Іспанська паелья

Іспанська паелья

Назва смачного національного іспанського страви паелья походить від латинського слова «patella», яке означало «висока сковорода з двома ручками». Сьогодні паелья популярна не тільки у Валенсії, де вона вважається певною візитною карткою, але й у всіх країнах Європи. Паелью пропонують найкращі ресторани світу, видатні шеф-кухарі. Однак, паелью можна приготувати і вдома, самостійно, благо рецепт її простий, а всі продукти, необхідні для приготування, можна придбати в найближчому супермаркеті.


За однією з легенд, страва «паелья» було придумано слугами мавританських королів, які після бенкетів арабських завойовників збирали все, що залишалося зі столів (курку, м’ясо, рибу, морепродукти) і готували з рисом, в результаті чого блюдо і отримало свою назву (в перекладі з арабського «паелья» означає «залишки».) Отже, якщо ви вирішили приготувати паелью вдома, в першу чергу слід закупити необхідні продукти.

Список інгредієнтів для приготування іспанської паельї

Розрахований на 4 порції паельї

  • Рис 300 гр.
  • Часник 3 зубчики .
  • 1 середня цибулина .
  • Сухе біле вино 200 мл (1 склянка)
  • Курячий або рибний бульйон 0,5 літра. В ідеалі взяти по 0,25 літра курячого і 0,25 — рибного .
  • 2-3 шт. курячого філе.
  • 300-400 грам морепродуктів ( мідії, креветки, кальмари, восьминоги ) .
  • Цукор 1 ч.л.
  • Сіль, перець, мелена паприка, шафран, мелений перець чилі.
  • Оливкова олія 4 ст.ложки .
  • Помідори 4-5 шт.
  • Червоний болгарський перець 1 шт.
  • Зелений горошок 100 грам .
  • Половинка лимона.
  • Зелень (петрушка, кріп) .

Список інгредієнтів для приготування іспанської паельї
Іспанці стверджують, що справжню паелью можна приготувати тільки на живому вогні, під звук кастаньєт, а кухар повинен бути чистокровним іспанським мачо, адже спочатку тільки чоловікам довіряли готувати це національне блюдо. Але, як показує практика, нітрохи не менш смачна і ароматна паелья може бути приготована і вдома, головне — готувати з душею і добрим настроєм.

Рецепт приготування іспанської паельї

  1. Отже, перший крок. Дрібно ріжемо цибулю, часник, обсмажуємо їх на сковороді на оливковій олії до золотистого кольору. Додаємо дрібно нарізані помідори без шкірки і, перемішуючи, обсмажуємо 1-2 хвилини.
  2. Додаємо цукор, паприку, чилі. Перемішуємо .
  3. Всипаємо в сковороду рис.
  4. Додаємо підігріте до 70-80 градусів сухе вино. Підігріваючи його, будьте уважні, не дайте йому ні в якому разі закипіти!
  5. Готуємо на повільному вогні хвилини 3-4, до того моменту, як вино почне випаровуватися.
  6. Як тільки вино практично википіло, додайте теплий бульйон і шафран. Добре посоліть.
  7. Накрийте кришкою і тушкуйте на невеликому вогні 10-14 хвилин.
  8. Після цього додайте порізане невеликими шматочками куряче філе, перемішайте, готуйте хвилин 5-6 під кришкою.
  9. Додайте зелений горошок і порізаний кубиками болгарський перець. Гасіть 2 хвилини.
  10. В останню чергу, викладіть зверху на блюдо морепродукти, накрийте кришкою і готуйте ще 1-2 хвилини. Після цього вимкніть вогонь і дайте паелье настоятися хвилин 5-7.
  11. Перед подачею на стіл, прикрасьте страву зеленню і шматочками лимона.

Рецепт приготування іспанської паельї
Як бачите, нічого складного в приготуванні паельї немає, зате це страва обов’язково припаде вам до душі і сподобається всім вашим гостям. У середньому приготування паельї займає 45 хвилин, а подавати її слід гарячою.

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!