Консервована кабачкова ікра – пальчики оближеш!

Приготована за цим рецептом кабачкова ікра така смачна, що пальчики оближеш! Я готую цей «делікатес» вже багато років, придумала купу різних рецептів, загалом, секретних напрацювань вистачає. Поспішаю поділитися з бажаючими своїми таємницями. По-перше, ікра хоч і кабачкова, самих кабачків в рецепті багато не потрібно, вони водянисті і буде тяжко отримати густу консистенцію.

Консервована кабачкова ікра – пальчики оближеш!

По-друге, потрібно багато моркви і цибулі. Морква дає колір, густоту. Вона, як і цибуля, додає солодкість.

По-третє, помідори. Вони привнесуть кислу нотку і, знову ж таки, колір.

По-четверте, ароматний, солодкий перець, плюс кілька стручків чилі і головка часнику – без цих, немов «вишеньок на торті», будь-яке овочеве рагу здасться прісним.

Далі потрібно покладатися на свій смак. Сіль і цукор я вказую, так би мовити, теоретично. Природна солодкість овочів різна, а від неї залежить кінцевий результат, тому додавайте сіль та цукор для балансу смаків.

  • Час приготування: 1 година 15 хвилин.
  • Кількість: кілька банок місткістю по 0,5 л.

Інгредієнти для приготування кабачкової ікри:

  • 2 кг кабачків;
  • 1 кг моркви;
  • 0,5 кг ріпчастої цибулі;
  • 0,5 кг помідорів;
  • 0,5 кг болгарського перцю;
  • 2 стручки чилі;
  • 1 головка часнику;
  • 50 г цукрового піску;
  • 35 г кухонної солі;
  • 10 г червоної меленої паприки;
  • 250 мл соняшникової олії.

Спосіб приготування кабачкової ікри

Молоді кабачки з ніжною шкіркою, без насіння нарізаємо кружечками. Якщо ви зібрали урожай пізньої осені, і овочі зросли гігантських розмірів, то шкірку потрібно обов’язково зчистити, а насіннєву сумку вирізати разом з насінням.

Консервована кабачкова ікра – пальчики оближеш!

Моркву ріжемо соломкою, цибулю — кільцями. Для прискорення процесу моркву можна натерти на крупній овочевій тертці.

Консервована кабачкова ікра – пальчики оближеш!

Солодкий болгарський перець червоного кольору чистимо від насіння, м’якоть ріжемо кубиками. Стручки перцю чилі додаємо разом з його насінням, якщо потрібна гостра ікра, без насіння і мембрани – якщо вам не подобається пекучий смак.

Найбільшу кількість капсаїцину (гіркоти) саме знаходиться в мембрані і насінні чилі.

Консервована кабачкова ікра – пальчики оближеш!

Помідори розрізаємо на кілька частин, вирізаємо плодоніжку з ущільненням.

Консервована кабачкова ікра – пальчики оближеш!

У глибоку сковороду наливаємо рафіновану соняшникову олію, кидаємо нарізані овочі, насипаємо цукор і сіль. Закриваємо кришкою, тушкуємо приблизно 20 хвилин під кришкою.

Консервована кабачкова ікра – пальчики оближеш!

Через 20 хвилин знімаємо кришку, уварюють овочі на помірному вогні, щоб випарилось якомога більше вологи. На це знадобиться ще приблизно 15-20 хвилин.

Консервована кабачкова ікра – пальчики оближеш!

Подрібнюємо готові овочі блендером до консистенції густого, однорідного пюре. Знову доводимо овочеву масу до кипіння.

Консервована кабачкова ікра – пальчики оближеш!

Банки обробляємо паром. Можна висушити вимиті банки в духовці, при температурі близько 100 градусів. В теплий посуд розкладаємо гаряче овочеве пюре.

Кладемо ганчірку на дно каструлі. Ставимо банки. Наливаємо гарячу воду по плічки банок. Стерилізуємо 15 хвилин банки місткістю 500 мл.

Консервована кабачкова ікра – пальчики оближеш!

Щільно закручуємо, не забуваємо підписати на кришці дату виготовлення.

Консервована кабачкова ікра – пальчики оближеш!

Після остигання прибираємо кабачкову ікру в прохолодний підвал або льох.

Консервована кабачкова ікра – пальчики оближеш!

до речі, домашнім заготівлях можна придумати смачні або смішні назви, наприклад, «Ікра — пальчики оближеш!»

Кабачкова ікра готова. Приємного апетиту!