Капуста броколі – рецепти приготування

Капуста броколі – рецепти приготування

Недарма капуста броколі з кожним роком все популярніша. Мало кому ще не вдалося оцінити всі прекрасні характеристики цього продукту. Чому ж саме капусту броколі так полюбили господині?

Вся справа у вітамінах

Цей продукт — просто знахідка для нас, в складі капусти броколі різноманітні вітаміни і поживні речовини, такі як магній, фосфор, цинк, кальцій, залізо, марганець і сірка. В капусті міститься клітковина і цілий спектр вітамінів С, групи B, Е, К і РР.

Крім того, що капуста неймовірно корисна, вона ще й дуже смачна. У господинь з’являється найширша можливість експериментувати, купуючи капусту в свіжому або замороженому вигляді.

Її можна варити, смажити, тушкувати, подавати окремо і як гарнір до м’яса і риби. В капусті броколі така різноманітна палітра поживних речовин, що її можна вважати справді магічним продуктом.

Якщо періодично їсти страви, у складі яких буде капуста броколі, то з вашого організму поступово вийде зайва вода і сіль, покращиться робота нервової та ендокринної системи, а також стан кісткової тканини.

Капуста броколі попередить появу целюліту, крім того, вона навіть здатна пригальмувати старіння організму.

Як вибрати і зберігати капусту броколі

Вибір і зберігання капусти. Якщо ви збираєтеся купувати броколі про запас, то придбайте заморожений продукт, він довше зберігатися.

Як вибрати і зберігати капусту броколі

Але, на жаль, в ньому немає вже тих корисних властивостей, які ми знаходимо в свіжій капусті.
Ви не відчуєте запах свіжої броколі і позбудетеся частини вітамінного запасу.

Найкраща свіжа броколі. Вона має яскраве забарвлення, невеликі суцвіття, пахне зеленню і має привабливий зовнішній вигляд, на дотик пружна.

Після покупки свіжу капусту броколі краще не зберігати в холодильнику, а відразу використовувати.

Які блюдо можна приготувати з броколі

Слід вимити броколі холодною водою, акуратно відокремлюємо суцвіття. Викладаємо капусту і подаємо до столу. Свіжа броколі в такому вигляді зберігає всі вітаміни і корисні речовини. Якщо відварити броколі перед подачею до столу або обсмажити, то втратиться частина вітамінів, але при цьому капуста набуває новий смак.

Які блюдо можна приготувати з броколі

Область для кулінарних експериментів з капустою броколі — просто найширша.

З броколі готують не лише салати, як можна здогадатися відразу, але і супи, омлети і пироги, прекрасні соуси, подають капусту в якості закуски з різним поєднанням додаткових інгредієнтів.

Салати з броколі

Салати — це прекрасне доповнення до основної страви або індивідуальне блюдо.

Салати з броколі дуже смачні і корисні, крім того, вони чудово виглядають при подачі, завдяки красивим гілочкам зеленої капусти в поєднанні з яскравими інгредієнтами.

Такий салатик прикрасить і святковий стіл, і стане чудовим вітамінним комплексом на кожен день.

Салат з броколі і яблука

Зелений салат з яблуком і капустою

Салат з броколі і яблука

Рецепт:

  1. Обполіскуємо капусту холодною водою, суцвіття відокремлюємо від стебел, на три хвилини стебла опускаємо в трохи підсолену киплячу воду.
  2. В воду кидаємо і суцвіття, потім ще пару хвилин варимо.
  3. Витягуємо капусту.
  4. Яблука чистимо повністю і нарізаємо невеликими часточками, кріп дрібно нарізаємо.
  5. Лимон слід вимити і разом з шкіркою нарізати дуже тоненькими кружальцями.

Всі компоненти салату змішуються і заправляються рослинним маслом, переважно оливковою.

  • броколі 300 г
  • кропу 50 г.
  • яблук 100 р
  • один лимон
  • масло оливкове
  • сіль за смаком

Салат з броколі і апельсина

Броколі і апельсин — гарне сполучення. Цей незвичайний салат порадує гурманів, а вітамінне зміст не залишить розчарованими тих, хто завзято піклується про здоровий спосіб життя.

Салат з броколі і апельсина

Рецепт:

  1. Слід акуратно відокремити суцвіття капусти.
  2. Стебла помити і покласти в трохи підсолену киплячу воду.
  3. 2-3 хвилини варимо стебла, щоб вони не втратили свої корисні властивості.
  4. Потім в цю ж воду треба покласти попередньо очищені суцвіття і варити ще дві хвилинки.
    Суцвіття варяться швидше, ніж стебла. Після капусту витягнути.
  5. Апельсини відчистити від шкірки і розділити на часточки, часточки очистити від верхньої плівочки.
  6. Виноград ріжемо на половинки, позбавляємося від кісточок.
  7. Готуємо заправку: сік з половинки лимона акуратно видавлюємо, додаємо його в йогурт і гірчицю.
  8. Всі інгредієнти змішуємо.

Додаємо до броколі, винограду і апельсинів нашу заправку.

  • броколі 500 г
  • два апельсина
  • білого винограду 100 гр
  • половина лимона
  • натурального йогурту без добавок 200 м
  • м’якою гірчиці 1 ст.ложка
  • перець, сіль за смаком

Рецепт броколі в клярі

А ви вмієте готувати броколі в клярі?

Рецепт броколі в клярі

Броколі з часником в клярі. Це корисне і вельми поживно блюдо для ситного і смачного сніданку.

Рецепт:

  1. Броколі слід ретельно вимити холодною водою, суцвіття відокремити.
  2. Потім збиваються яйця, до них додаються по черзі — вершки, сіль і борошно.
  3. Склад слід ретельно перемішати.
  4. Тепер суцвіття умочують в броколі і обсмажуються в рослинній олії.

Готову страву для гостроти посипається дрібно нарізаним часничком.

  • броколі 500 г
  • два яйця
  • мука 1 ст. ложка
  • вершки 50 мл.
  • масло рослинне
  • часник і сіль за смаком

Як приготувати броколі в духовці

Броколі в духовці — рецепт професіоналів. Часто ми забуваємо про раду дієтологів і не приділяємо сніданку належну увагу.

Як приготувати броколі в духовці

Когось з ранку мучить лінь-матінка, хтось вранці просто не зголоднів в силу звички, інші залишають весь прийом їжі на другу половину дня, що в корені невірно.

Ранок треба починати з корисних і достатньо поживних страв, щоб забезпечити себе зарядом бадьорості на весь день.

Омлет з броколі стане чудовим початком дня!

Сирний омлет з броколі

Сирний омлет з броколі

Рецепт:

  1. Суцвіття броколі миють і варять у киплячій трохи підсоленій воді близько 7 хвилин.
  2. Броколі виймають і кладуть у сковорідку, намазаний вершковим маслом.
  3. Яйця слід ретельно збити, а потім додати в них сметану і знову збити.
  4. Сир, натертий на дрібній тертці, додаємо в збиту основу для омлету.
  5. Заливаємо отриманої консистенцією нашу капусту у формі для омлету.
  6. Зверху посипаємо омлет тертими сухариками, на 20 хвилин прибираємо блюдо в розігріту духовку.
  • броколі 750 гр
  • яйця 4 штуки
  • сир 100 г.
  • мелені сухарі 3-4 ст.ложки
  • сметана 250 г.
  • масло вершкове

Дуже смачно вийде, якщо додати філе курки. Броколі з куркою — надзвичайно смачне блюдо.

Смажимо броколі на сковороді

 

Смажимо броколі на сковороді

Як підсмажити броколі. Час для приготування броколі на сковороді становить приблизно від 5 до 20 хвилин.

Кількість часу приготування залежить від того наскільки великими будуть суцвіття, а також від того варені овочі ви будете смажити або сирі.

Заморожені броколі — цікавий рецепт

Якщо ви готуєте заморожену броколі, не розморожуючи, викладайте капусту на сковороду прямо з холодильника.

Із замороженої броколі виходить відмінне овочеве рагу.

Не варто доливати води, розталого льоду вистачить з лишком.

Спеції при готуванні заморожених овочів додавайте обов’язково.
використовуємо *мультиварку

Броколі в млультиварці

Це блюдо — справжня палочка-виручалочка для тих, хто пильну увагу приділяє свою фігуру і боїться погладшати.

Готування в мультиварці просте і швидке.

Крім того такий спосіб приготування дозволяє зберегти найбільшу кількість вітамінів та поживних речовин після обробки.

Рецепт:

Броколі в млультиварціБроколі промити і відокремити суцвіття.

В мультиварку заправляємо рослинне масло.

Якщо ви використовуєте розморожені овочі, їх не потрібно попередньо розморожувати, додавайте з прямо з холодильника.

Солимо й перчимо до смаку, додаємо вершкове масло.

Потім заливаємо воду в мультиварку.

За порадою експертів, на мультиварці найкраще встановити режим «Плов» або «Гречка», цього часу для обробки вистачить з лишком.

Можна використовувати і автоматичний режим готування.

Броколі, приготовлену в мультиварці, можна подати як гарнір до риби або до м’яса.

Так само можна приготувати броколі в мікрохвильовці.

Зберігаємо всі вітаміни — готуємо на пару

Броколі в пароварці

Броколі в пароварці

Обробка паром зберігає в овочах безліч корисних вітамінів.

Крім того, на пару можна приготувати дуже смачні страви.

Броколі з сирним соусом

Рецепт:

Відокремити суцвіття, вимити, перемішати з соком лимона, укласти в пароварку на 20 хвилин.

Сир натерти, використовуючи дрібну терку, плавлений сир нарізати на маленькі шматочки.

На вершковому маслі потрібно посмажити муку, залити молоко, помішуючи до того як всі грудочки не зникнуть.

В той соус влити сир, переміщати, варити поки сир повністю не розчинитися.

Додати сіль, перець і паприку. Готову броколі заливаємо сирним соусом і подаємо до столу.

  • броколі один качан
  • сир 100 г.
  • плавлений сир 70 г.
  • мука 1 ст.ложка
  • молоко 200 мл.
  • масло вершкове 30 г.
  • половинка лимона
  • сіль, перець, паприка

Для самих маленьких

Пюре з капусти броколі

Можна швидко приготувати пюре або суп-пюре з броколі.

Стравою пюре з броколі можна нагодувати навіть маленьку дитинку, починаючи з 6-и місяців.

Рецепт:

  1. Броколі промити і кинути в трохи підсолену киплячу воду.Пюре з капусти броколі
  2. Далі варимо броколі до того, поки капуста не стане м’якою.
  3. Потім її виймаємо, ріжемо і подрібнюємо в блендері, можна також використовувати для того сито.
  4. В отриману кашку вливаємо молоко, масло.
  5. Все добре перемішаємо до утворення однорідної маси.
  • броколі 300 г
  • один яєчний жовток
  • молока 80 мл.
  • масла вершкового 10 г

Суп з броколі — відмінний обід

 

Суп з броколі - відмінний обід

Суп з броколі сподобається всій родині. Цей простий і смачний рецепт доставить радість вам і вашим близьким, а, головне, не займе багато часу.

Рецепт:

  1. Для початку слід добре промити броколі і відокремити від суцвіть.
  2. Стебла очищають від шкірки, нарізають кружечками.
  3. Далі цибулю потрібно порізати дрібно і смажити на невеликому вогні разом зі стеблом броколі.
  4. Бульйон доводиться до кипіння, в нього опускаються обсмажені овочі.
  5. Варити бульйон разом з овочами на невеликому вогні ще 15 хвилин.
  6. В суп влити вершки або сметану на ваш розсуд.
  7. Потім весь вміст залити в блендер або протерти, використовуючи сито.
  8. На смак додати сіль, перець, а також мускатний горіх.
  9. Все ще раз перемішати.
  10. Далі беремо головки суцвіть броколі, які у нас залишилися, додаємо в наш суп.

Варити 5 хвилин.

  • броколі 500 г
  • цибуля-резанец 1 пучок
  • мускатний горіх
  • борошняна підлива — 3-4 ст. ложки
  • масло вершкове 30 г.
  • за смаком перець і сіль
  • півсклянки вершків або сметана
  • бульйону 3 склянки
  • ріпчаста цибуля 2 шт.
...