Гірчиця

Гірчиця або гірчичний порошок — багатофункціональний продукт. Хтось лікує ним простудні захворювання, хтось долає з її допомогою тяготи дієти, додаючи порошок у низькокалорійні соуси, інші ж … миють гірчицею посуд і варять з неї мило. Власне кажучи, гірчиця — рослина сімейства хрестоцвітних, найближчий родич ріпи, капусти та броколі. Ця рослина використовується понад п’ять століть, а батьківщиною його вважають Китай. Правда, сьогодні гірчиця як пряність більше асоціюється з російською кухнею.

Корисні властивості гірчиці

Корисні властивості гірчиці багато в чому обумовлені тим, що це рослина багата летючими ефірними маслами. Вони-то і виконують роль природного антисептика, вбиваючи більшу частину відомих хвороботворних мікробів. Трохи ефірного масла на хусточку — хороша захід обережності при епідеміях грипу.
Однак якщо ви вже відчули себе погано, народна медицина рекомендує підключити «важку артилерію» — зробіть ножну ванночку, на 3 л води не нижче 40 градусів візьміть півкіло порошку гірчиці. Тримайте ноги в цій суміші 10-20 хвилин, і насипте трохи сухого порошку гірчиці на ніч у шкарпетки. Цей захід може допомогти впоратися з застудою, навіть якщо ви вже захворіли. Всім відомі гірчичники, проте мало хто знає, що їх можна використовувати не тільки, якщо ви застудилися.
Аплікація гірчичників на хворобливі зведені м’язи, пошкоджені суглоби дає непоганий знеболюючий ефект. Тільки постарайтеся не користуватися гірчичниками, якщо шкіра пошкоджена механічно.

Корисні властивості гірчиці

А ще гірчицю використовують в домашній косметиці. Наприклад, можна мити голову сумішшю 2 яєць з 1 столовою ложкою гірчичного порошку. Такий «шампунь» запобігає випаданню волосся, і допомагає при жирній себореї.
Взагалі, гірчичний порошок є непоганим аналогом розчинюючих жир хімічних складів. Тому ним часто миють жирний посуд, а також використовують трохи порошку, якщо, наприклад, витекло жирне молоко, і потрібно терміново відмити плиту. Кулінарне застосування гірчиці відомо всім. Ця пряність — візитна картка російської кухні. Вона не тільки додає гостроти, але і збагачує організм вітамінами. Хороша натуральна гірчиця — джерело вітамінів А, Е, В1, В2, В3. Вона також містить деяку кількість цинку і заліза.
Вживання прянощів прискорює обмін речовин, і здатне скорегувати підвищений через несмачну і прісну їжу апетит. Тому — то гірчицю часто рекомендують їсти тим хто худне, і всім бажаючим зберегти фігуру.

Шкода гірчиці

Шкода гірчиці найчастіше пов’язують з алергією. Якщо є алергічна реакція, виключити стоїть не тільки страви з гірчицею, але і всі народні рецепти з її застосуванням. А ще не варто вдихати ефірне масло цієї рослини. У їжу не рекомендується вживати пряність тим, хто має гастрити, коліти, ентероколіти, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, а також підвищену кислотність шлункового соку.
Як правило, не рекомендують пряність і тим, у кого є захворювання нирок і печінки. Слід обмежити прянощі в період загострення циститу.

Шкода гірчиці

Не потрібно наносити гірчицю на шкіру, якщо є ушкодження. Погана ідея — лікувати з гірчичним порошком прищі і юнацькі вугрі. Такі маски, звичайно ж, вбивають мікроби і бактерії, але занадто сильно дратують запалену шкіру, і можуть призвести до загострення акне. Потрібно також уникати потрапляння гірчиці на слизові оболонки тіла. Ефірні масла цієї рослини, особливо в поєднанні з нагріванням, можуть викликати справжній опік цих ніжних тканин. Тому популярний рецепт з гірчичним ваннами досить небезпечний. В іншому ж, дотримуйтесь помірність, і гірчиця допоможе вам вирішити безліч проблем.

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!