Індичка — найкращі страви з найкориснішої птиці

Індичка - найкращі страви з найкориснішої птиці
М’ясо індички, як кажуть дієтологи — найкорисніше і легке, воно дуже добре засвоюється і буквально насичує організм корисними речовинами, вітамінами і мікроелементами. А приготувати з індички можна величезна кількість смачних страв.


Індичка — кращий вибір для тих, хто хоче схуднути, це самий низькокалорійний вид м’яса. А ще її рекомендують для дитячого харчування — це єдине м’ясо, що не викликає алергічних реакцій. Про те, наскільки корисна індичка, можна говорити дуже і дуже довго — в її м’ясі містяться вітаміни групи В, А, Е, РР і ін, маса корисних речовин і мінералів — фосфор, залізо, кальцій і т.д., а холестерину в ній найменше порівняно з усіма іншими видами м’яса. В одній порції індички міститься 60% добової норми вітамінів! І при всьому при цьому індичка ще й дуже смачна!

Приготувати з індички можна дуже багато найрізноманітніших страв — згасити її, нарізавши шматочками, запекти цілком, нафарширувати і випікати в духовці. Проте найбільш популярним вважається запікання індички в духовці цілком, можливо, через американської моди готувати цю пташку до різних свят. І дійсно, таке блюдо виходить не тільки вкрай смачним, але ще і дуже ефектним, а нагодувати однією індичкою можна відразу 10-15 осіб!

Вибір індички

Насамперед, вибираючи індичку, визначитеся, скільки чоловік ви збираєтеся нею нагодувати. На 8-10 чоловік потрібна птах вагою 4,5-5,5 кг, а на 12-15 — вагою від 9 кг.

Не можна не помітити, що в наших магазинах найчастіше зустрічається свіже філе індички, а цілу птицю знайти складніше, і продається вона, в основному, в замороженому вигляді. Розморожувати її найкраще «водним способом» — опускає у воду температурою не більше 15 градусів і регулярно її міняючи. Якщо ви придбали заморожену індичку вагою до 6 кг, на її розморожування піде 19-24 години, а при вазі до 9 кг — до 2 -х діб. Це слід враховувати заздалегідь.

Купивши свіжу індичку, просто протріть її паперовим рушником всередині і зовні, викладіть на блюдо і приберіть в холодильник.

Якщо ж ви купили філе, то його краще відразу починати готувати.

Приготування індички

Яке б блюдо з індички ви не готували, запам’ятайте правило — діставайте філе або цілу птицю з холодильника за годину до початку готування. Особливо це важливо, якщо готувати індичку цілком — це правило дозволяє м’ясу швидше прогріватися, і воно виходить соковитіше і смачніше.

Якщо ви хочете запекти індичку в духовці, найкраще її заздалегідь замаринувати — тоді вона вийде більш ароматною, смачною і соковитою. Існує безліч рецептів маринаду для індички:

із шампанського з приправами (шампанське 1 пляшка + 2 ст.л. цедри лимона і стільки ж тертого кореня імбиру + пряні трави за смаком, перець, сіль) — натерти птицю зсередини і зовні, викласти в рукав і залити шампанським, прибрати в холод на ніч;
з води і пряних приправ (6 л води +125 г солі +120 г цукру + порошок чи корінь (6см) імбиру, 4 зубчики часнику — пропустити через прес плюс 4 столові л. меду плюс 3 столові л. чорного перцю — горошку + по 2 ст.л. гострої гірчиці, суміші спецій +1 ст.л. насіння кмину +1 паличка кориці — наламати + гвоздика + часточки з шкіркою 1 апельсина + кінза чи петрушка рубана +2 цибулини — розрізати на кілька частин) — перемішати всі інгредієнти маринаду, цілком залити птицю, прибрати на 2-3 доби в холод, потім промити, обсушити і запекти.

Найпростіший спосіб замаринувати індичку — натерти цілу тушку або філе сіллю і перцем, також до них можна додати оливкове масло і розмарин. Натерши птицю зовні і зсередини або обмазавши все філе, дайте індичці постояти в холоді кілька годин.

Нерідко індичку господині віддають перевагу фарширувати, найпопулярнішими варіантами начинки є наступні:

  • Картопля з цибулею та грибами;
  • Печериці з яблуками і горіхами;
  • Часник з прянощами;
  • Лимони і пряна зелень;
  • Теляча печінка з горіхами;
  • Гриби з печінкою;
  • Гриби з цибулею;
  • Апельсини з журавлиною;
  • Рис з чорносливом;
  • Яблука антонівка з чорносливом і ін

Вибирайте начинку на свій смак — будь-який з перерахованих варіантів обов’язково вийде вдало. Втім, запекти індичку можна і без начинки — все залежить від вас і вашого бажання. Якщо ви все-таки зупинилися на варіанті з начинкою, то, нафарширований нею птицю, зашийте отвір або скріпіть його зубочистками.

Тонкощі приготування індички

Отже, індичка замаринована, начинка обрана, виникає головне питання: як і скільки запікати індичку в духовці? У приготуванні індички є свої тонкощі, які обов’язково потрібно знати, щоб вона вийшла соковитою і смачною:

  • Ніколи не фаршируйте індичку щільно, начинка повинна мати таку ж температуру як сама індичка;
  • Запекти індичку можна у фользі або в рукаві, або просто викласти її на деко, фольгу краще робити в «два етапи» — закрити нею спочатку крила і ніжки, а великим листом зверху накрити всю тушку, з ніжок і крил знімати фольгу в останню чергу;
  • При запіканні індички в рукаві її не потрібно поливати соусом — вона прекрасно приготується практично без вашої уваги;
  • Час запікання залежить від ваги птиці — на кожні 450г потрібно 18 хвилин;
  • Температура запікання 190 градусів або 170 в духовках з циркуляцією повітря;
  • Якщо індичка запікається не в рукаві, кожну годину її потрібно поливати соком, що виділяється, або окремим спеціально приготованим для цього соусом;
  • Краще і соковитіше грудка індички вийде, якщо класти тушку грудкою вниз, а не вгору;
  • Перевіряти готовність індички слід за допомогою термометра — температура в самій товстій частині стегна (не зачіпати приладом кістку) повинна бути 90 градусів, або просто проткніть м’ясо спицею в самій м’ясистій частині ніжки – сік, що виділився, повинен бути блідо-золотистим або прозорим, якщо він з кров’ю або рожевий — випікайте ще півгодини понад потрібного часу.

Перед подачею індичку потрібно викласти на блюдо і щільно прикрити фольгою, залишити на 20-45 хвилин.

Такі основні моменти приготування самого смачного й корисного м’яса — індички, а тепер давайте подивимося найсмачніші рецепти з цією пташкою.

Рецепт приготування індички в духовці цілком з яблуками

 

Рецепт приготування індички в духовці цілком з яблуками
Знадобиться: 1 тушка індички, сметана / майонез / рослинне масло, яблука.

Як запекти індичку в духовці цілком. Натерти підготовлену тушку сіллю зсередини і зовні, обмазати шкіру сметаною / майонезом / маслом, щоб вийшла скоринка. Викласти індичку в рукав для запікання, покласти на деко, поставити в розігріту духовку і запікати до готовності. Якщо індичка запікається без рукава — періодично поливайте її соусом. При бажанні нафаршируйте птицю нарізаними на часточки кислими яблуками, або покладіть усередину індички кілька нерозрізаних зубчиків часник і 3-5 горошин чорного перцю.

Рецепт тушкованого філе індички з грибами в сметані

 

Рецепт тушкованого філе індички з грибами в сметані
Знадобиться : 500 гр філе індички, 200 гр грибів будь-яких свіжих або сушених, 200 гр сметани, 2 цибулини, 1 ч.л. столової гірчиці.

Як приготувати філе індички. Нарізати філе невеликими кубиками, викласти на сковороду і обсмажити на вершковому маслі, потім покласти нарізану цибулю і гриби, поперчити, підсолити, приправити спеціями, покласти гірчицю, обсмажувати все ще 10 хв, додати сметану, накрити кришкою і 5 хв згасити. На гарнір підійде пюре, рис або овочі.

Біфштекси з індички з сиром

 

Біфштекси з індички з сиром
Знадобиться: 100 г дієтичного сиру, 4 філе індички, пів пучка базиліка, 2 ст.л. рослинного масла, 1 ч.л. перцю меленого, сіль.

Як приготувати біфштекси з індички. Натерти філе сіллю і перцем, зробити в них надрізи так, щоб їх вийшло нафарширувати. Базилік нарізати, перемішати з сиром, поперчивши. Викласти суміш у надрізи, потім обсмажити філе на сковороді з маслом до готовності.

Рецепт швидкого плову з філе індички

 

Рецепт швидкого плову з філе індички
Знадобиться: 500 г відвареного рису, 400 гр філе індички, 100 г свіжих грибів, один пучок зеленої цибулі, одна морква, одна ст.л. рослинного масла, чотири ст.л. соєвого соусу, по дві ст.л. меду і води.

Як приготувати плов з індичкою

Розігріти сковороду з маслом, обсмажити нарізану зелену цибулю 1 хв, додати нарізані гриби, смажити ще 2 хв, покласти нарізану моркву і шматочками порізаного філе, смажити 3 хв, додати рис, соєвий соус, мед і воду, смажити все ще 5 хв. Перед подачею оформити блюдо коріандром.

Рецепт рулетиків з індички з сиром

 

Рецепт рулетиків з індички з сиром
Знадобиться : 400 г філе індички, 1/2 невеликої баночки плавленого вершкового сиру, 1/2 склянки м’ясного або овочевого бульйону, рослинне масло, чорний мелений перець, сіль.

Як приготувати рулети з індички. Уздовж волокон нарізати філе скибочками близько 1 см завтовшки, трохи відбити їх, натерти перцем і сіллю, змастити кожен шаром сиру, скрутити в рулет, закріпити зубочистками або зв’язати нитками. Розігріти сковороду з маслом, викласти рулети і до рум’янцю обсмажити, потім влити бульйон, знизити нагрівання і 10 хв згасити. Подавати з картопляним пюре або свіжими овочами.

...