Дитяче меню 2 роки рецепти

Курйозні діалоги, зростаюча спритність рухів і прагнення пізнавати нове – все це ми проходимо з нашими дітками, перейшли другий ювілей. Нам залишилося освоїти дитяче меню для підростаючих спадкоємців, які у свої 2 роки вже цілком можуть запам’ятовувати, якими на смак були мамині рецепти. Так давайте зробимо харчування наших улюблених діточок як можна смачніше і здоровіше, не забуваючи при цьому й про особливості підростаючої людини.

Дитяче меню 2 роки рецепти

Обережність при складанні дитячого меню

Почнемо з застережень про вибір продуктів в дитяче меню для 2 років. Безумовно, для 2-річної дитини відкрита широка дорога до багатьох страв з дорослого столу. Кожна мама добре знає кулінарну індивідуальність улюбленого їдця. На які продукти у нього бувала алергія, які слабили або закріплювали стілець, які ласощі він любить, а від яких відмовляється навідріз.
Але коли ми черговий раз розширюємо дитяче меню, важливо пильно придивитися до тих продуктів, про яких склалася не добра статистика.

  • Отже, з чим має сенс бути обережним, навіть якщо малюк цілком здоровий.
  • Високо алергенні і важкі для засвоєння продукти: мед, шоколад, какао, цитрусові, помідори, болгарський перець, баклажани, полуниця, краби, мідії, рідкісні сорти риб, яловичина, м’ясні бульйони, гриби, арахіс, пшоно, не вимочені боби і горох;
  • Продукти з надлишком глютену: овес, пшениця, жито і все, що з них виготовлено;
  • Продукти з надлишком оксалатів: какао, кава, чорний чай, буряк, зелені листові овочі, гречка та деякі інші;
  • ВСІ молочні продукти при їх надлишку.

Список зовсім не означає, що ми повинні відмовитися від перерахованих найменувань. Однак намагаючись не перевантажувати дитячий стіл рецептами із зазначених продуктів, ми можемо знайти свою золоту середину для смачних трапез і задоволеної посмішки здорового малюка.

Дитяче меню в 2 і 3 роки: планування

Дитяче меню в 2 і 3 роки: планування

Плануючи і складаючи меню для дитини, слід орієнтуватися наступними правилами.

Дрібність харчування — 4 рази в день:

  • Сніданок — 25% денного раціону, складні вуглеводи з додаванням білків.
  • Обід – 35%, білки і вуглеводи, де достатньо клітковини і вітамінів. Обід починати з салату чи супу.
  • Полуденок – 15%, легкий перекус, наприклад, фрукти.
  • Вечеря – 25%, в основному білки.

Якщо у дитини проблеми з жовчним міхуром і кишечником, бажано годувати малюка 5 разів, майже вирівнюючи кількість їжі, і залишаючи обід — самим об’ємним прийомом їжі. Тоді з’являється 2-ий сніданок, а порції зменшуються, що благотворно впливає на травлення.

Вибір овочів і фруктів:

  • 70% рослинного раціону — це рослини смуги проживання.
  • Консистенція страв все частіше повинна вимагати жування.
  • Йдучи на поводу у малюка, який звик до однорідної їжі, ми позбавляємо його природної підготовки мовного апарату до складних звуків і швидкого мовлення. А адже кожен прийом їжі може стати відмінною вправою для лицьових м’язів!

Теплова обробка їжі:

  • Віддаємо перевагу тушкуванню і приготувонню на пару.
  • Наведемо приклади рецептів дитячого меню у 2 і 3 роки.
  • Сніданок: каші за принципом індійського плову
  • Готуємо каші з гречки, круглого шліфованого рису та кукурудзяної крупи.

Суху крупу засипаємо в казанок з розігрітим на дні рослинним маслом. Середня кількість масла 1-2 ст. л. на склянку крупи. На невеликому вогні прожарюємо крупу в олії 3-4 хвилини, постійно помішуючи.

Заливаємо окропом на 2 пальці вище рівня крупи і варимо на середньому або повільному вогні під кришкою, до готовності. У процесі варіння можна перемішувати і підливати окріп.
Виходить розсипчаста каша, заправлена рослинним маслом.
Солимо в кінці приготування, зменшуючи звичну кількість солі в 1,5-2 рази.

Якщо солити страви в самому кінці приготування, звичну кількість солі можна зменшити в 2 рази, майже без втрати смакових відчуттів. Так ми зменшимо споживання натрію і не привчимо дитину до надмірно солоної їжі.
У кашу можна додавати коренеплоди — на етапі заливання води. І м’які види — після 5 хвилин проварювання крупи. Взимку вдалий вибір — морква та селера. Влітку – кабачок і кольорова капуста.
Для овочів слід вводити нарізку кубиками, наприклад, використовуючи «найсер-дайсер».

Порада

Заощадити час допоможе заморожування овочів порційно на багато днів вперед. Нарізаємо велику кількість моркви, селери, кольорової капусти, перемішуємо, розкладаємо по дрібних пакетах і відправляємо в морозилку.

Обід: овочевий крем-суп

Обід: овочевий крем-суп
Інгредієнти

  • Половинка середньої моркви;
  • 500 гр брокколі;
  • 300 гр кольорової капусти;
  • 1 невеликий корінь селери;
  • 1,5 л води.

Як приготувати

Цибулю і моркву злегка обсмажити на середньому вогні. Через 3 хвилини додати інші овочі і тримати під кришкою на середньому вогні ще 4 хвилини.
Закип’ятити воду і перекласти в неї овочі, додати сіль, перець, кріп і залишити на маленькому вогні на 10 хвилин.
Перекрутити на блендері до пюре, яке перетерти через сито.

В готовий суп можна додати дрібні кубики з твердого сиру.

Рагу з індичкою та квасолею

 

 Рагу з індичкою та квасолею
Інгредієнти

  • Відварна квасоля – 0,5-1 склянка;
  • 100 гр м’яса індички (грудинка);
  • 1 середня морква;
  • 0,5 середньої цибулини;
  • 0,5 середнього кабачка.

Для рецепта можна використовувати й інші овочі по сезону – так, щоб число овочевих інгредієнтів було не більше 5.
Можна частіше використовувати цікаві види капусти (кольорова і броколі, брюссельська, пекінська), зрідка в малих кількостях — свіжий зелений горошок і стручкову зелену квасолю.

Покрокове приготування

Нарізка продуктів: грудинку – дрібний кубик, моркву – крупна терка або дрібний кубик, цибулю — дрібно рубаємо, кабачок і капусти – дрібний кубик, варена квасоля – великі зерна ріжемо навпіл поперек.
Викладаємо м’ясо індички в глибоку сковорідку з розігрітою олією, доливаємо трохи окропу. Тушкуємо під кришкою 5 хвилин.
Послідовно через кожні 3-5 хвилин додаємо до м’яса цибулю і моркву — кольорову капусту – кабачок – квасолю.

Час тушкування рагу від 20 хвилин до бажаної м’якості овочів.

Як зробити квасолю без «газоутворюючого» ефекту

 

 Як зробити квасолю без «газоутворюючого» ефекту

  1. Квасолю заливаємо холодною водою в 3 рази більшого обсягу.
  2. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
  3. Кип’ятимо протягом 5-7 хвилин, вимикаємо вогонь і залишаємо під кришкою на 8 годин. Зручно це робити на ніч.
  4. Вранці зливаємо всю воду і варимо, як зазвичай, у свіжій воді.

Варимо квасолю в мультиварці

Можна зварити квасолю в мультиварці на режимі «Випічка» — від 50 до 70 хвилин.
Виходять м’які зерна, придатні для додавання в дитяче меню для 2 років, так як більшість шкідливих речовин залишилися в злитій воді.

Заморожуємо порції

Можна порційно заморозити відварену квасолю. Розморозивши потрібну порцію на пару в мультиварці або з допомогою окропу і друшляка, ми зможемо швидко додати в страву.

Вечеря: паровий омлет з кольоровою капустою

паровий омлет з кольоровою капустою

Інгредієнти: Перепелині яйця – 4шт. Якщо у малюка немає алергії на курячий білок, використовуємо курячі яйця. Суцвіття кольорової капусти. Гілочка кропу. Сіль – на кінчику ножа.
Перекручуємо всі інгредієнти в блендері.
Викладаємо на маленьку сковорідку, трохи змащену рослинною олією.

Готуємо під кришкою на невеликому вогні до повного прогрівання омлету, який помітно підніметься. В кінці перевертаємо і залишаємо на вогні ще на 1 хвилину.
Подавати теплим. До подачі можна додати варені овочі – пластини буряків і моркви, привчаючи дитину відкушувати овочі в потрібній кількості.

Омлет зручно готувати і в мультиварці, режим «Варка на пару».

Десерти для дітей

Десерти для дітей

У повсякденному меню кращим десертом стане стиглий фрукт, натуральний йогурт, підсолоджений фруктозою, або невелика кількість нежирного печива з компотом із сухофруктів.
Багато дієтологів і педіатрів і зовсім сходяться в незвичній для нашої культури думці. Будь-які десертні страви для 2-річної дитини вони радять давати як окремий прийом їжі і робити це рідко.

Фрукти ж пропонувати малюкові частіше, але з застереженнями — або за 20 хвилин перед їжею, або окремо (і в цьому випадку фрукт можна супроводжувати свіжим кисломолочним напоєм). У режимі харчування є 2 проміжних прийоми їжі – 2-ий сніданок і полуденок. Сюди відмінно впишеться фруктовий перекус.
Навіть якщо дитина дуже любить фруктові пюре, наполегливо переходимо до твердої форміи. Те, що раніше пропонували гомогенним, тепер даємо цілком для відкушування чи ріжемо на тонкі часточки: яблуко, груша, банан, абрикос.

Порада
Банани імпортують із країн, де амебна дизентерія – в порядку речей. Плоди треба мити з милом і добре промити. І не давати не помитий банан на вулиці, як іноді трапляється відразу після покупки. Збудник, потрапивши зі шкурки на руки, може бути перенесений на м’якоть.

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!