Мариновані огірочки

Мариновані огірочки

Мариновані огірочки — хто з нас не любить їх приголомшливий кисло-солодко-солонуватий смак, що супроводжується смачним хрускотом, що викликають заздрість і бажання у тих, хто ще не дістався до заповітної банки. Пропоную кілька таких рецептів.

Воду використовуйте очищену або артезіанську, це буде гарантією якості вашого продукту. І звичайно ж для консервування потрібно вибрати сорти, які підходять для маринування, для приготування малосольних огірочків і солоних огірків як в бочці, так і в банках.

Рецепти, в основному дано з розрахунком на трьох-літрову банку. Для розрахунку інгредієнтів для баночки іншого об’єму, нагадаю: 1 столова ложка по місткості дорівнює 3 чайним.

Огірки мариновані по-домашньому

Інгредієнти для трьохлітрової банки:

  • 1,5 кг дрібних огірочків,
  • 3 зубки часнику,
  • шість горошин чорного перцю,
  • 1-2 лаврового, вишневого, смородинового листя,
  • кріп,
  • 1-2 листка хрону,
  • пекучий перець

Маринад для маринованих огірків

  • дві ст.ложки з невеликою гіркою солі,
  • дна ст.ложка з гіркою цукру,
  • півтори ч.ложки оцтової есенції,

Рецепт приготування маринованих огірків

Підготовлені огірки вимити, замочити в прохолодній воді на 4 години. Потім воду злити і витерти огірки насухо.
В *стерилізовані банки викласти зелень кропу, хрону, вишні, смородини, зубчики часнику, перець і лавровий лист. Розподілити огірки по банках.

Потім залити банки окропом, прикрити кришкою та дати настоятися хвилин 15. Потім рідину злити в каструлю, поставити на вогонь, покласти сіль, цукор довести до кипіння.

Залити отриманим підготовленим розсолом огірки в банках, влити оцтову есенції, закрити кришками. Перевернути, укутати ковдрою і поставити в темне місце до охолодження. Стерилізація не потрібна.

Хрусткі мариновані огірочки

 

Хрусткі мариновані огірочки

На одну літрову банку інгредієнти:

  • Огірки дрібні (до 10см завдовжки),
  • 1 маленький парасолька кропу
  • одга гілочка петрушки,
  • одна цибулина (або 3-4 зубки часнику) і
  • 1 морквина.
  • гвоздика,
  • вишневий лист.

Маринад для хрустких маринованих огірків на 1л води:

  • 1 ст.ложка з гіркою солі,
  • 2 ст.ложки без гірки цукру,
  • 5 шт. перцю горошком (запашного і гіркого),
  • 1 чайна ложка оцтової есенції
  • 1 літра маринаду вистачає на 2 літрових баночки.

Приготування хрустких маринованих огірків

Огірки вимочити в холодній кип’яченій воді 2-3 години. У підготовлені літрові банки укласти огірки, зверху розмістити нашатковану цибулину або часточки часнику і нарізану смужками моркву, гілочку петрушки, маленькі парасольки кропу. Закип’ятити чисту воду, залити огірки, залишити на десять хвилин, потім повторити заливку окропом.

На третій раз в воду покласти сіль та цукор, перець горошком, гвоздику, лист вишні, закип’ятити, залити огірки та додати в кожну банку по 1ч. ложці оцтової есенції. Закатати. Перевернути. Укутати до повного остаточного охолодження.

Солодкі мариновані огірки

 

Солодкі мариновані огірки

Інгредієнти для приготування солодких маринованих огірків:

На 3-літрову банку

  • 1,8кг огірків,
  • 1/2 моркви,
  • 1/2 цибулини,
  • 1 зубок часнику
  • гвоздика
  • 1-2 листочка чорної смородини.
  • 1 плід пекучого перцю (за бажанням)

Для маринаду солодких маринованих огірків:

На трилітрову банку:

  • півтори літри води
  • 100 мл 9% оцту,
  • 2 столових ложки твердокамінний крупної солі,
  • 6 столових ложок цукру,

На літрову баночку — все поділити на 3: тобто,

  • 2 чайних ложки солі,
  • 2 столових ложки цукру і
  • близько 30 мл оцту.

Приготування солодких маринованих огірків:

Банки ретельно вимити, кришки стерилізувати.
Овочі — огірки, цибуля, морква, часник — вимити і почистити.
На дно кожної банки розкласти спеції — гвоздику, порізаний на 4 частини зубчик часнику, половинку цибулини і половинку морквини.
Огірки в банки укладати якомога щільніше. Розкласти по банках сіль, цукор і оцет.

Залити огірки гарячою кип’яченою водою (але не окропом!).
Солі можна покласти навіть трохи більше, не забувайте, що у нас багато оцту, так що солоність відчуватиметься в готових маринованих огірках гірше, до того ж сіль у нас велика.

Ставимо банку з огірками в каструлю з теплою водою, доводимо до кипіння, прикриваємо кришками, стерилізуємо трилітрові банки 15-20 хвилин, літрові — 5-7 хвилин.
Закочуємо.

Перевертаємо вверх дном і накриваємо рушником до охолодження.

Огірки виходять дуже гостренькі (через оцту, через нього ж огірки прекрасно зберігаються і не мутніють), хрусткі, на смак нагадують хороші магазинні мариновані корнішони.

Мариновані огірки швидкого приготування

Мариновані огірки швидкого приготування

Швидкі мариновані огірочки інгредієнти:

  • огірки засолювальних сортів невеликого розміру,
  • парасольки кропу,
  • трохи зелені селери,
  • листя хрону, вишні та чорної смородини,
  • перець червоний пекучий,
  • часник.

Маринад для швидких маринованих огірків:

На літрову банку:

  • 400 мл води
  • 4 чайні ложки солі
  • 3 чайні ложки цукру
  • 50мл 9% оцту

Приготування швидких маринованих огірків

Невеликі огірочки вимити, залити холодною водою на 3-4 години.

В миті, стерилізовані банки розкласти зелень селери, листя хрону, парасольки кропу, листя вишні та чорної смородини, червоний пекучий перець, часник.

Після замочування огірки промити під проточною водою і укласти в банки на зелень. Злити залишки води.

Залити в банки оцет, додати сіль та цукор (воду не заливати) і помістити банку з огірками в каструлю з водою, яка доходить до горлечка банки. поставити каструлю на вогонь та стерилізувати п’ятнадцять хвилин з моменту закіпання води в каструлі. За цей час огірки просочуються парами оцту, а що знаходяться в нижніх шарах огірки міняють колір. Потім огірки в банках слід залити окропом і закатати.

Мариновані огірочки за цим рецептом виходять гострі і хрусткі. Зберігати їх можна навіть в квартирі, але краще в приміщенні з температурою не вище + 5 градусів.

...