Консервування: 5 найбільш незвичайних засолок з помідорами

Консервування: 5 найбільш незвичайних засолок з помідорами

Середина літа — час, коли пора заготовляти врожайні овочі, ягоди і фрукти на зиму. Ну а взимку ми з величезним задоволенням насолоджуємося плодами річної праці, відкриваючи чергову баночку консервації просто так чи до святкового столу. Щоб ви могли не тільки радувати, але й приємно дивувати близьких своїми заготовками, ми зібрали для вас у цій збірці самі незвичайні заготовки з одним з найпопулярніших «заготовочних» овочів — помідором.


Засолка помідорів на зиму — справа цілком звична для будь досвідченої господині, наші предки робили такі заготовки споконвіку, ну а сьогодні, хоча купити в супермаркеті будь-які овочі і фрукти можна цілий рік, ми продовжуємо добрі традиції, і причин тому маса. По-перше, те, що продається в магазинах, аж ніяк не настільки корисно як здається, а по-друге, ну хіба можна відмовитися від смачного помідорчика, пахучого ароматними спеціями і приправами? Навіть і той факт, що різні соління також можна купити, не збавляє популярності заготовок — як може зрівнятися магазинне з домашнім, приготованим з душею і любов’ю?

За століття рецептів засолювання помідорів накопичилося так багато, що консервувати їх по-новому можна щороку. У будь-якої досвідченої господині є свої перевірені рецепти, в яких поєднуються досвід прабабусь, бабусь, мам, а також власні кулінарні уподобання. І часом завдяки передачі досвіду з покоління в покоління поряд зі сміливими експериментами, з’являються дуже цікаві та незвичайні рецепти. Саме такі рецепти соління помідор ми і зібрали для вас у цій збірці.

Рецепт засолювання помідорів з начинкою і медом

 

Рецепт засолювання помідорів з начинкою і медом

Знадобиться: помідори цілі стиглі, петрушка, часник, маринад — на 1л води 2 ст.л.солі без гірки і 1,5 ст.л. меду.

Як засолити помідори з начинкою і медом

Часник очистити і подрібнити, помідори промити, вирізати ножем плодоніжку, доходячи до середини помідорів. Начинити отримані отвори (де були плодоніжки) перемішаним з рубаною петрушкою часником, укласти помідори в стерилізовані банки. З’єднати інгредієнти для маринаду, довести до кипіння, киплячим маринадом залити помідори в банках, 10 хв витримати, потім злити маринад, прокип’ятити його, знову залити помідори і відразу ж закупорити банки кришками.

Приготовані за цим рецептом помідори виходять дуже ароматними, пікантними, і сподобаються всім, хто любить часник. Ну а наступний цікавий рецепт консервування помідорів відрізняється вельми оригінальним складом інгредієнтів — до складу цієї заготовки крім помідорів входять яблука.

Рецепт засолювання помідорів з яблуками

Знадобиться: по 3-4 кислих яблука і зубчика часнику, 2 гілочки запашного кропу, стиглі невеликі помідори, маринад — на 1,25 л води потрібно по 1 ст.л. солі і цукру з гіркою, лавровий лист, гвоздика і перець — за смаком.

Як засолити помідори з яблуками

На дно стерильних банок укласти спеції. Промиті помідори та яблука чергують: на спеції шаром викладають яблука, потім — всі помідори, зверху – яблука, що залишилися. На 5-10 хв далі все потрібно залити окропом, потім злити воду, приготувати на ній розсіл, довести до кипіння, залити його в банки так, щоб рідина злегка перелилася через шийки банок. Далі банки потрібно закатати, перевернути дном вгору, укутати теплою ковдрою і так дати охолонути.

Доброю «компанією» для помідорів можуть бути і моркву, і сливи, і буряк, і навіть аґрус — вирішуючи, з чим засолити помідори, зупиніться на тому варіанті, який найбільше відповідає вашим смаком, і не помилитеся.

Що тільки не придумують кмітливі господині, коли мова йде про засолюванні помідорів! Так, засолити помідори можна з корицею.

Рецепт засолювання помідорів з корицею

 

Рецепт засолювання помідорів з корицею

Знадобиться: 5 кг помідорів, 10 листків лаврових, 1/2 ч.л. меленої кориці, для розсолу на 1 л води 2 ст.л. солі.

Як засолити помідори з корицею

Промити помідори, розкласти по стерилізованим банкам, влити окріп, на 20 хв залишити, злити рідину, знову залліть на 20 хв новим окропом, далі ще раз повторити процедуру. Злиту після третьої заливки воду довести до кипіння, всипати сіль, покласти корицю і лавр, прокип’ятити 5-7 хв на середньому вогні, залити помідори, закатати банки, Перевернути і так дати їм охолонути.

Такі пряні помідори припадуть до смаку всім любителям кориці, вони виходять дуже запашними і ароматними. Дуже цікавий і варіант засолювання зелених помідорів — навіть незрілим плодам було знайдено застосування, і любителів таких солінь знаходиться чимало.

Рецепт засолювання зелених помідорів з желатином

Знадобиться: 80г цукру, 50мл оцту, 1,5 ст.л. желатину, 1 ст.л. солі, зелені помідори, часник, гіркий перець, лавровий лист, вода.

Як засолити зелені помідори в желатині

Добре промити помідори, обсушити, чисті банки також обсушити, викласти на дно гіркий перець і лавр, очищені часточки часнику. Розрізати кожен помідор на 2-4 частини, акуратно укласти в банку. Желатин розчинити в 1 склянці теплої води. Для розсолу в 1л води розчинити цукор і сіль, прокип’ятити 15 хв, влити оцет, дати розсолу охолонути, перемішати з желатином. Залити розсолом помідори, стерилізувати на водяній бані або в духовці 15-20 хв, закупорена кришками, укутати ковдрою до охолодження.

На завершення нашої підбірки наведемо рецепт, що дозволяє приготувати солодкі консервовані помідори.

Рецепт солодких консервованих помідорів з морквяним бадиллям

Знадобиться: помідори, морквяне бадилля, на 4 банки ємністю по 3л для маринаду — 5л води, 350 мл оцту, 20 ст.л. цукру, 5 ст.л. солі.

Як заготовити солодкі помідори на зиму

Банки промити, обсушити, промити бадилля моркви і помідори, обсушити. Укласти в кожну банку по 4 гілочки бадилля, викласти помідори. Воду довести до кипіння, залити помідори, накрити кришками і залишити банки на 15 хв, потім злити воду в каструлю, знову довести до кипіння, покласти цукор, сіль, влити оцет, 2-3 хв прокип’ятити, залити розсіл в банки, закупорити їх кришками , перевернути догори дном, дати повністю охолонути.

Консервовані помідори — це завжди вдала закуска, і якщо вона вийшла смачною, її із задоволенням будуть їсти рідні як за повсякденним, так і за святковим столом. Сподіваємося, що приготувавши оригінальні заготовки з помідорів на зиму, ви приємно здивуєте близьких і отримаєте масу компліментів!