Буряк рецепти

В давнину буряк цінували не тільки за смакові якості, а й за цілющі властивості. Стародавні греки приносили буряк в дар богам, а римляни берегли його коренеплоди як ліки і вживали в їжу тільки листя. В Київській Русі буряк прославилася і як б’юті-засіб — його використовували як помади і рум’ян. Сьогодні буряк виступає головним інгредієнтом в рецептах багатьох страв. Однак більшість господинь обмежує його вживання лише борщем, вінегретом і оселедцем під шубою. А між тим приготувати з буряку можна соус, котлети, ньоки і навіть хліб.


Буряк — чемпіон серед овочів і фруктів за вмістом йоду. У ньому містяться такі мікроелементи, як залізо, калій, магній, а також вітаміни — С, В, РР та інші. Щоб їх збереглося якомога більше, краще відварювати буряк цілими, не зрізуючи навіть хвостика. Але якщо буряк занадто великий і доводиться варити його шматочками, то в каструлю варто додати столову ложку оцту — так овоч не втратить свій колір. Ще один варіант — запекти буряк в духовці, загорнувши в кілька шарів фольги. Запечений буряк виходить набагато смачніше і ароматніше вареного.

Буряк рецепти

Салати і закуски з буряка

У салатах і закусках буряк використовується в будь-якому вигляді — сирому, вареному або запеченому. Для приготування салатів з сирого буряка, його слід дуже тонко нарізати або натерти, після чого ненадовго замаринувати, окропивши, приміром, лимонним соком. До сирого буряка можна додати шпинат, редьку, редис або салатну суміш.

Як і багато овочів, буряк прекрасно себе почуває в компанії «своїх», особливо картоплі, моркви, огірків і капусти. Ідеальне для нього блюдо — вінегрет, де всі ці овочі зібрані воєдино. Цікаво, що цей салат багато хто вважає споконвічно українським блюдом, але є підстави вважати, що рецепт був запозичений з німецької або скандинавської кухні.

Зараз вінегрет найчастіше заправляється олією або майонезом, проте спочатку заправка для нього була на основі оцту. Що стосується рецептів салату, то буряк присутній в більшості з них, а от інші інгредієнти можуть змінюватися. Наприклад, солоні огірки в вінегреті цілком можуть бути замінені маринованими грибами . Нерідко в салат додають зелений консервований горошок, відварну червону квасолю і м’ясо.

Буряк відмінно поєднується з рибою — як вареною, так копченої, солоною і маринованою. Найпопулярніший буряково-рибний салат — це, звичайно, оселедець під шубою. Уявити без нього середньостатистичний новорічний стіл практично неможливо. До речі, для різноманітності бурякову шубу цілком можна «надіти» на лосося, креветок або крабів.

Цукровість буряка дозволяє йому бути в хороших відносинах з фруктами і сухофруктами.

Салат з буряком і чорносливом

Салат з буряком і чорносливом

Інгредієнти: 500 г буряка, 100 г волоських горіхів, 150 г чорносливу, 2 зубчики часнику, майонез або рослинне масло.

Приготування салату з буряком і чорносливом

  1. Буряк відварити до готовності, остудити, почистити і натерти на крупній тертці.
  2. Чорнослив залити окропом та залишити на 20 хвилин, потім дрібно нарізати.
  3. Горіхи подрібнити.
  4. Додати до буряка чорнослив, горіхи і пропущений через часничницю часник.
  5. Перемішати і заправити майонезом або рослинним маслом.

З буряка можна приготувати і соус, наприклад, песто. Подати його можна не тільки як доповнення до основної страви, а й як закуску — на тостах або бутербродах.

Бурякове песто

Бурякове песто

Інгредієнти: 2 середніх буряка, 50 г сиру пармезан, 30 г кедрових горішків, 2-3 зубчики часнику, 100 мл оливкової олії, сіль за смаком.

Приготування бурякового песто

  1. Буряк вимити, розрізати навпіл.
  2. Кожен шматочок буряка загорнути у фольгу і відправити в духовку.
  3. Запікати буряк в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 1 години.
  4. Пармезан натерти на дрібній тертці.
  5. Часник почистити і дрібно нарізати.
  6. Запечений буряк нарізати великими шматками і помістити в блендер.
  7. Туди ж додати часник і пармезан.
  8. Все змішати блендером, додавши в процесі оливкову олію.

Примітка. Буряк цілком можна відварити, а не запекти, однак запечений буряк виходить більш соковитим і ароматним.

Основні страви з буряка

Головні супи з буряком відомі всім — це борщ і ботвіня. Всі вони можуть бути як гарячими, так і холодними. І зовсім не обов’язково готувати їх на м’ясному бульйоні.

Борщ з рибою

Борщ з рибою

Інгредієнти: 300 г філе риби (хек або пангасіус), 2 буряка, 1-2 картоплини, 1 солодкий болгарський перець, 1 столова ложка рослинної олії, 2 зубчики часнику, 2 столових ложки лимонного соку, лавровий лист, кріп, пучок зеленої цибулі.

Приготування борщу з рибою

  1. Рибу вимити, нарізати невеликими шматочками, влити 1 літр води і поставити варити.
  2. Довести до кипіння, додати лавровий лист, зняти піну, зменшити вогонь і варити 3-5 хвилин. Зняти з вогню, дістати лавровий лист і відставити.
  3. Картопля, буряк, перець і часник очистити.
  4. Картопля, буряк і перець нарізати соломкою, часник дрібно посікти.
  5. Буряк перекласти в каструлю, додати 3-4 столових ложки рибного бульйону, лимонний сік і готувати на невеликому вогні, помішуючи, 15 хвилин.
  6. На рослинній олії обсмажити перець, 5-7 хвилин, а потім перекласти його в каструлю до буряка.
  7. Влити бульйон, що залишився. Додати картоплю, варити 10 хвилин.
  8. Додати в борщ шматочки риби, дрібно нарізаний кріп і зелену цибулю.
  9. Прогріти пару хвилин і зняти з вогню. Подавати зі сметаною.

Варений буряк можна додати і до деяких других страв: картопляне пюре, гречану кашу, різотто. З буряка виходять прекрасні котлети, подавати які можна як самостійне блюдо, так і в якості гарніру.

Бурякові котлети

 

Бурякові котлети

Інгредієнти: 800 г буряка (7-8 шт. середнього розміру), 2 яйця, 4 зубчики часнику, 100 г манної крупи, 60 мл рослинного масла, 1/2 чайної ложки солі.

Приготування бурякових котлет

  1. Буряк запекти або відварити до готовності, очистити і натерти на крупній тертці. Додати дрібно нарізаний часник, яйця, сіль, манну крупу і ретельно перемішати.
  2. За допомогою столової ложки сформувати котлети і викласти їх на розігріту з рослинним маслом сковороду.
  3. Смажити котлети з обох сторін по 2-3 хвилини.

Домашня випічка з буряка

Практично ніколи буряк не використовується у випічці. Однак це зовсім не означає, що рецептів пирогів з буряком не існує. Багато господині додають варений і натертий на дрібній тертці буряк в пиріг з журавлиною — там він залишається невпізнаним, надаючи здобі соковитості і кольору.

Домашня випічка з буряка

Буряковий хліб — ще один варіант розумного використання буряків у випічці. Його червоно-бордовий колір здатний привернути погляди всіх оточуючих.

Буряковий хліб

Осінні овочі: буряк

Інгредієнти: 420-450 г борошна, 5 г сухих дріжджів, 300 г буряка, 2 столових ложки рослинної олії, 8 г солі, 5 г цукру, 120-150 мл теплої води.

Приготування бурякового хліба

  1. Буряк відварити до готовності, очистити і натерти на дрібній тертці
  2. Змішати борошно, сіль, цукор і сухі дріжджі.
  3. Додати бурякову масу, воду, рослинне масло і замісити тісто. Тісто має злегка прилипати до рук.
  4. Прибрати тісто в тепле місце — його обсяг повинен збільшитися вдвічі.
  5. Тісто, що піднялося, обім’яти, сформувати хліб і викласти його в змащену маслом і присипану борошном форму для випічки.
  6. Знову поставити форму з тістом в тепле місце і дочекатися збільшення об’єму вдвічі. Випікати хліб в розігрітій до 220 градусів духовці близько 50 хвилин.
 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!