Кабачкова ікра — рецепт заготовки на зиму

Кабачкова ікра - рецепт заготовки на зиму

Смачнюща кабачкова ікра, яку наші мами заготовляли на зиму літрами, а ми тепер частіше беремо з магазинну. Але домашня, без хімічних добавок і барвників, безперечно, смачніше і набагато корисніше.

Інгредієнти приготування кабачкової ікри на зиму

  • 2-2,5 кг кабачків;
  • 3-4 солодких перцю (червоні);
  • 4-5 м’ясистих, стиглих, міцних помідорів;
  • 2-3 великі морквини;
  • 2 великі цибулини;
  • пучок петрушки;
  • пучок кропу;
  • сіль;
  • 1 гострий перчик або мелений перець — за бажання;
  • рослинне масло.

Спосіб приготування кабачкової ікри на зиму

 

Спосіб приготування кабачкової ікри на зиму

  1. Ретельно промиваємо і паперовими рушниками обсушуємо наші овочі і зелень.
  2. Робимо підготовку: зі зрілих кабачків знімаємо товсту шкірку, вишкрібаючи серединки з насінням. Чистимо і крупно рубаємо моркву, помідори, перці, цибулини. І кабачки, звичайно.
  3. В м’ясорубці або чаші блендера, комбайна перемелюємо — кожен овоч в свою миску.
  4. Конфорку — на середній вогонь, в добре розігріту олію кладемо перемелену цибулю з його соком, 12-15 хвилин, перемішуючи, тушкуємо, закладаємо в неї моркву і продовжуємо ще 12-15 хвилин. Цибуляно-морквяну масу перекладаємо в казанок, латку або товстостінну каструлю.
  5. Розігріваємо ще масла, викладаємо помідори, через 12-15 хвилин — солодкі перці, разом вони булькають і випарюються, густіють ще близько 15 хвилин.
  6. Все це додаємо в казанок, заливаємо масу подрібнених кабачків, на сильному вогні даємо закипіти. Нещільно, залишивши щілину для виходу пари, накриваємо кришкою, регулюємо вогонь так, щоб овочі потихеньку кипіли і густіли.
  7. Для цього треба тримати на вогні не менше години, а краще — до півтора-двох. Після години солимо (і перчимо) на свій смак і засипаємо посічену зелень.
  8. Якщо любимо ікру крупинками — так і залишаємо. Якщо ж воліємо гладке пюре, то проробимо ще одну операцію: порціями переливаємо ікру у високу вузьку миску і пюруємо погружним блендером. Після чого ще раз кип’ятимо готову ікру.
  9. Ставимо таз або каструлю для стерилізації, в готові банки розкладаємо кабачкову ікру, стерилізуємо під кришками в майже киплячій воді від 45 хвилин для півлітрових — до години для літрових банок.
  10. Обережно витягуємо гарячі банки, закупорюють, перевертаємо вверх денцями, залишаючи до повного охолодження.

Поради

  • Не витрачайте час, визначаючи в грамах вагу кожного овочу — це не суть важливо. Смак буде відмінною в будь-якому випадку.
  • Звичайно, часник додасть гостроти — але краще все-таки вмішати його в ікру тоді, коли чергова банку відкривається взимку.
  • Те ж стосується і цукру, який покращує смак кабачкової ікри, але який не варто закладати на стадії готування.