Борщ з буряком

Борщ з буряком

І взимку і влітку актуальне це блюдо. І не настільки важливий той факт, що склад у них зовсім різний, адже вся суть в головному інгредієнті — Буряк. Рецепт приготування борщу з буряками хоч українського, хоч холодного досить простий, але має величезну кількість різних варіантів його інтерпретації. Ми ж сьогодні будемо освоювати найлегші і швидкі, але не менш оригінальні методи готування цих супчиків з фрикадельками, ковбасою і грибами.

Шанувальників традиційно-слов’янської бурякової юшки не злічити. І факт залишається фактом, що любов до даного пункту з обіднього меню поширилася далеко за межі батьківщини цього першого блюда.
Практично кожен українець, білорус і росіянин знає рецепт, як робити червоний борщ з буряком. Звичайно, всі ми звикли до його стандартному складу, який включає подрібнені овочі, зокрема капусту і картоплю, моркву, цибулю і буряк, томати, солодкий перець і часничок, зварені на наваристому м’ясному бульйоні.

як робити червоний борщ з буряком

Однак тягу до експериментів у нашого народу не відняти, от і отримуємо ми в підсумку досить цікаві експрес-борщі з неймовірно високими смаковими характеристиками. Почнемо, мабуть, з того, що подобається всім дітлахам, а саме із варіанту з фрикадельками.

Борщ з фрикадельками та буряком

Вироби з фаршу дуже полюбилися дітлахам різного віку, ось саме цим і рятуються багато батьків у своєму прагненні нагодувати своє чадо. Крім того, цей метод дозволить нам заощадити масу часу і зварити гаряченький, ароматний борщик, що як не можна до речі доведеться в вогкі осінні деньки.

Борщ з фрикадельками та буряком

Інгредієнти

  • Яловичий фарш — 400 г;
  • Майонез — 2 ст.л .;
  • Яйце — 1 шт .;
  • Капуста – 1/2 невеликого качана;
  • Морква — 1 коренеплід;
  • Цибуля ріпчаста — 1 цибулина;
  • Картопля — 4 шт .;
  • Буряк -2 шт .;
  • Томатна паста — 2 ст.л .;
  • Перець солодкий червоний -1 шт .;
  • сіль;
  • перець;
  • лавр;
  • Цукор — 1ч.л. без гірки;
  • Хмелі-сунелі;
  • Сметана — 250 г;
  • Часник – 1/2 головки;
  • Зелень будь-яка — 1 пучок;

Приготування борщу з фрикадельками

  1. Так як бульйон нам варити не потрібно, то першим ділом ставимо на плиту каструльку з водою (4-5л) і закидаємо в неї Цілі, але очищені коренеплоди буряка, а ми поки приступимо до чищення і нарізці решти овочів.
  2. Знявши шкірку з картоплі, моркви, цибулі, промивши під проточною водою капусту і видаливши серцевину з насінням з болгарського перцю, подрібнюємо білокачанну і болгарку соломкою, моркву натираємо на крупній тертці, цибулю ріжемо дрібним кубиком, а картоплю невеликими брусками.
  3. Після цього займемося фрикадельками. В фарш додаємо майонез, сіль, перець, і яйце, вимішуємо до однорідності і виліплюються невеликі кульки. Щоб вони вийшли рівними, змочуйте руки періодично у воді.
  4. Коли буряк стане м’яким, ми виймаємо його з каструлі, доливаємо води до 4 л (якщо википіла), додаємо в неї сіль і закидаємо капусту, а через хвилин 10 і картоплю з перчиком, приправами, лавром і фрикадельки. Бурякові бульби же перетираємо на дрібній тертці.
  5. Тепер робимо зажарку. На розпеченій сковороді з додаванням соняшникової олії гарненько обсмажуємо цибулю і моркву, потім додаємо буряк, томат пасту, цукор і трохи води. Тушкуємо все це під кришкою хвилин 5 і викладаємо в суп, коли м’ясні кульки зваряться.
  6. Слідом за заправкою відправляємо в наш обід пропущений через прес часник і подрібнену зелень. Чекаємо закипання і вимикаємо.

При подачі борщик присмачуємо сметанкою і посипаємо зеленушкою. Багато дітлахів полюбляють тюфтельки з рисом. Тут проблем немає, можна зробити червоний борщ з буряка і з ними, просто додайте в фарш пару жмень промитого рису, самі кульки зробіть побільше, і відправляйте в окріп разом з капустою, так сказати, раніше, щоб злаки встигли зваритися.

Борщ студентський з ковбасою

 

Борщ студентський з ковбасою

Інгредієнти

  • Вода — 2 л
  • Рослинна олія — 4-6 ст. л.
  • Капуста білокачанна — 250 г
  • Ковбаса копчена — 300 г
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Буряк — 1 шт.
  • Томат паста або кетчуп — 1-2 ст. л.
  • Картопля — 2 шт.
  • Лавровий лист — 1 шт.
  • Чорний перець горошком — 5 шт.
  • Часник — 3 зубика
  • Сіль — за смаком
  • Зелень — за смаком

Приготування борщу студентського з ковбасою

  1. Поняття «студентський» в кулінарії стало вже ім’ям прозивним і що означає блюдо, яке робиться швидко і має дещо модернізований склад, виходячи з мізерних можливостей учнів ВНЗ, які проживають в гуртожитках.
  2. І на які тільки хитрощі не йдуть ці товариші, що навіть додумались зварганити борщ з ковбаси, через брак можливості обзавестися м’ясом. Потрібно відзначити, виходить дуже смачний і ситний обід, з ароматом копченостей.
  3. Варити буряковий борщ з ковбасою, як виявилося, потрібно починати з засмажки. Це було б дивно, якщо не згадувати, що даний рецепт нам надали добросерді студенти. Отже, в казан або товстодонну каструлю заливаємо рослинне масло, ставимо на вогонь і чекаємо, поки розігріється.
  4. В окремій каструльці ставимо варитися буряк в шкірці.
  5. В цей час швидко-швидко чистимо всі овочі і нарізаємо цибулю півкільцями, моркву, капусту — тонкою соломкою, картоплю — кубиками.
  6. У розпечене масло викладаємо цибулю, обсмажуємо до коричневої скоринки, потім додаємо моркву, нарізану шматочками ковбасу, і продовжуємо жарку, постійно перемішуючи.
  7. Після цього заливаємо в нашу зажарку окріп з чайника (2 л), додаємо сіль, закидаємо в каструльку капусту, картоплю і варимо до готовності овочів.
  8. Коли буряк звариться, нам потрібно очистити його від шкірки, натерти на дрібній тертці, змішати з томатом і перетертим часником. Отриману заправку вводимо в суп, коли овочі стануть м’якими, швиденько перемішуємо наш насичено червоний борщ і вимикаємо, як тільки побачимо перші бульбашки закипання.

Зелень ж додаємо прямо в тарілку, попередньо дрібно нарізавши. Взагалі можна з успіхом замінити ковбаску і на гриби.

А як же можна приготувати борщ з буряком і ковбаскою в українському стилі? Відповідь одна — вушка з начинкою.
Готувати ці штучки не складе особливих труднощів. Замішуємо звичайне прісне тісто з води, борошна і солі, як на пельмені. Далі готуємо начинку, роль якої можуть зіграти обсмажені гриби, м’ясний або картопляний фарш, а також гречана каша з смаженим цибулькою.
Тепер приступаємо до ліплення наших вареників. Розкотивши тонкий пласт з тіста, нарізаємо з нього квадрати приблизно 7 на 7 см, накладаємо в кожен з них по 1-2 ч.л. начинки, складаємо в трикутник, закріплюючи боку, і потім склеюємо два нижніх кута, таким чином, щоб вийшов кораблик. Тепер ми можемо їх відварити в підсоленій воді, обсмажити в маслі або запекти в духовці.

вушка з начинкою

Подавати ці вироби потрібно так. У тарілку викладаємо 2-3 вушка, наливаємо борщ з буряком, рецепт якого ми розглянули, присмачуємо ложкою сметани і посипаємо зеленню, а якщо є сальце, то можна додати і його, нарізавши дрібними скибочками. Ну і останній штрих — пампушки з часниковою підливою. Все, наш шедевр в українському стилі готовий, нехай по-студентському просто, але дуже смачно і ситно.