Консервуємо баклажани: варіанти заготовок на зиму

Консервуємо баклажани

Як і інші овочі, баклажани можна заготовити на зиму, причому, рецепти заготовок з цього овочу не обмежуються однією лише баклажанною ікрою. Про те як солити, маринувати і квасити баклажани читайте у цій статті, в якій ми зібрали рецепти кращих заготовок з цим овочем. З баклажанів можна робити різноманітні заготовки на зиму — салати, ікру, фарширувати їх і солити або маринувати, заготовлювати цілком або в нарізаному вигляді. Ми поговоримо про варіанти заготовок, в яких баклажани закочуються цілком з маринадом або розсолом, або ж заготовлюються в фаршированому вигляді.


Робити зимові заготовки з баклажанів, як правило, починають вже в липні, але і в серпні зайнятися ними зовсім не пізно. Вибирайте для консервування міцні плоди правильної форми, м’якоть їх повинна бути щільною, пружною, без пустот і з невеликим насіннєвим гніздом.

Вибираючи баклажани для консервування, натиснете на кожен — плоди повинні пружинити, суцвіття плодоніжки біля хвостика має бути невеликим. Не використовуйте для заготовок зморшкуваті баклажани, а також плоди з коричневими плямами, пустотами, м’якими місцями, крім того, вони повинні бути блискучими, а не тьмяним.

Найпростіший спосіб заготівлі баклажанів — заморожування. Заморожувати можна як готові, так і сирі плоди. Перші потрібно, приготувавши, упакувати в пластикову ємність (зберігатися вони будуть до півроку), другий заморожувати слід так: вимити, нарізати шматочками по 8 мм завтовшки (очищення від шкірки — питання особистих переваг), опустити в киплячу воду з соком лимона на 4хв, дістати, дати охолонути, викласти в контейнер і щільно закрити, покласти в морозилку.

Рецепти консервування баклажанів цілком і в фаршированому вигляді

 

Рецепти консервування баклажанів цілком і в фаршированому вигляді

Ми розповімо про те як солити, маринувати і фарширувати баклажани на зиму.

Рецепт солоних баклажанів

Знадобиться: 1кг баклажанів, 50г зелені естрагону і кропу, 20-30г солі, розсіл — 1л води, 60 г солі, за смаком — гвоздика, кориця, естрагон, базилік, хрін, часник.

Як засолити баклажани

Плоди середнього розміру промити, поздовжньо надрізати на дві третини довжини і скласти щільно в банку або каструлю, перекладаючи естрагоном і кропом, а також сіллю посипаючи кожен шар. Зелені повинно бути не більше 50%, а солі — 2-3% від маси баклажанів. Коли з баклажанів виділиться сік, на них потрібно поставити гніт і витримати так при кімнатній температурі тиждень, потім баклажани переносять в холод і зберігають вже на холоді до вживання. Можна залити баклажани розсолом (на 1л води 60г солі) з перерахованими в рецептурі добавками. Готові такі баклажани будуть через 30-45 днів.

Можна заквасити фаршировані баклажани.

Рецепт фаршированих квашених баклажанів

Знадобиться: 600г баклажанів, 170г моркви, 70г соняшникової олії, по 35г цибулі і кореня петрушки, 20г листя селери, 7г зелені петрушки.

Як заквасити фаршировані баклажани

Покласти баклажани в воду, підсолену в пропорції на 1л води 30г солі, відварити протягом 30-40хв до напівготовності (перевіряти готовність сірником — вона повинна проколоти баклажан при легкому зусиллі). Брусочками нарізати корінь петрушки і моркву, кружками — цибуля, порубати зелень петрушки. Обсмажити цибулю на олії до рум’янцю, згасити корінь петрушки і моркву на олії до м’якості, перемішати з цибулею і зеленню, підсолити (на 1кг овочів 40г солі) і перемішати. Зробити в баклажанах поздовжній надріз, через який їх потрібно буде нафарширувати, потім перев’язати ниткою або листям селери, скласти щільно в скляні ємності і чистою марлею обв’язати їх горлечка, залишити на 2 дні. На третій день залити баклажани зверху рослинним маслом, нагрівши його і остудивши до 70 градусів шаром в 1-2см.

Нафарширувати баклажани можна не тільки овочами, а й рисом.

Рецепт баклажанів, фаршированих овочами з рисом

Знадобиться: на 10 банок по 0,5 л — 3,6 кг баклажанів, 2,5 кг помідорів, 900г моркви, 500г рослинного масла, по 260г ріпчастої цибулі і рису, 110г цукру, 90г солі, 80 г білих коренів (петрушки, селери і пастернаку ), 30г кропу і петрушки, по щіпці запашного і меленого перцю.

Як законсервувати фаршировані баклажани

Взяти баклажани не більше 9см завдовжки і 7см діаметром. Щіткою промити в холодній воді, обсушити, зрізати плодоніжки, шкіру не зрізати. Зробити поздовжній надріз, обсмажити на олії, попередньо прожареній до диму, до коричнево-золотистого забарвлення, остудити до 30-40 градусів. Нарізати всі овочі крім томатів і коріння для фарширування, обсмажити їх на прожареному маслі. Промити рис, до напівготовності бланшувати в киплячій воді, знову промити холодною водою, обсушити, перемішати з обсмаженими овочами, влити 60г рослинної олії, згасити. З помідорів зробити томатний соус. Через надрізи наповнити баклажани фаршем, в кожну суху підігріту банку налити трохи томатного соусу температурою 80-85 градусів, укласти нафаршировані баклажани, влити зверху томат-соус. Накрити банки стерильними кришками, поставити в ємність з водою і стерилізувати при температурі 100градусов 60хв (0,5 л) або 120 хв (1л), не допускаючи сильного кипіння води, закупорена, охолоджувати вниз шийками.

Законсервувати можна і печені баклажани.

Рецепт консервування печених баклажанів

Знадобиться: на 10 банок по 0,5 л — 3,2 кг баклажанів, 1кг солодкого червоного перцю печеного, 500г помідорів стиглих, 200г оцтової кислоти 6%, 100г солі.

Як закрутити на зиму печені баклажани

Промити і викласти баклажани на деко, в духовці запекти до розм’якшення, зняти шкірку, зрізати плодоніжки. Промити солодкий перець, викласти на деко, запекти в духовці також до розм’якшення, після чого зняти шкірку, зрізати плодоніжки і прибрати насіння. Помідори промити і очистити від плодоніжок. Розкласти по сухим чистим банкам овочі в гарячому вигляді в наступному порядку: помідори, розрізані на часточки — 50г, потім 100г очищеного перцю, зверху 320г баклажанів. У кожну банку потрібно додати по 10г солі. Влити в банки по 20-30г оцту, накрити стерильними кришками, поставити в ємність з водою і стерилізувати при 100градусах 50 хв (0,5 л) або 90 хв (1л).

Взимку з таких баклажанів можна буде готувати свіжу баклажанну ікру. Засолити баклажани можна і з часником.

Рецепт баклажанів, засолених з часником

 

Рецепт баклажанів, засолених з часником

Знадобиться: розсіл — на 1л води 2,5 ст.л. солі, баклажани, часник.

Як засолити баклажани з часником

Промити баклажани, зрізати плодоніжки, опустити в киплячу воду на 7-10 хв, потім наколоти виделкою і укласти під прес, залишити на ніч. Нашпигувати баклажани часником, викласти в каструлю, зверху поставити гніт, влити теплий розсіл і залишити на 10-12 днів — через цей час вони будуть готові до вживання. Для заготівлі ці баклажани розкладаються після 12-денного витримування по стерилізованих банках, стерилізуються 20 хв, потім закриваються.

Ну а найпростіший варіант — замаринувати баклажани на зиму.

Рецепт маринованих цілих баклажанів

Знадобиться: 5л води, 1 склянка солі, 15 ст.л. оцту 9%, баклажани, лавровий лист, запашний перець-горошок, зелень петрушки.

Як замаринувати баклажани

Для розсолу воду довести до кипіння, всипати і розчинити сіль, 1-2 хв прокип’ятити, влити оцет. У міцних цілих баклажанів зрізати хвостики, занурити їх у киплячий розсіл, приготовлений з розрахунку на 10л води 1,5 кг солі, проварити 3-5 хв, помішуючи. Викласти в стерилізовані банки спеції, укласти зверху на спеції гарячі баклажани, залити киплячим розсолом, закатати.

Взимку з такими баклажанами можна буде готувати різноманітні салати.

Заготовивши баклажани влітку, ви забезпечите сім’ю смачними закусками на весь рік, які можна буде подавати як на повсякденний, так і на святковий стіл, і вони завжди будуть розходитися вліт!

...