Джем із лісової суниці з агар-агаром

Джем із лісової суниці з агар-агаром — густий та ароматний, приготування якого не потребує багато цукру та часу. У господинь виникає проблема — для приготування густого варення, витрата цукрового піску сильно збільшується. Проте є бажання заощадити, мода пішла — скорочувати солодку отруту в заготовках. У цій ситуації агар-агар приходить на допомогу – кількість цукру можна зменшити вдвічі.

Агар — природний загусник, його виготовляють з морських водоростей, тому рецепт підійде для вегетаріанців.

  • Час приготування: 45 хвилин.
  • Кількість: 2 банки місткістю по 450 г.

Джем із лісової суниці з агар-агаром

Інгредієнти для приготування джему із лісової суниці з агар-агаром:

  • 1 кг лісової суниці;
  • 600 г цукрового піску;
  • 10 г агар-агару;
  • вода.

Спосіб приготування джему із лісової суниці з агар-агаром:

Цукровий пісок відміряємо, насипаємо в посуд, в якому будуть варитися ягоди. Для цих цілей підійде будь-яка ємність з нержавіючої сталі або емальований з широким дном і високими бортиками – таз, глибокий сотейник або сковорідка.

До цукрового піску додаємо трохи води (40-50 мл), поступово нагріваємо, поки весь цукор не розчиниться.

Джем із лісової суниці з агар-агаром

Суницю ретельно перебираємо, видаляємо голки, гілочки і обриваємо чашолистки. Кладемо ягідки на друшляк, промиваємо холодною, проточною водою.

В дикому лісі, ймовірно, ростуть кришталево чисті ягоди, але до такого лісу у мене дістатися не виходить, тому віддаю перевагу змити з суниці природний пил.

Джем із лісової суниці з агар-агаром

Засипаємо ягідки в киплячий сироп, на великому вогні доводимо до кипіння, потім зменшуємо вогонь, варимо 15 хвилин.

Джем із лісової суниці з агар-агаром

У процесі кипіння на поверхні збирається пухнаста рожева пінка. Пінку знімаємо шумівкою.

З дитинства пам’ятаю, як ми з братиком біля бабусі очікували миску з пінкою. Тоді здавалося, що нічого смачнішого на світі не буває.

Джем із лісової суниці з агар-агаром

Поки ягоди киплять, насипаємо в сотейник агар-агар, наливаємо 50 мл холодної води, залишаємо на 15 хвилин, щоб агар трохи набряк.

Джем із лісової суниці з агар-агаром

У киплячу масу тонкою цівкою вливаємо розведений у воді агар, перемішуємо, знову доводимо масу до кипіння, варимо ще 5 хвилин.

Джем із лісової суниці з агар-агаром

Банки для консервації вимиваємо, кришки ошпарюємо окропом. Сушимо банки і кришки в духовці при температурі 120-150 градусів Цельсія. Дуже зручно використовувати для заготівлі варення кришки з кліпсами, готова продукція виглядає дуже привабливо.

Фасуємо гарячий джем з лісової суниці з агар-агаром в теплі та сухі банки. Агар стабілізується при температурі близько 40 градусів Цельсія, тому спочатку маса здасться вам рідкою, проте при охолодженні вона добре загусне. Повністю охолоджений джем з лісової суниці щільно закриваємо, прибираємо в темне і прохолодне місце для зберігання.

Джем із лісової суниці з агар-агаром

до речі, замість агару можна використати звичайний харчовий желатин. Старовинні забобони про те, що желатин не можна кип’ятити, давно залишилися в минулому. Готувати джем з желатином можна за цим рецептом, з єдиною відмінністю – желатин розчиняють у гарячій воді. Потім розчинений желатин бажано процідити крізь сито, перед тим, як додати до ягід.