Кухонні ножі — вибираємо і користуємося

Кухонні ножі - вибираємо і користуємося

Здавалося б, що може простіше звичайного кухонного ножа — ручка та лезо. Однак не все так очевидно, і правильне застосування цього інструменту — ціла наука! Різні види кухонних ножів призначені для різної роботи і відрізняються один від одного за формою, адже кожен з них пристосований для найбільш комфортного користування.

Виберайте якісні ножі для зручного користування!
 

Які види ножів існують

 

Які види ножів існують

 

  1. Універсальні ножі можуть бути різної довжини, мати пряме або хвилясте лезо без будь-яких характерних особливостей. Вони призначені для грубого різання овочів.
  2. Хлібний ніж має довге міцне лезо однакової ширини. Хвиляста ріжуча кромка розпилює хлібну кірку, а м’якоть ріже, не мнучи. Такий ніж підійде і для розрізування кавуна чи дині.
  3. Овочевий ніж має коротке міцне лезо і зручну ручку, ріжуча кромка рівна і пряма, кінчик загострений. Його використовують для очищення або різання овочів та фруктів.
  4. Ніж для чистки — маленький легкий, з увігнутим клинком і гострим кінчиком. Викривлене лезо зручно для обробки округлих поверхонь овочів і фруктів, а гострий вигнутий кінчик — для вирізання зіпсованих місць.
  5. Ніж для нарізки має довге лезо з нешироким полотном і гладкою ріжучою кромкою. Він призначений для акуратного нарізання на тонкі скибочки шинки, смаженого м’яса, копченої риби.
  6. Ніж для м’яса зігнутої форми з розширюється до кінчика клинком. Така форма дозволить концентрувати зусилля на тій чи іншій ділянці леза, щоб розрізати жиливе жорстке м’ясо.
  7. Філейний ніж — самий вузький і довгий, його використовують для відрізання тоненьких і рівних шматків м’яса чи риби. Щоб розріз виходив ідеальним, його краще робити одним рухом ножа.
  8. Ніж для зрізання м’яса з кісток має характерне лезо, що змінюється по ширині, яке розширюється біля основи і звужується до загостреного кінчика, ріжуча кромка вигнута. Таке лезо дозволяє проникнути всюди.Ніж для зрізання м'яса з кісток
  9. Кухарський ніж забезпечений широким і важким клинком, який дозволяє рубати капусту, овочі або зелень.
  10. Японський кухарський ніж на відміну від звичайного має опущені вістрі і більше пряму ріжучу кромку. Він використовується для *суші і сашимі, а також для нарізки грибів і імбирного кореня, оброблення м’яса і риби.
  11. Ніж для м’якого сиру має в своєму прямому лезі поглиблення або отвори, щоб уникнути прилипання сиру. На його кінці може бути двохзубчаста вилочка для перенесення скибочок з дошки на тарілку.
  12. У ножа для томатів лезо довге, нешироке і хвилясте ,яке повинно добре розрізати щільну шкірку. Такий ніж підходить для різання будь-яких фруктів і овочів з твердою шкіркою і ніжною м’якоттю.
  13. Кухонний топірець зручний для оброблення великих шматків м’яса. На відміну від інших ножів сокирою ріжуть рухами не вздовж розрізу, а вглиб нього.Кухонний топірець

 

 Як правильно доглядати за ножами

Хороші і якісні кухонні ножі коштують недешево, і будь-якій господині хоче, щоб інструмент послужив йому якомога довше. Застава довговічності кухонного інструменту полягає в правильному догляді.

  1. Не слід зберігати ножі з іншими столовими приборами, інакше вони швидко затупляться. Хорошим варіантом зберігання ножів може стати магнітна дошка на стіні або спеціальна підставка.
  2. Мити ножі потрібно відразу після використання і не кидати їх в раковину з іншим посудом — так вони можуть піддатися корозії і затупитися. Особливу увагу варто приділити простору біля основи леза ножа — на ньому можуть залишитися частинки їжі і привести до розмноження бактерій. Чистий ніж краще відразу витерти насухо.
  3. Не варто перевіряти ножем готовність гарячих страв: від сильного перепаду температур клинок може стати крихким і потьм’яніти.
  4. Краще уникати обробних дощок з мармуру, кераміки та скла — вони сильно туплять ножі. Правильніше використовувати для нарізання продуктів дошки з бамбука, твердих порід дерева або пластику.
  5. Не варто забувати періодично підточувати ножі. Можна віддати їх на заточку в спеціальну майстерню або зробити це вдома самостійно. Як точити ножі в домашніх умовах, можна дізнатися з невеликого відеоролика:

 

Як навчитися майстерно працювати ножем

Напевно кожна жінка із захопленням спостерігала, як у професійних кухарів спритно, швидко і красиво виходить нарізка різних продуктів, але повторити таке здавалося нереальним.

Виявляється, насправді нічого складного в цьому немає, потрібно тільки навчитися правильно тримати і ніж, і сам продукт і при цьому виконувати плавні рухи. А адже правильне володіння ножем може полегшити процес готування і навіть принести задоволення від нарізки продуктів. Як навчитися спритно орудувати ножем — дивіться у короткому відеоролику:

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!