Малинове жиле на зиму

Малинове жиле на зиму готують із стиглої червоної малини. Для приготування підходять будь-які ягоди. Чим рецепт приємний, так це тим, що особливо витрачати час на перебирання і сортування малинки не потрібно. Адже це, як усім нам відомо, один з найбільш трудомістких, після збору врожаю, процесів. Виняток, мабуть, становлять дуже акуратні садівники, які при зборі ягоди малини позбавляються від сміття, плодоніжок та листків.

Найбільшої шкоди свіжим ягодам завдає малинна муха і малиновий жук, так от, в цьому джемі неприємних сюрпризів не буває, так як ягідне пюре ретельно проціджують через шар марлі.

Малинове жиле на зиму

Мені зазвичай дістається малинка з «чужорідними вкрапленнями», тому цей рецепт люблю: менше ніж через годину, без особливої метушні, вийде кілька баночок густого і апетитного малинового желе.

  • Час приготування: 45 хвилин.
  • Кількість: 3 банки місткістю по 350 г.

Інгредієнти для приготування желе з малини:

  • 2 кг малини;
  • 2 кг цукрового піску;
  • відріз марлі медичної.

Спосіб приготування желе з малини на зиму:

Отже, малинка зібрана. Зберігати ці ніжні ягоди в холодильнику довго не можна — не більше доби, якщо пролежали довше, доведеться готувати малинове вино.

Малинове жиле на зиму

Ягоди мити потрібно обов’язково: кладемо в друшляк, промиваємо проточною водою, залишаємо, щоб стекла вода. Прибираємо видиме сміття – зіпсовані екземпляри, гілки, листя, плодоніжки.

Малинове жиле на зиму

Перекладаємо малинку в глибоку каструлю або сотейник з широким дном і високими стінками, ставимо на плиту.

Тиснемо ягоду м’ялкою для картоплі, щоб вона пустила сік, включаємо великий вогонь, доводимо ягідне пюре до кипіння, варимо 15 хвилин.

Малинове жиле на зиму

Беремо друшляк або сито відповідного розміру, у нього кладемо шматок медичної марлі в один шар, якщо скласти кілька шарів, процідити буде важко.

Трохи остигле пюре протираємо столовою ложкою, потім звертаємо марлю у вузол, вичавлюємо залишки. Усередині згортка залишаться майже всі малинові зернятка, сміття, якщо воно було непоміченим.

Малинове жиле на зиму

Насипаємо в малинове пюре цукровий пісок і знову ставимо каструлю на вогонь, на помірному вогні доводимо до кипіння, кип’ятити 8-10 хвилин. Цього часу цілком достатньо, якщо уварювати довше, то пюре вийде бурим.

Малинове жиле на зиму

Спочатку в процесі кипіння утворюється рясна піна, поступово вона сходить. Залишки пінки бажано зняти шумівкою.

При кипінні готового ягідного пюре, пінка на поверхні практично не утворюється.

Малинове жиле на зиму

Готуємо тару для консервації желе. Банки і кришки миємо засобом для миття посуду або содою, обполіскуємо чистою водою. Сушимо посуд в духовій шафі при температурі близько 150 градусів Цельсія.

Розливаємо желе з малини по банках, щільно закручуємо, перевертаємо на кришку, закутуємо теплою ковдрою.

Коли банки з малиновим желе повністю охолонуть, прибираємо на зберігання в прохолодне місце – підвал, льох або на нижню полицю холодильного відділення. Желе з малини на зиму готово.

Малинове жиле на зиму

до речі, желе з малини, приготоване за цим рецептом, можна згустити желатином, агаром або зварити його з желюючим цукром. При застосуванні будь-якого з цих інгредієнтів, кількість цукру можна сміливо скорочувати вдвічі.