Консервована біла квасоля на зиму

Консервована біла квасоля на зиму

Біла квасоля на зиму — супер заготовка для умілих господинь!
Основні інгредієнти: квасоля, цибуля, морква, помідор.
Час приготування: 14 год.

Біла квасоля на зиму — досить ніжна і дуже ситна, можна сказати, універсальна заготовка. Її можна використовувати в якості заправки для супів, відмінного доповнення до овочевих страв або відразу як гарнір до м’яса, риби і птиці. Смак у таких бобів, ніжний, з легкою кислинкою і приємним овочевим ароматом!

Інгредієнти для приготування білої квасолі на зиму

  • Квасоля суха (біла) 3 склянки (600 грам)
  • Помідори15 штук (середні)
  • Перець солодкий 3 штуки (середній)
  • Морква 3 штуки (середня)
  • Сіль кам’яна (без йоду) 1-1,5 столові ложки
  • Цукор пісок — 2-3 столові ложки
  • Масло рослинне рафінірованное1/2 склянки
  • Оцет столові 9% 2 столові ложки
  • Вода очіщенная1,5 літра

Приготування консервованої білої квасолі на зиму

Готуємо квасолю

Готуємо квасолю

В першу чергу з вечора перебираємо квасолю і видаляємо з неї різне сміття у вигляді дрібних камінчиків. Потім кладемо боби в друшляк, ретельно промиваємо їх, відкидаємо в глибоку миску і заливаємо звичайною проточною водою вище рівня на 12-15 сантиметрів. Далі затягуємо посуд з квасолею поліетиленовою харчовою плівкою і ставимо її в холодильник на 12 годин.

Варимо квасолю

Варимо квасолю

На наступний день знову відправляємо квасоля в друшляк і ретельно промиваємо. Після цього перекладаємо її в глибоку протипригарну каструлю з товстим дном, заливаємо очищеною водою і ставимо на сильний вогонь. Після закіпання зменшуємо його рівень до середнього і варимо квасолю, не накриваючи кришкою, протягом 40-50 хвилин, періодично помішуючи дерев’яною кухонною ложкою. Якщо рідина буде сильно викіпати, можна підлити ще трохи, так щоб вона завжди покривала боби.

Готуємо овочі

Готуємо овочі

Час даремно не втрачаємо, очищаємо від шкірки ріпчасту цибулю і моркву, а у солодкого перцю видаляємо плодоніжки і потрошимо його від насіння. Потім промиваємо їх разом з помідорами під струменем холодної проточної води і сушимо паперовими кухонними рушниками. Кожен томат розрізаємо на 3-4 частини і пропускаємо їх в глибоку миску через електричну або стаціонарну м’ясорубку з дрібною сіткою.

Решта овочі по черзі викладаємо на обробну дошку і подрібнюємо. Цибулю з перцем можна порубати кубиками, соломкою або шматочками довільної форми, товщиною до одного сантиметра, а моркву нашаткувати на середній або крупній тертці або теж нарізати.

Тушкуємо квасолю з овочами

Тушкуємо квасолю з овочами

Через 40 хвилин, коли квасоля буде практично готова, а вода в каструлі майже википить, додаємо туди все подрібнені овочі, сіль, цукор і рослинну рафіновану олію. Ретельно перемішуємо всі інгредієнти до однорідної консистенції і доводимо їх до кипіння на сильному вогні. Як тільки суміш почне булькати, знову зменшуємо рівень вогню до середнього і варимо боби ще протягом 35-40 хвилин.

Готуємо посуд для консервації

Готуємо посуд для консервації

Поки вариться квасоля, готуємо тару для консервації. Баночки перевіряємо на наявність тріщин і зазубрин, а кришечки на іржу. Потім за допомогою кухонної щітки і харчової соди промиваємо їх разом з рештою інвентарем в теплій проточній воді. Після цього дрібну посуд обдаємо окропом, а банки та кришки стерилізуємо будь-яким зручним способом, про які більш докладно можна довідатися, перейшовши за цим посиланням.

Консервуємо квасолю на зиму

Консервуємо квасолю на зиму

Через 35-40 хвилин пробуємо квасолю на смак, якщо готова — заправляємо її столовим 9% оцтом, перемішуємо і відразу знімаємо з плити. По черзі встановлюємо на кожну стерилізовану банку лійку з широким горлом. За допомогою ополоника розкладаємо в них гарячі боби разом з отримати овочевим соусом, накриваємо тару кришками і закриваємо. Якщо використовувалися гвинтові, просто затягуємо їх кухонним рушником, якщо звичайні з гумками, закупорюємо заготовку спеціальним ключем.

Перевіряємо кожну банку на наявність повітря, якщо бульбашок немає, ставимо їх догори дном на підлогу і вкутуємо вовняною ковдрою, так щоб не було щілин. Залишаємо квасоля в такому вигляді на 2-3 дні до повного охолодження.

Після цього відправляємо консерви в більш прохолодне, добре провітрюване місце, наприклад комору, підвал або льох.

Подаємо білу квасолю на зиму

Біла квасоля на зиму — смачна і корисна заготовка. Якщо ви готували боби виходячи з вищевказаного рецепту, тоді така консервація може бути відмінною основою для супів, рагу, салатів, а також будь-яких других страв. Дуже часто квасоля просто розігрівають і подають як гарнір до страв з м’яса, птиці, риби або дичини. Насолоджуйтесь!

Поради до рецепту

  • Хочете більш пряну квасоля? Перемеліть разом з томатами один пекучий перець чилі, 2-3 зубчики часнику і пучок кропу;
  • Дуже часто в кінці варіння разом з оцтом в овочеву суміш кладуть трохи гвоздики, чорного перцю горошком і пару листочків лавра, але можна і без цих спецій;
  • Якщо ви настоюєте квасоля при кімнатній температурі, тоді міняйте воду на чисту кожні 3 години.