Чорноплідна горобина або аронія

Аронія чорноплідна, або чорноплідна горобина, має величезну популярність у досвідчених садівників за терпкувато-солодкий смак її ягід з пікантною кислинкою. Батьківщиною особливого виду горобини є Північна Америка, де є величезні плантації цього чагарника. В Європу ж вона була завезена лише на початку XVIII століття, і тільки через ще одне сторіччя, вона «добралася » і до України. До початку XX століття вона була лише декоративною рослиною, якою прикрашали вулиці, парки, сади і сквери, оскільки листя у чорноплідної горобини виглядають просто дивовижно.


Але в середині XX століття були проведені грандіозні дослідження цього продукту. І що ж з’ясувалося в процесі?

Корисні властивості чорноплідної горобини

Чорноплідна горобина є справжнім джерелом вітамінів та мікроелементів, особливо вітамінe C. До слова сказати, аскорбінової кислоти в ній в два рази більше, ніж у самій чорній смородині, у 10 разів більше чим в апельсинах, і аж у двадцять разів більше, ніж в яблуках. Справжньою знахідкою стало наявність в ній корисного вітаміну Р в такій кількості, що споживаючи щодня по одному граму ягід, ви забезпечуєте себе добовою нормою цього вітаміну. Варто згадати ще той факт, що крім вітамінів С і Р в горобині є такі вітаміни, як: E, A, K і вітаміни групи В.

Корисні властивості чорноплідної горобини

Недарма в 1961 році Міністерство Охорони здоров’я постановило, що сік і плоди чорноплідної горобини слід приймати як лікарський засіб при гастриті, гіпертонії і атеросклерозі. Крім вітамінів, аронія багата йодом, якого в ній вчетверо більше, ніж в агрусі, суниці або малині. За кількістю цього цінного елементу може зрівнятися тільки, мабуть, фейхоа. Наявність в горобині таких елементів, як магній, марганець, молібден, мідь і залізо, вигідно виділяє її на тлі інших чагарників.

Лікувальні якості чорноплідної горобини

Плоди аронії цінуються людьми за тонкий баланс у поєднанні біологічно — активних речовин: амінокислот і різних видів цукрів (близько 11%), а також пектини і дубильні речовини. Чорноплідна горобина допоможе при судинних захворюваннях (екзема, капіляротоксикоз, кір тощо), а також при зниженні функції секреції в організмі. Хотілося б додати, що чорноплідна горобина можна вживати не тільки в їжу, але і зовнішньо при наявності алергічних поразок на шкірі при таких захворюваннях, як екзема шкіри та нейродерміт. Чорноплідна горобина використовують і як сечогінний, протизапальний, протиалергенний засіб, а ще вона здатна виводити солі важких металів і радіонукліди.

Лікувальні якості чорноплідної горобини

Щоб зберігати горобину довгий час, її потрібно нанизати на дріт і розвісити у приміщенні, сухі ж плоди Ви можете придбати в кожній аптеці. Зараз саме час для збору плодів чорноплідної горобини. Ягоди зберігають, як правило, в консервованому, замороженому або сушеному вигляді. Плоди горобини дуже поживні, що дозволяє нам радувати себе і близьких смачними свіжими дарами природи довгий час.

Шкода вживання чорноплідної горобини

Однак, при проблемах з кровоносною системою і лімфою варто з обережністю вживати в їжу ці ягоди, оскільки в них дуже багато аскорбінової кислоти і вони сприяють швидкому згортанню крові і великому утворенню тромбів. З тієї ж причини аронія протипоказана при тромбофлібіті, тобто утворенню великої кількості тромбів, що викликають закупорку життєво — важливих артерій і вен. Відмовитися від черноплодки слід і в разі виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.

Шкода вживання чорноплідної горобини
Ягоди чорноплідної горобини — найцінніший продукт! Крім застосування їх в лікувальних цілях, багато людей роблять з аронії варення, сік, кисіль, а самі вправні господині можуть похвалитися вином, настойкою або лікером. Улюбленими ласощами дітей є всілякі джеми, мармелад, пироги і желе. Однак треба пам’ятати, що горобина зберігає здатність викликати сильну алергію навіть після кулінарної обробки.

Відео на тему чорноплідна горобина

...