Домашній томатний сік на зиму

Домашній томатний сік на зиму

Напевно, майже кожен дорослий і навіть деякі діти дуже люблять пити томатний сік. Цей цілющий напій так смачно пити взимку, коли мало вітамінів, а ти можеш легко відкрити баночку з домашнім соком з помідорів і насолоджуватися його густим солонуватим смаком!

Способів приготування томатного соку в домашніх умовах кілька, вибирайте той варіант, який вам більш зручний.

Приготування томатного соку з помідорів в домашніх умовах

Подрібнити помідори в пюре

  • Перший варіант: нарізати помідори на шматочки, проварити в каструлі (прогріти) до розм’якшення. А потім протерти через дрібне сито (тобто, відділити шкірку від м’якоті).
  • Другий варіант: бланшувати помідори в окропі (1-2 хвилини), потім опустити їх у холодну воду із вихолонулих томатів зняти шкірку.
  • Третій варіант: пропустити неочищені помідори через м’ясорубку варити томатний сік прямо з подрібненою шкуркою. І не паритися на цю тему.

Прогріти отриманий томатний сік

Нагріти отримане томатне пюре до 95 градусів С (щоб убити знову отримані мікроби) і розлити по банках: чистим і обшпареним окропом, прикрити прокип’яченими кришками.

Як стерилізувати томатний сік

Поставити томатний сік для стерилізації в каструлю. Дно каструлі для стерилізації банок вистелено ганчірочкою або там лежить дерев’яна решітка — для стійкості банок. Вода повинна доходити до плічок банок.

Час стерилізації томатного соку

 

Час стерилізації томатного соку

Літрові банки з соком потрібно стерилізувати (пастеризувати, коли вода в каструлі, навколишня банка злегка колишеться, а не бурхливо кипить) 20-30 хвилин. Банки ємністю 2-3 літра — 30-40 хвилин. Закатати залізними кришками або закрити гвинтовими кришками твіст-офф. Готовий томатний сік в банках охолодити.

Як зберігати томатний сік

 

Як зберігати томатний сік

Заготовки з томатним соком зберігати в нежаркому, темному і провітрюваному місці. Якщо у вас прохолодна комора, сарайчик шафа в тамбурі — це підійде. Підвал ще краще.

Чи треба додавати в томатний сік сіль і цукор

Якщо хочете, перед прогрівом пюре з помідорів для розливу в банки, можна додати за смаком і сіль, і цукор, і навіть поперчити томатний сік (чорним перцем або гострим червоним перцем — меленим або дрібно нарізати стручковий).
Деякі господині додають і трохи лимонної кислоти в ці томатні консерви, але я думаю, що це не обов’язково, сік і так дуже смачний! Навіть якщо не солоний!

...