Бразильський горіх

Бразильський горіх — самий жирний горіх, з доступних на вітчизняному ринку. Між тим, він містить масу корисних речовин, що дозволяють не тільки застосовувати його як смачний та досить корисний перекус, але і використовувати в якості основи для численних косметичних засобів. На своїй батьківщині, в Перу і Гватемалі, горіх росте «як трава», більшу частину врожаю дають не спеціально оброблені культурні плантації, а дикі зарості. Тим часом, бразильські горіхи відстають у популярності від, скажімо, мигдалю або кешью. Але це не значить, що вони менш корисні.

Корисні властивості бразильського горіха

Корисні властивості бразильського горіхаВластивості бразильського горіха обумовлені поєднанням поліненасичених і мононенасичених жирів. Цей горіх містить до 700 ккал і є одним з найбільш калорійних продуктів. Всього 2-3 горіха можуть вгамувати голод надовго, тому їх часто використовували мандрівники. Цей плід називають також «кремовий горіх». Його смак кілька нетиповий для нас — іноді здається, що він має «землисті» нотки. Однак свіжі бразильські горіхи більше нагадують кешью і використовуються в кулінарії приблизно також.

Бразильський горіх містить найбільше селену. Цей мікроелемент ефективно бореться з дегенеративними змінами організму, процесами старіння. Селен рекомендують вживати для профілактики різних захворювань і відхилень від ранньої сивини до старечого недоумства. Крім того, користь селену доведена і щодо профілактики онкологічних захворювань. Деякі джерела рекомендують 2-3 горіха в день, щоб захистити себе від раку молочної залози, раку простати і раку горла.

Крім того, бразильські горіхи багаті магнієм — ключовим мінералом для спортсменів і просто активних людей. Систематичне вживання горіхів допоможе вам швидше відновлюватися після фізичних навантажень і підтримувати фізичну активність протягом довгих років життя.

бразильські горіхи багаті магнієм

Бразильський горіх багатий вітаміном Е, тому він добре впливає на секрецію статевих гормонів як чоловічих, так і у жіночих. Крім того, вітамінно -мінеральний комплекс бразильського горіха в поєднанні з підвищеним вмістом білків і жирів дозволяє назвати цей продукт найкориснішим для шкіри. Масло бразильського горіха використовується не тільки в харчовій промисловості, але і для змащення тонких механізмів. Воно широко застосовується при виготовленні дорогих якісних годинників.

Шкода від вживання бразильського горіха

Шкода бразильського горіха, на жаль — дуже конкретне поняття. Так, деякі європейські країни заборонили експорт цього продукту в шкірці через високий вміст в ній токсичних речовин. Продукт може містити афлатоксини, що викликають при систематичному і частому вживанні горіхів рак печінки.

Шкода від вживання бразильського горіхаСьогодні Євросоюз вилучає партії горіхів в шкірці для аналізу, і знайти в продажу цілі екземпляри досить складно. Купити свіжі та якісні бразильські горіхи — складне завдання. Через досить високий вміст жирів, продукт дуже швидко окислюється, тому не може зберігатися на складах довгий час.

Рекомендують купувати лущені горіхи у вакуумній упаковці, щоб не придбати непридатний в їжу продукт. Зіпсовані горіхи мають кислуватий присмак згірклого масла, і істи їх не слід. Крім того, вчені виявили в цих плодах радій — радіоактивний матеріал. Його вміст у горіхах пов’язують з розгалуженою кореневою системою рослини, яка буквально витягує з грунту все, що там знаходиться, в тому числі, і токсини. З усього цього випливає простий висновок — не треба їсти більше 2-3 бразильських горіхів на добу. І не забувайте, що цей продукт не підходить людям із захворюваннями нирок і печінки, а також може викликати алергію.