Корейська морква

Корейська морква

Багато національних кухонь можуть пишатися популярністю своїх традиційних страв у полі смакових переваг інших націй. Кращою ілюстрацією цього спостереження може служити корейська морква, рецепт якої легко реалізується в домашніх умовах, за наявності потрібних прянощів. І навіщо купувати в торговельній мережі готовий продукт, ризикувати своїм здоров’ям, якщо можна самостійно порадувати себе улюбленою стравою?

Тайська, китайська, корейська, малазійська та інші кухні Азії — надзвичайно складні для сприйняття кулінарами, що не знайомі з основними принципами їх приготування. Наприклад, корейська кухня побудована на застосуванні в рецептурі страв різноманітних спецій і прянощів. Притому, дуже важливо знати їх смакові поєднання — адже саме вони надають простим овочевим культурам насичений смак і аромат.

Корейська морква — традиційно гостре блюдо, приготоване зі свіжих коренеплодів, приправлених прянощами. Які спеції використовуються в традиційному рецепті?

  • Коріандр
  • Мускатний горіх
  • Перець червоний (чилі)
  • Базилік
  • Перець чорний, мелений
  • Часник
  • Куркума

Фактично, готовий набір приправ для домашньої корейської моркви можна купити майже в будь-якому бакалійному відділі. Але! Якщо навіть суміш складена за всіма правилами корейської кухні, ми не знаємо, якої якості інгредієнти використовувалися при її виробництві в фабричних умовах. Тому радимо вам купувати приправи в спеціальному відділі або на ринку у тих же етнічних корейців, які обов’язково і розкажуть вам про пропорції кожної в суміші для маринаду.

Як приготувати корейську моркву: основи технології

 

Як приготувати корейську моркву: основи технології

1 кг моркви вбирає в себе приблизно 30 г пряної суміші — можна трохи менше або трохи більше, що залежить від ваших смакових уподобань. Ще знадобляться: оцет, цукор, сіль і рослинне масло.
Технологія: морквину натираємо на спеціальній тертці (можна і на звичайній великій), солимо її і ставимо під гніт мінімум на 40-50 хвилин. Морквяний сік, що виділився добре віджимаємо, додаємо до нього цукор і оцет і ретельно змішуємо всі компоненти. Відставляємо на півгодини для того, щоб вони увібрали смаки один одного. Далі всипаємо в основу для маринаду прянощі і перемішуємо.
Рослинну олію потрібно обов’язково розжарити в сковороді і ще дуже гарячою додати до маринаду. Висока температура масла дозволяє прянощам розкрити найглибші ноти смаку і аромату!

Всі інгредієнти заправки старанно змішуємо і заливаємо нею морквяну нарізку. Корейська домашня морква настоюється в холодильнику мінімум 3-4 години. Але самий чудовий смак і аромат вона набуває через добу!

Корейська морква — низькокалорійна закуска. Її калорійність включає енергетичну цінність самої морквини і рослинного масла. І якщо калорійність свіжої морквини — всього 41 ккал, то разом з іншими інгредієнтами закуски морква по-корейському вже має калорійність 112-120 ккал, тобто вона збільшується втричі — за рахунок рослинного масла, в основному.

Рецепт корейської моркви

інгредієнти

  • Морква — 600 г
  • Коріандр — третина ч. л. або за смаком
  • Перець гострий, червоний, мелений — за смаком
  • Чорний перець горошком — 6-7 шт.
  • Цукор — 1 ст. л.
  • Сіль — половина ч. л.
  • Оцет столовий 9% — 2 ст. л.
  • Рослинна олія — 2-3 ст. л.

Приготування моркви по-корейському

Рецепт корейської морквиМорквину натираємо на спеціальній тертці для корейських салатів або нарізаємо тонкою соломкою. Можна застосувати і звичайну велику тертку. Солимо й руками трохи розминаємо весь об’єм помаранчевої красуні для виділення нею соку.

Зерна коріандру розтираємо в ступці, перець горошком пропускаємо через млин. Викладаємо коріандр і перець в мисочку, додаємо туди ж червоний перець, цукор і часник. Часник попередньо пропускаємо через часничницю.

Перемішуємо морквяну нарізку з прянощами і даємо трохи постояти під пресом (20 хвилин).

На розпечену сковороду виливаємо масло і розігріваємо його до «серпанку». Виливаємо на моркву з приправами. Масло на поверхні морквини повинно засичати. Перемішуємо.

У вже остиглу корейську моркву домашнього приготування додаємо оцет і ставимо в холод на 8-10 годин.

Відмінна закуска завжди готова до столу!

Поради, щодо приготування корейської моркви

  • Для посилення часникового аромату, часник можна нарізати тонкими пластинами, вижарити на сильному вогні в розжареній рослинній олії, а потім шумівкою видалити. Масло вбере в себе часниковий аромат і віддасть його закусці.
  • Замість часнику можна посмажити в маслі цибулю дрібно нарізану, яка збагатить смак масла не слабкіше часнику. Це частий прийом корейської кухні.
  • Оцет столовий бажано замінити винним, краще червоним. Від цього улюблена закуска стане ще пікантнішою.
  • Корейці в маринад часто вливають і соєвий соус (1 ст.л. на 1 кг моркви), який змінює і аромат, і смак салатних сумішей.
  • Після нашої оглядової інформації ви, напевно, вже не підете купувати популярну закуску в магазин. Ви тепер знаєте, як приготувати корейську домашню моркву, за класичним рецептом — з додаванням тих ідей, які і зроблять її неповторною.