Броколі

Броколі останнім часом все частіше стала зустрічатися на столах українців. Багато хто встиг по достоїнству оцінити смакові якості цієї оригінальної капусти, і її корисний склад. Не всім шанувальникам цього заморського овочу відомо, що його появі вони зобов’язані древнім римлянам, які багато століть тому вивели цей вид з дикої капусти. Всього в світі налічується більше двохсот сортів броколі. На території України вирощується не більше шести з них.


Незважаючи на свою багаторічну історію, броколі дуже довго не покидала межі Італії, і тільки приблизно з 15-го сторіччя почала поширюватися по світу.

Корисні властивості броколі

У складі броколі містяться вітаміни групи В, вітамін А і РР в досить великих кількостях. Але «досяг успіху» цей вид капусти в іншому: вмісті вітамінів К і С. За цим показником його сміливо можна назвати одним з явних лідерів серед овочів. Особливо примітний той факт, що вітамін С, в даному випадку, має форму, що досить рідко зустрічається в природі: він не розпадається при заморожуванні. Правда, це правило стосується тільки тих випадків, коли капуста знаходиться в замороженому стані не більше двох тижнів. При перевищенні даного терміну, корисні властивості броколі дуже швидко втрачаються.

Крім того, броколі багата кальцієм, залізом, магнієм та багатьма іншими корисними речовинами.

Корисні властивості броколі

Корисні властивості броколі, в першу чергу, полягає в тому, що вона є джерелом перерахованих вище вітамінів. Так, роль вітамінів К і С в обміні речовин, що має місце в кісткової і сполучної тканини, досить значна. Калій у складі броколі надзвичайно корисний для серця. Фолієва кислота — обов’язкова умова для розвитку нервової та імунної системи. Особливо вона необхідна представницям жіночої статі, які планують вагітність або вже збираються стати матерями.

Клітковина у свою чергу забезпечує підтримання мікрофлори кишечника в нормальному стані і сприяє профілактиці запорів. Кальцій зміцнює кістки, а залізо служить профілактикою розвитку анемії. У результаті останніх досліджень вчені зробили припущення, що броколі може бути досить ефективним засобом при боротьбі з раковими захворюваннями. За їх даними, вона має властивість пригнічувати ракові клітини і таким чином, перешкоджати розвитку пухлинного утворення.

Особливе ставлення до броколі у дієтологів всього світу. Справа в тому, що цей вид капусти має дуже низьку калорійність. Так на сто грамів продукту доводиться всього 34 калорії. Крім цього, вона приваблива тим, що абсолютно не містить жиру. Тому, броколі так часто включається в раціоні різних систем дієтичного харчування. До речі, за її допомогою можна запастися вітаміном С напередодні настання холодної пори, щоб зустріти «сезон простудних захворювань» у всеозброєнні.

Шкода від вживання броколі

Броколі протипоказана людям з індивідуальною непереносимістю. Але і всім іншим зловживати нею не рекомендується. Як і будь-який інший овоч з високим вмістом клітковини, броколі може викликати розлад травного тракту. Іноді публікують свідчення про те, що овочі сімейства хрестоцвітих знижують функцію щитовидної залози, тому при зниженою її секреції, краще обмежити вживання броколі. Щоб витягти з броколі всю заявлену користь, необхідно правильно вибрати овоч. Качан повинен бути пружним на дотик, а суцвіття на його поверхні повинні бути закритими.

Шкода від вживання броколі

Якщо на броколі з’явилися жовті квіточки, значить, капуста перезріла і особливої користі від неї не буде. Вживати броколі найкраще в сирому вигляді. Так можна бути впевненим, що всі вітаміни в цілості й схоронності опиняться в організмі. Заморожувати капусту слід, попередньо промивши і розділивши на суцвіття, методом шокової заморозки.