Літня мачанка — гуляш із свинини з оладками на кефірі

Простий гуляш із свинини з оладками на кефірі – літня мачанка — страва білоруської кухні, яку я трохи вдосконалила на свій лад. Класична мачанка — калорійна страва настільки, що влітку я її готувати не раджу. Взимку інша справа, хочеться зігрітися, з’їсти що-небудь ситне і жирне.

Оригінальний рецепт:

Мачанка з курки з кукурудзяними млинцями.

Нежирна свинина або яловичина, сметана з невеликим вмістом жиру для підливи, свіжі овочі і пишні оладки. Що ще потрібно для смачного недільного обіду влітку?

  • Час приготування: 45 хвилин.
  • Кількість порцій: 4.

Літня мачанка — гуляш із свинини з оладками на кефірі

Інгредієнти для приготування літньої мачанки — гуляш із свинини з оладками на кефірі:

Для оладок:

  • 120 мл кефіру;
  • 1 яйце;
  • 35 мл оливкової олії;
  • 200 р пшеничного борошна;
  • 4 г харчової соди;
  • сіль, олія для смаження, масло вершкове.

Для гуляшу:

  • 400 г нежирної свинини;
  • 100 г цибулі;
  • 100 г моркви;
  • 50 г солодкого перцю;
  • 30 г подрібненої зелені;
  • 200 гр сметани;
  • сіль, перець, олія для смаження.

Спосіб приготування літньої мачанки — гуляш із свинини з оладками на кефірі:

Спочатку приготуємо оладки:

На кефірі вони вийдуть дуже пишними, саме такий оладок хочеться вмокнути в соус і з’їсти.

Отже, наливаємо в глибоку миску кефір, додаємо за смаком сіль і щіпку цукру. До речі, замість кефіру можна замісити тісто на кисляку, йогурті і навіть на сметані (не дуже жирній).

Літня мачанка — гуляш із свинини з оладками на кефірі

В миску з кефіром розбиваємо куряче яйце, додаємо оливкову олію першого холодного віджиму.

Збиваємо інгредієнти до однорідного стану.

Літня мачанка — гуляш із свинини з оладками на кефірі

Пшеничне борошно змішати з содою, просіваємо, висипаємо в миску, замішуємо тісто, яке по своїй густоті повинне бути схожим на сметану.

Сухі продукти мають різну вологість, яйця теж бувають різні, тому чітких рекомендацій, скільки насипати борошна в тісто не буває. Є орієнтовна основа рецепта, в іншому керуйтеся своїм відчуттям: якщо вийшло дуже густе – додайте кефір, рідке – муку.

Літня мачанка — гуляш із свинини з оладками на кефірі

Сковорідку з антипригарним покриттям скроплюємо олією для смаження, смажимо оладки по 2 хвилини з кожного боку до золотисто-коричневого кольору. Складаємо гіркою, змащуємо вершковим маслом.

Літня мачанка — гуляш із свинини з оладками на кефірі

Займемося гуляшем:

Нежирну свинину нарізаємо тонкими смужками упоперек волокон. Моркву натираємо на крупній тертці. Цибулю ріжемо кільцями. Дрібно нарізуємо пучок свіжої зелені.

Літня мачанка — гуляш із свинини з оладками на кефірі

У глибокій сковороді нагріваємо 2-3 столові ложки олії для смаження, кидаємо цибулю і моркву пасеруємо 5 хвилин до м’якості.

Літня мачанка — гуляш із свинини з оладками на кефірі

До моркви додаємо свинину. Смажимо овочі з м’ясом приблизно 10 хвилин, потім додаємо нарізаний кубиками солодкий болгарський перець і зелень, готуємо ще кілька хвилин.

Далі додаємо сметану, зелень, насипаємо за смаком сіль і трохи цукру для балансу.

Тушкуємо все разом 5 хвилин, знімаємо вогню.

Літня мачанка — гуляш із свинини з оладками на кефірі

До столу подаємо сковороду з гарячим гуляшем і тарілку з оладками. Мочаємо оладки в підливку та їмо в прикуску з м’ясом. Літня мачанка — гуляш із свинини з оладками на кефірі готова. Приємного апетиту!

Літня мачанка — гуляш із свинини з оладками на кефірі

Літню мачанку можна приготувати з телятиною або курячим філе, а в підливку додати трохи томатної пасти або звичайний кетчуп. Ці невеликі ліричні відступи дозволять вам з невеликими зусиллями урізноманітнити меню. До речі, для різноманітності можна спекти з цього тісту не оладки, а невеликі товсті млинці.