Другі страви з кальмарів

Другі страви з кальмарів
Кальмари, як і інші дари моря, дуже легкий продукт, і при цьому вкрай корисний і поживний, що робить їх необхідним продуктом для кожної людини, яка турбується про своє здоров’я. У повсякденний раціон включити кальмари не так складно, як може здатися на перший погляд — існує чимало рецептів простих других страв, які можна приготувати з цим морепродуктів.


Незважаючи на те, що користь регулярного вживання кальмарів в їжу широко відома, а також на те, що в магазинах кальмарів можна купити за доступною ціною вже давним-давно, ми їмо їх не так часто: готуємо, в основному, салати на свята і фаршировані кальмари теж частіше з яких-небудь урочистих випадках. А, між тим, існує ще величезна кількість повсякденних рецептів з цим продуктом, за якими можна готувати прості і корисні страви на обід або вечерю.

Кальмари дуже любили стародавні римляни і греки, вони називали їх «крилата риба». Найбільше страв з кальмара можна знайти в середземноморській кухні.

До безперечних достоїнств цього продукту можна віднести і те, що він дуже легко і швидко готується. Головні нюанси, як би ви не готували з кальмара, будуть полягати в тому, щоб правильно очистити тушки кальмарів і не перетримати блюдо на плиті, інакше вони втратять свої чудові смакові властивості. Але це справа практики — знаючи тонкощі приготування кальмарів і один раз їх використавши, наступного разу кожен кулінар готує їх вже набагато впевненіше.

Рецепти приготування других страв з кальмарів

 

Рецепти приготування других страв з кальмарів
Як вже було зазначено, рецептів других страв з кальмарів існує дуже багато, і з них кожному кулінарові залишається лише вибирати ті, які найбільш цікаві. Ми постаралися зібрати в цій статті найвдаліші рецепти других страв з різних категорій: піджарок, котлет, тушкованих страв і т.д.

Рецепт приготування тушкованих в сметані кальмарів

Знадобиться:

  • 200г сметани;
  • 2 тушки кальмара;
  • 1 цибулина;
  • 1-2 щіпки солі;
  • 1 ст.л. рослинного масла;
  • 1-2 ч.л. меленої паприки;
  • 0,5 ч.л. борошна.

Як приготувати тушковані в сметані кальмари

Нарізати підготовлені кальмари соломкою або кільцями, нашаткувати тонко цибулю, 1 ст.л. масла рослинного розжарити на сковороді, обсмажити 7 хв цибулю, всипати борошно, перемішати, влити сметану, перемішати і довести суміш до кипіння. У закипівшу сметану викласти кальмари, згасити 5 хв під кришкою, приправити паприкою, перемішати і вимкнути вогонь. Подати кальмари в сметані до столу з гарніром.

У це блюдо можна додати будь-які овочі — моркву, кабачок і т.д.: вони закладаються разом з цибулею і доводяться до м’якості, вже після цього додається сметана і кальмари.

Завдяки тому, що кальмари не можна піддавати термічній обробці більш 5хв, інакше вони вийдуть жорсткими, всі другі страви з них готуються вкрай швидко!

Рецепт приготування тушкованих кальмарів з рисом

Знадобиться:

  • 500гр кальмарів морожених або свіжих;
  • 2 цибулини;
  • 1 склянка рису;
  • 0,5 склянки молока;
  • 3 ст.л. вершкового масла;
  • 1,5 ст.л. борошна;
  • мелений перець;
  • сіль.

Як тушкувати кальмари з рисом

Очистити і підготувати кальмари. Рис до напівготовності відварити. Нарізати кальмари і 3 хв обсмажити, перемішати з рисом. Дрібно посікти цибулю і зарум’янити на маслі, перемішати з рисом і кальмарами, влити молоко, підсолити, покласти вершкове масло, накрити сковорідку кришкою і поставити в розігріту до середньої температури духовку, тушкувати до готовності рису не менше 30хв.

При температурній обробці більше 30 хв кальмари знову набувають м’якість.

З кальмарами можна приготувати багато традиційних страв, наприклад, котлети.

Рецепт котлет з кальмарів

 

Рецепт котлет з кальмарів
Знадобиться:

  • 400гр кальмарів очищених;
  • 50 — 70гр картоплі;
  • 50гр черствого хліба;
  • 40 — 50гр вершкового масла;
  • по 1 яйцю і цибулині;
  • 1/4 склянки води чи молока;
  • перець;
  • сіль;
  • рослинна олія;
  • панірувальні сухарі чи мука.

Як приготувати котлети з кальмарів

Розмочити хліб у воді або молоці, разом з кальмарами і цибулею перекрутити в м’ясорубці, додати вершкове масло і терту картоплю, поперчити, посолити, вбити яйце і все добре збити. З фаршу сформувати круглі котлети, обваляти в борошні або в сухарях (можна спочатку запанірувати в борошні, потім в яйці і в останню чергу в сухарях). Обсмажити котлети на сковороді з розпеченим маслом до зарум’янення.

Можна приготувати ці котлети в духовці або на пару.

Наступне блюдо — легке і вишукане, навіяне традиціями середземноморської кухні.

Рецепт тушкованих у вині кальмарів з маслинами і помідорами

Знадобиться:

  • 700гр заморожених або свіжих кальмарів;
  • 6 маслин;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 помідори;
  • 1 пучок петрушки;
  • по 0,5 склянки вино білого сухого та оливкової олії;
  • 1/4 ч.л. чорного перцю;
  • лимон;
  • сіль.

 

Як згасити кальмари у вині

Натерти очищені кальмари сіллю, на 10 -15хв залишити, після чого кільцями нарізати. Злити з маслин рідину, розрізати їх на 4 частини, опустити на 20 секунд помідори в киплячу воду, зняти шкірку, некрупно нарізати, порубати дрібно часник, петрушку. У сковороді розігріти олію й обсмажити кальмари, влити вино, додати часник, петрушку і помідори, проварити до м’якості кальмарів, приправити соком лимона, сіллю і чорним перцем. Прикрасити блюдо при подачі маслинами і шматочками лимона.

Як відомо, дуже люблять кальмари, як і всі морепродукти, на Сході, а східна кухня стає все популярнішим у нас, тому наш останній рецепт і, за традицією, самий незвичайний — зі східної кухні, а, точніше, з китайської.

Рецепт приготування кальмарів по-китайському з медом

 

Рецепт приготування кальмарів по-китайському з медом
Знадобиться:

  • 500гр кальмарів;
  • 1 цибулина;
  • 1 великий болгарський перець;
  • 1 стопка соєвого соусу;
  • 1 ст.л. меду;
  • рослинна олія;
  • перець.

Як приготувати кальмари по-китайському

Очистити кальмари, промити, опустити в підсолену киплячу воду на 2хв, потім кільцями нарізати. Розжарити на сковороді олію, викласти цибулю кільцями і соломкою нарізаний солодкий перець, 2 хв обсмажити до зарум’янення цибулі, покласти кальмари, влити мед і соєвий соус, перемішати, на сильному вогні смажити 5 хв, прибрати з плити і відразу подати страву до столу.

Спробувавши зробити різні повсякденні другі страви з кальмарів, ви неодмінно полюбите цей продукт ще більше за легкість його приготування і відмінний смак страв, приготованих з ним правильно. Їжте корисні продукти і будьте здорові!