Гречаний мед

Гречаний мед

Зазвичай гречаний мед з’являється на ринках і прилавках магазинів наприкінці червня, і «тримається» до самого початку серпня. Це пов’язано з тим, що в нашій країні гречка в різних регіонах зацвітає в різний час, а мед з її квітів можна отримати тільки в період цвітіння. Монофлерний (з однієї квітки) мед має безліч корисних властивостей самої рослини, яке дає нектар для його виробництва. Зокрема, ферментації не піддавалося вітаміни і мінерали, однак багато плюси цього продукту «додаються» у її процесі.

Цей мед досить складно підробити, його темний колір і яскравий аромат не дозволяють провернути широко відомий фокус з цукром і карамеллю, тому даний вид меду найбільш часто виявляється екологічно чистим і натуральним.

Корисні властивості гречаного меду

 

Корисні властивості гречаного меду

Насамперед, продукт має всі властивості будь-якого іншого меду:

  • протизапальний і що підвищує імунітет ефект;
  • швидка засвоюваність;
  • легкий розігріваючий ефект;
  • багатство простими цукрами, але бідність — жирами;
  • загальнозміцнюючі властивості;
  • заспокійливий ефект, а також натуральні компоненти, що дозволяють боротися з безсонням, нервовим напруженням, стресом.

Крім того, гречаний мед багатий мінерами і вітамінами «що поставляються» гречкою. Насамперед, продукт є цінним джерелом заліза. Його рекомендується вживати при анемії, як первинної, так і вторинної. Варто включити трохи меду цього виду в свій раціон будь-якій жінці дітородного віку, як відомо, потреба в залозі в цей період підвищена. Цей продукт має легкий сечогінний ефект. Тому разом із звичайною водою кімнатної температури його призначають хворим на гіпертонію, і нирковими захворюваннями. На відміну від трав і таблеток, він не дратує сечовивідну систему, і допомагає підтримати роботу серця за рахунок багатства цукрами.

Не надто висока енергетична цінність (порівняно з іншими солодощами) гречаного меду дозволяє включити його до складу раціону на дієті для схуднення. Вживання цього продукту балансує обмін речовин за рахунок високого вмісту заліза, дозволяє задовольнити тягу до солодкого без шкоди для організму. Намагайтеся не їсти мед разом з жирними продуктами, щоб поліпшити його засвоєння. Вживайте його із знежиреним або нежирним сиром для того, щоб уникнути стрибків рівня цукру в крові. Іноді цей продукт використовують як термогенного засобу, щоб вивести зайву рідину, що накопичується в тканинах. Тоді приймають по 1-2 чайні ложки, змішані з меленою корицею, за 20 хвилин до їжі, запиваючи склянкою трохи теплої води. Одна столова ложка меду вважається достатньою «дозою», щоб підняти імунітет людини, і захистити його в період застуд.

Гречаний мед краще їсти ввечері, коли ви вже не плануєте прогулянки і серйозну фізичну активність. Його слід повільно розсмоктати до того, як ви почнете пити гарячі напої або є гарячі страви. Народна медицина рекомендує вживати 1 ч.л. суміші гречаного меду і тертого кореня імбиру, плюс 2-3 краплі спиртової настоянки ехінацеї за 20 хвилин до кожного прийому їжі. Однак слід пам’ятати, що цей склад не тільки захищає від застуди, а й серйозно тонізує нервову систему людини, і тому не може призначатися людям, схильним до безсоння.

При так званому синдромі хронічної втоми рекомендують гречаний мед як вітамінний і загальнозміцнюючий засіб. Підвищити його ефективність може спільне вживання з квітковим пилком.
Пропорція — 1 ст.л. меду плюс 1 ч.л. пилку на 1 день.

Шкода від гречаного меду

Зазвичай, кажучи про даний продукт, стверджують, що як такої шкоди не виявлено. Часто, правда, згадують пов’язані з медом застуди — людина їсть мед, запиває холодною водою або виходить прохолодним ввечері на вулицю і прокидається вранці з ураженим горлом. У цьому випадку важливо дійсно відрізнити застуду від алергічної реакції. Остання теж може проявлятися набряком носоглотки, нежиттю, першінням в горлі. Як правило, при алергії бувають ще й шкірні висипання. Так що цілком можливо, в цій проблемі буває винен не термогенний ефект меду, і не любов до прогулянок на вітрі, а прихована алергія на активні компоненти продукту.

Шкода від гречаного меду

Частенько дана недуга проявляється у тих, хто схильний до весняного полінозу або алергії на пил. Тому якщо у вас є такі проблеми, слід звернутися до лікаря за профілем. Не можна переїдати меду в надії отримати більше корисних речовин.

У природі досить інших джерел того ж заліза від субпродуктів до яблук, тому якщо мета полягає в тому, щоб насититися певним мікроелементом, краще включати в раціон різні його джерела, і не обходитися одним тільки медом. Переїдання його може вести до коливань рівня цукру в крові і численних проблем від висипки алергічного характеру до набору зайвої ваги.