Дитяче меню після року

Чим старше стає дитина, тим більше продуктів ми можемо сміливо вводити в його раціон, проте як і раніше існує ряд обмежень. Дитяче меню з 1 року повинно бути різноманітним, корисним і смачним, але і до дорослого йому далеко, так як організм малюка ще не зміцнів. З цієї статті ми дізнаємося, як правильно підбирати раціон для дітей від 1,5 року, щоб вони їли і з користю, і з задоволенням.

Дитяче меню після року

Що ж має бути на тарілці маленького непосиди після року? Розберемо найбільш важливі принципи харчування для дітей цього віку.

Принципи харчування

4-х разове харчування

Дитина цього віку повинна харчуватися 4 рази на день – це дозволить йому сформувати правильні харчові звички і дотримуватися розпорядку дня.
В сніданок малюк повинен отримувати 25% всього денного раціону, обід – 35%, вечеря – 25%, а в полудень – 15%. Такий розподіл привчить його і надалі харчуватися правильно.

Структура їжі

Тепер, коли зубів у дитини вже значно більше, протирати або дрібнити в блендері їжу не обов’язково, буде достатньо розім’яти її виделкою або потерти на крупній тертці.
М’які продукти, такі як банани, ягоди, м’який хліб можна давати цілком, порізавши на шматочки.
М’ясо тепер можна пропонувати не тільки у вигляді пюре або суфле, але котлет, тефтелів і фрикадельок.

Термообробка

Смажені страви в раціоні на данний час неприпустимі. Не важливо, про що йдеться, м’ясі, крупах або овочах, ми готуємо їх на пару.
Отже, розглянемо на конкретних прикладах, як повинні виглядати сніданок, обід, полуденок і вечеря для дітей до 1,5 року.

Сніданок

Як ми пам’ятаємо, він повинен бути достатньо калорійним, білково-вуглеводним. Оптимальним буде приготування каші на молоці або воді.
У дитячому меню від 1,5 року можуть бути вівсянка, пшенична каша, гречка і пшонка. Саме вони найбільш корисні. Що стосується рису, то його краще готувати рідше, так як нешліфований, тобто коричневий для ШКТ малюка ще грубий, а білий менш корисний.
Пропонуємо вам кілька зразкових варіантів сніданку.

Варіант I — каша

Пшоняна

Приготуємо молочну пшоняну кашу. Порція повинна становити приблизно 150 – 170 мл.
Щоб приготувати найбільш корисну кашу, її треба якомога менше варити, а для цього достатньо всього лише замочити крупу на кілька годин або на ніч. Найбільш щільною і важко в приготуванні є саме пшоняна, тому її має сенс замочити з вечора.

  1. Заливаємо 2 ст. л. крупи і залишаємо на ніч.
  2. Вранці крупу промиваємо, заливаємо чистою водою так, щоб вона покрила пшонку менше, ніж на півпальця, солимо і ставимо на вогонь.
  3. Як тільки каша закипить, підливаємо 2 ст. л. молока, додаємо 1 ч. л. цукру і варимо ще 5-7 хвилин.
  4. Готову кашу вимикаємо, даємо постояти під кришкою 5 – 10 хвилин і подаємо. В порцію можна додати 1 ч. л. вершкового масла.

Замість цукру в якості підсолоджувача можна використовувати джем або варення, а от меду краще все-таки уникати – це дуже алергенний продукт.

Вівсяна

Вівсяна

Її дітям від 1,5 років готуємо тільки зі звичайних пластівців «Геркулес». Жодних розчинних каш, так як користі в них вже не залишається, тільки зайві цукор і консерванти. Але якщо хочеться приготувати її як омога швидше, також замочуємо 2 ст. л. пластівців.
Заливаємо їх в кастрюлі окропом так, щоб вода була врівень з крупою, підсолюємо і накриваємо кришкою. Тримаємо близько півгодини, вливаємо 3-4 ст. л. молока і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння, все, кашу можна вимикати вона готова!

Також заправляємо її маслом і додаємо 1 ч. л. цукру або варення.
Крім того, у вівсянку добре додавати фрукти. Робити це краще за 5 хвилин до закінчення варіння, а якщо крупа була замочена, то відразу після того, як каша закипить.

Варіант II – сир

Дитячий сирок

Дитячий сирок

Вибираємо продукт середньої жирності, 9 або 15%. Сільський сир дітям 1,5 року дієтологи категорично не рекомендують через занадто високого вмісту жиру в ньому.
Порція повинна становити приблизно 100 – 150 г. Можна використовувати дитячий купований сирок. У нього при бажанні додаємо свіжі фрукти: ріжемо на часточки яблуко, грушу або банан і перемішуємо.

Якщо ж дитина добре їсть сир, але при цьому уникає кашу, або навпаки, приготуємо оригінальний сніданок, поєднавши обидва інгредієнта.

Сирник з вівсяними пластівцями

Для початку розмелемо в блендері або кавомолці 3-4 ст. л. вівсяних пластівців. Цієї кількості вистачить на кілька порцій.
Візьмемо 100 г сиру, додамо до нього 1 ст. л. готової вівсяного борошна, підсолоджуємо на свій розсуд цукром або джемом, перемішуємо і подаємо! З такої сирної маси можна сформувати їжачка або будь-яку іншу знайому дитині фігурку.
Також в сирник добре додати чверть банана – його можна просто порізати або інші сезонні фрукти. Пам’ятаємо, що для дітей від 1,5 року яблука і груші потрібно терти на тертці.

Варіант III – омлет

Так як смажену їжу дітям цього віку ми ще не пропонуємо, приготуємо той же омлет, що і для дорослих, але іншим способом.

  1. Змішуємо в тарілці 1 яйце 3 ст. л. молока, солимо.
  2. Потім беремо невелику банку з кришкою, змащуємо стінки рослинним маслом, наливаємо в неї яєчну суміш і ставимо в каструлю з холодною водою. Рівень повинен відповідати висоті омлету.
  3. Ставимо на вогонь і закриваємо каструлю кришкою. Варимо омлет після закіпання 20 хвилин, вимикаємо, даємо охолонути, не відкриваючи і виймаємо. Для цього банку потрібно струснути, тоді омлет вислизне сам.

Якщо малюк полюбить цю страву, можна почати урізноманітнити його смак, додаючи терті овочі: кабачок – буквально 1 ст. л на цей обсяг, броколі або кольорову капусту.

На додаток до такого сніданку можна запропонувати скибочку хліба з маслом. З 1,5 року дитина вже може отримувати до 15 – 20 г цього продукту на добу. Кращим варіантом стане бутерброд з білим хлібом або батоном, так як житні сорти перетравлюються набагато складніше і можуть викликати здуття.

Обід

Обід

На обід повинен припадоти найбільший об’єм їжі, як ми пам’ятаємо, тому для початку можна запропонувати дитині салат. Порція повинна бути чисто символічної, щоб не перебити апетит перед основною стравою, але свіжі овочі покращують перистальтику і позитивно впливають на організм в цілому, тому нехтувати салатом теж не варто.
Ну а якщо дитина не охочий до перших страв, він тим більше стане гідною альтернативою супу.

Салат

Влітку готуємо з сезонних овочів — помідори, огірки, болгарські перці. Все дрібно ріжемо або тремо на тертці. Порція повинна бути близько 1,5 ст.л., заправляємо її ½ ч.л. рослинної олії або нежирної сметани.

Взимку і восени робимо салати з відвареного буряка, пекінської капусти (дуже дрібно нарізаємо) і моркви. Білокачанну краще залишити до 2-х років — її волокна занадто грубі.

Перша страва

Дитяче меню з 1 року передбачає приготування супів, як на овочевих, так і на м’ясних бульйонах, так що можемо сміливо вибирати те, що за смаком дитині. Головна умова — якщо перше овочеве, друге обов’язково повинно містити тваринний білок.

Варіант 1 — борщ з рисом

Завдяки овочам, що входять до складу, поєднує в собі і якості салату.

Для приготування 2-х порцій беремо шматочок курячого філе 60 — 70 г. Заливаємо його 2 склянки фільтрованої води і ставимо на вогонь.
Тим часом тремо на тертці 30 г сирого буряка (брусочок 3 на 2 см), очищаємо від шкірки ½ середнього помідора і разом з ¼ болгарського перцю дрібно ріжемо.
Як тільки курка закипить, солимо її за смаком і, почекавши 10 хвилин, відправляємо в бульйон овощі.Туда ж кладемо ½ ст.л білого рису. Варимо до готовності крупи.
М’ясо нарізаємо на маленькі шматочки і подаємо, заправивши 1 ч.л нежирної сметани або такою ж кількістю оливкової олії.

Варіант 2 — рибний суп з кольоровою капустою

 

Варіант 2 - рибний суп з кольоровою капустою

Вибираємо філе на свій розсуд: пангасіус, тілапія або морський язик. Нам знадобиться 60 — 70 г. Заливаємо 2 склянки води і ставимо на вогонь.
1 велике суцвіття кольорової капусти (50 г) добре промиваємо і дрібно ріжемо. Також нарізаємо ¼ невеликої цибулини і стільки ж болгарського перцю.
Як тільки риба закипить, відправляємо овочі до неї і підсолюємо. Варимо до готовності кольорової капусти.
При бажанні в цей суп можна додати ½ ст.л. вермішелі «Павутинка», так він стане ситніше, але пам’ятаємо, що частіше 2-3 разів на тиждень дитині 1,5 років макаронні вироби не варто давати.

Друга страва

Не варто часто вибирати картоплю — в ній занадто багато крохмалю, краще привчати малюка до рагу з інших овочів. У цьому віці йому вже можна їсти кабачки, броколі, морква, цибуля, брюссельську капусту, томати і болгарські перці — буде з чого вибрати!
Також готуємо гарніри з круп.

Варіант 1 — овочеве рагу з рисом і яйцем

На 2 порції нам знадобляться: 100 г кабачка, 30 г моркви, 20 г цибулі, 30 г болгарського перцю і 60-70 г броколі. Всі дрібно нарізаємо і викладаємо в невелику каструльку. Туди ж додаємо ½ ст.л. рису, солимо і заливаємо 1/3 склянки молока.
Тушкуємо до готовності крупи і під кінець приготування вливаємо збите окремо сире куряче яйце. Кілька разів перемішуємо рагу, щоб яйце швидше приготувалося, вимикаємо і подаємо.
У цій страві, як бачите, поєднується і рослинна і білкова складова.

Варіант 2 — суфле з печінки з овочами

Варіант 2 - суфле з печінки з овочами

Для приготування суфле нам знадобиться печінку індички або куряча — вони більш ніжні і м’які на смак, ніж яловича.
Відправляємо в блендер 200 г печінки, м’якуш від однієї скибочки білого хліба, 50 мл молока і 1 яйце. Все добре збиваємо до однорідності. Підсолюємо, знову перемішуємо і розкладаємо по силіконовим формочках, заповнюючи їх на 2/3.

Випікаємо суфле або в мультиварці на режимі «готовка на пару», в мікрохвильовій печі (2-3 хвилини) або в духовці. Для цього ставимо форми в деко, наповнене водою до половини і готуємо при 180 ° С 20 хвилин.
Подаємо з овочевим рагу з попереднього рецепта, але без рису і яйця.

Компот

Настійно не рекомендуємо пропонувати дитині солодкий напій під час обіду — ймовірність того, що він за раз вип’є всю чашку, а потім відмовиться від їжі, дуже велика. Краще дати йому попити вже після прийому їжі.
Діти в півтора року дуже люблять компот із сухофруктів. Робимо його майже несолодким, так як смак і так буде вельми насиченим.

  1. На літр напою нам знадобиться по 50 г кураги, чорносливу та родзинок.
  2. Все ретельно промиваємо в друшляку, заливаємо 1 л фільтрованої води і ставимо на вогонь.
  3. Варимо півгодини після закипання, підсипаємо пару чайних ложок цукру і готуємо ще 10 хвилин, пробуємо на цукор, якщо не вистачає, додаємо ще трохи і вимикаємо.

Подаємо коли охолоне.

Полудень

У проміжний прийом їжі пропонуємо малюкові що-небудь легке, начебто фруктів — 1-2 часточки яблука, сушок або несолодкого печива.
Від кондитерських виробів начебто тістечок і шоколадних печив краще утриматися, так як в 1,5 року вони можуть викликати алергію.

Полудень

А можна приготувати чудову морквяну запіканку, її оцінять і старші діти, так що робимо побільше.

  1. 200 г моркви тремо на тертці і тушкуємо з додаванням 2 ч.л. вершкового масла на повільному вогні разом з 20 г манної крупи, стежачи, щоб вони не зарум’янюється, а просто готувалися.
  2. При необхідності додаємо воду.
  3. Даємо охолонути і вбиваємо 1 яйце.
  4. Перемішуємо, викладаємо 80 — 100 г сиру.
  5. Цукор за смаком, знову заважаємо.
  6. Викладаємо суміш на змащену сковороду, деко або заповнюємо нею силіконові форми і відправляємо випікатися на 25 — 30 хвилин при 180 ° С.

Готову запіканку подаємо зі сметаною і джемом.

Вечеря в дитячому меню

Для вечері порція в дитячому меню в 1,5 року повинна бути невеликою, але досить калорійною.

Варіант 1 — рибний плов

Варіант 1 - рибний плов

  1. Вибираємо рибне філе виходячи зі смаків дитини, пам’ятаючи, що воно не повинно бути жирним і кощавим.
  2. ½ середньої моркви тремо на тертці, ½ цибулини дрібно рубаємо.
  3. У невеликій глибокій сковороді або каструлі прогріваємо 2 ч.л. оливкової олії і викладаємо до неї овочі, солимо.
  4. Тримаємо їх, помішує 5 — 7 хвилин.

Поки вони готуються, нарізаємо на шматочки 100 г рибного філе. Відправляємо до овочів, перемішуємо. 50 г круглого рису добре промиваємо і також викладаємо на сковороду. Заливаємо водою на палець і закриваємо.
Готуємо на повільному вогні до повної готовності рису. При необхідності підливаємо воду.
Подаємо, посипавши зеленню.

Варіант 2 — котлети з індички з гречкою

200 г філе ріжемо на кубики і складаємо в чашу блендера разом з 2 перепелиними яйцями (або ½ курячого), 1 ст.л. панірувальних сухарів і 1/3 рубаною цибулини.
Всі подрібнюємо, при необхідності додаємо трохи молока, солимо.
Даємо фаршу настоятися 15 — 20 хвилин і формуємо котлетки.

Готувати їх можна в пароварці, мультиварці (режим «на пару») або в духовці — дитяче меню від 1,5 років цього не забороняє. Подаємо з гречкою.
Ось бачите, як смачним і цікавим може бути харчування вашого малюка! Дитяче меню з 1 року дуже різноманітно. Готуйте і радуйте карапуза новими смаками!

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!