Авокадо

Батьківщина ароматного зеленого авокадо, іноді іменованого «алігаторовою грушею», — Центральна та Південна Америка. Цей плід є невід’ємною часткою кулінарії Мексики, Чилі, Перу, Еквадору та Гватемали. Однак у промислових масштабах авокадо сьогодні вирощують переважно в інших країнах: США (на Гаваях, в Каліфорнії і Флориді), на Кубі, в Аргентині та Бразилії. Крім того, авокадо вирощують в деяких південно-африканських країнах, у Новій Зеландії та Австралії. Кілька спеціально виведених селекціонерами сортів авокадо вирощуються навіть на Чорноморському узбережжі Кавказу.


Саме по собі авокадо — вічнозелене швидкоросле дерево, що досягає висоти 20 м. Плодоносить таке дерево близько 5 років, щорічно даючи 150-200 плодів грушоподібної, кулястої або овальної форми, вага яких сягає до 1,5 кг. Дозрілий авокадо має жорстку темно-зелену шкірку, зеленувато-жовту м’якоть, дуже маслянисту і за смаком нагадує волоський горіх. Велике насіння знаходиться у центрі плоду.

Склад і корисні властивості авокадо

Плоди авокадо дуже калорійні: у 100 гр. м’якоті міститься 245 калорій. Але авокадо не містить цукру і насичених жирів. Крім того, у складі авокадо є олеїнова кислота та інші компоненти, що розщеплюють холестерин і перешкоджають утворенню склеротичних бляшок. Завдяки цим якостям авокадо вважається дієтичним продуктом. У складі авокадо — багатющий вітамінно-мінеральний комплекс, що відновлює весь людський організм. Наприклад, калію в зеленій м’якоті міститься більше, ніж у банані.

Склад і корисні властивості авокадо

Поєднання калію з поліненасиченими жирними кислотами робить авокадо дуже корисним для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань. Сприятливий вплив авокадо на стан судин сприяє поліпшенню пам’яті, знижує ризик розвитку атеросклерозу і відновлює холестериновий обмін.

Авокадо — цінне джерело вітаміну Е, найпотужнішого природного антиоксиданту. Тому регулярне вживання цього плоду омолоджує організм, захищає клітини від окислення і руйнування, стимулює їх кисневе живлення. Омолоджуючий ефект мають рослинні білки і природні гормони, що входять до складу авокадо. Тому масло авокадо дуже часто застосовується в косметології — як у натуральному вигляді, так і у складі косметичних засобів. Такі засоби легко потрапляють в шкіруі не залишають жирного блиску і плівки. Косметичні препарати, до складу яких входить масло авокадо, ідеально підходять для сухої, тонкої і в’янучої шкіри.

Комплекс міді, що входить до складу авокадо та заліза ідеально засвоюється організмом і робить його незамінним для нормального кровотворення і профілактики анемії. Підсилює цей ефект зміст рибофлавіну (вітамін В2), який активізує утворення червоних кров’яних тілець. Крім того, в авокадо присутні натрій і фосфор, кальцій і магній, марганець і інші мікроелементи. Тому авокадо — окремо або у поєднанні з іншими фруктами і овочами — використовується для лікування і профілактики порушень травлення (насамперед, запорів).

Як вибирати та вживати авокадо

При покупці вибирайте плоди без плям на шкірці і м’які на дотик. Тверді недостиглі плоди на кілька днів покладіть для доспівання в холодильник (але не заморожувати). Зрілий плід надріжте навколо кісточки і проверніть половинки плоду в різні сторони (начебто відкручує кришку з пляшки). Потім за допомогою ложки видаліть насіння. У зрілого авокадо кісточка видаляється одним легким рухом. Пам’ятайте, що м’якоть авокадо швидко темніє при взаємодії з повітрям, тому плід не можна чистити заздалегідь. Щоб уникнути потемніння у страві, збризніть нарізану м’якоть авокадо соком лимона або лайма.

Як вибирати та вживати авокадо

Зазвичай авокадо їдять у свіжому вигляді, поєднуючи його в салатах або холодних закусках з іншими інгредієнтами. Такий спосіб вживання дозволяє зберегти корисні властивості плоду і своєрідний тонкий аромат. Ніжний смак авокадо особливо добре розкривається в поєднанні з цитрусовими (апельсином, лимоном), гострими і солодкими приправами. Одне з найпопулярніших страв з авокадо — традиційний мексиканський соус-закуска гуакамоле. Подається гуакамоле з хлібом, кукурудзяними чіпсами та іншими стравами.

Основні компоненти соусу — авокадо, сіль і сік лимона (лайма). Інші добавки можуть різнитися: томати, солодкий перець і перець чилі, часник, зелень, різноманітні приправи. Доповнивши авокадо фруктами, можна приготувати оздоровчий джем, що зміцнює імунітет.

Візьміть в рівних пропорціях авокадо, курагу і чорнослив, інжир і мед. Подрібніть фрукти до однорідної консистенції в блендері або на м’ясорубці, заправте медом і перекладіть в скляну тару. Зберігайте джем в холодильнику і вживайте для профілактики 1 раз на день перед сном або 3 рази на день при лікуванні простудних захворювань.

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!