Листя оглядаємо, ретельно миємо, нарізаємо шматочками по 5-10 сантиметрів.

Огірки квашені на зиму

Крім хрону я додаю в квашені огірки парасольки кропу і вишню, однак, у кожної господині свої хитрощі. Додають листя дуба, смородини, гірчиці, корінці хрону, селеру, любисток і багато іншого. Скажу просто: що є під рукою і не суперечить вашому смаку, в помірних кількостях може бути пряністю до соління. Можна експериментувати!

Огірки квашені на зиму

Щоб огірочки краще просолились, обрізаємо кінчики з двох сторін.

Огірки квашені на зиму

Складаємо огірки і прянощі в глибоку каструлю, в ідеалі — в дубову бочку.

Огірки квашені на зиму

Додаємо сіль і наливаємо джерельну або фільтровану воду. На 1 літр води 2-3 столові ложки великої кам’яної солі. Можна засипати сіль в каструлю або попередньо розчинити її у воді.

Огірки квашені на зиму

Ставимо зверху вантаж або кладемо тарілку, поміщаємо каструлю в темне місце (не можна залишати на сонці). Залишаємо на 5-7 днів. Приблизно на другу добу з’являться бульбашки на поверхні, розсіл стане каламутним – почалося молочнокисле бродіння.

Огірки квашені на зиму

Отже, приблизно через тиждень можна прибирати соління в холодний льох. Щільно укладаємо огірочки в чисті стерилізовані банки.

Огірки квашені на зиму

Розсіл проціджуємо, кип’ятимо 5 хвилин.

Огірки квашені на зиму

Заливаємо банки розсолом, знову зливаємо його і ще один раз доводимо до кипіння.

Заливаємо киплячим розсолом огірки останній раз, закручуємо, після остигання ставимо в прохолодне місце.

Огірки квашені на зиму

до речі, можна не чекати до весни. Приблизно через тиждень виходять дуже смачні малосольні огірки.

Огірки квашені на зиму

Квашені огірки на зиму готові. Приємного апетиту!