Лохина

Лохина — ягода, найближчий родич брусниці. У природі зустрічається у вологій, болотистій місцевості. Являє собою невеликий чагарник. Плодоносить влітку. Втім, сьогодні цю корисну ягоду вирощують у спеціальних теплицях цілий рік, і придбати її можна майже в будь-якому супермаркеті. А ще буває заморожена лохина. Цей незвичайний продукт можна виростити і на присадибній ділянці, а користь свіжої ягоди перевершує всякі очікування.


Недарма велика частина північних народів вважала невеликі блакитні плоди справжньою коштовністю і цілющим засобом. Корисні властивості лохини Лохина входить до більшості відомих списків «суперпродуктів », дуже корисних для людини. Перш за все, ця ягода багата антиоксидантами — вітамінами С, А і Е. Вони дають нашому організму сили для боротьби з простудними захворюваннями, зміцнюють імунітет і створюють умови для своєчасного і якісного відновлення шкіри і м’язів. Тому можна вважати лохину «ресурсом для краси».

Ягода містить рекордну кількості вітаміну РР, дуже важливого для здоров’я нервової системи. Вживання цієї речовини покращує реакцію, але, в той же час, робить людину більш спокійною. У складі ягоди є і залізо. І нехай лохина поступається, наприклад, яблукам, в процентному змісті цього мікроелемента, проте залізо з ягід засвоюється майже повністю і досить швидко, що робить лохину незамінним продуктом при лікуванні залізодефіцитної анемії.

Корисні властивості лохини

Лохина багата на пектин і містить всього 39 ккал на 100 г. Це обумовлює її широку поширеність в раціонах для зниження ваги. Дуже часто лохину рекомендують на тій підставі, що вона розщеплює жири. Це не зовсім правда, принаймні, серйозними науковими дослідженнями це не доведено. Але ось зменшити калорійність харчування і урізноманітнити раціон з цією ягодою досить просто. Крім того, як і інші рослинні джерела пектину, лохина здатна вирівнювати рівень цукру в крові, тому може вживатися в обмежених кількостях при діабеті.

Корисні властивості лохини

Ця ягода покращує перистальтику ШКТ, її регулярне вживання в їжу — хороший засіб боротьби з запорами. Крім того, вона сприяє швидшому виведенню з організму шкідливих речовин при отруєнні, володіє хорошим в’язким ефектом і нейтралізує деякі солі важких металів. За деякими даними, лохину необхідно включати в раціон людей, які зазнали впливу підвищеного радіаційного фону, щоб нейтралізувати негативні наслідки зараження.

Шкода від вживання лохини

Про шкоду лохини знає майже кожна людина, яка хоч раз в житті об’їдалася цими ягодами. Це може спровокувати тривалу діарею, порушення засвоєння їжі, здуття живота, гази. Втім, для отримання такого «ефекту» потрібно з’їсти близько кілограма ягід. Так що більшість людей від подібного «отруєння» врятує висока ціна лохини. Крім того, як і більшість ягід, багатих вітамінами і антиоксидантами, лохина може викликати сильну алергію.

Шкода від вживання лохини

Якщо після вживання її в їжу ви помітили почервоніння шкіри, запалення слизових оболонок, або дивний нежить, вирушайте до алерголога. Унаслідок високої біологічної активності лохину не рекомендують годуючим матерям — вона може викликати діатез у дітей. Крім того, великі кількості лохини можуть спровокувати нудоту, головний біль і навіть блювоту. Особливо «токсичне» поєднання надлишку ягід із звичайним чорною кавою або чаєм. Постарайтеся не зловживати лохиною і придбайте її тільки в «перевірених» місцях — як і більшість ягід, вона буквально вбирає токсини з грунту, і вживання в їжу лохини з екологічно неблагополучних регіонів навряд чи допоможе вам оздоровитися.

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!