Арахіс

Всіма улюблені горіхи, насправді, генетично ближчі до сочевиці, нуту і квасолі. Арахіс — представник сімейства бобових. Свою назву він отримав від грецького слова «арахна» — павук. Саме з павутиною асоціювалися у стародавніх порожнисті сірі «мішечки» — стручки, в яких визріває горіх. Сьогодні з арахісу виготовляють безліч продуктів — від масла і халви, до спеціальних комбінованих кормів, застосовуваних у промисловому тваринництві.


Та й в арсеналі харчової промисловості є як корисні, так і шкідливі страви і продукти з «земляного горіха». Іноді арахіс називають найбільш доступним і високоенергетичних джерелом білка, а часом — звинувачують, поряд з кукурудзою, в ожирінні американської нації.

Корисні властивості арахісу

Покриті червонуватою або коричнюватої шкіркою горішки — джерело цінних жирів, білка і харчових волокон. 30-40 грамів арахісу не зашкодять здоровій дієті. Добре поєднується продукт із зеленими листовими овочами, доведено, що арахісове масло прискорює засвоєння антиоксидантів, хлорофілу і вітамінів групи В. Останні, до речі, в достатку містяться в самому земляному горісі, тому, всім, хто прагне підтримати високу швидкість метаболічних процесів, рекомендується їсти арахіс в поєднанні з кропом, петрушкою, брокколі і шпинатом.

Корисні властивості арахісу

Арахіс — один з кращих джерел біодоступної лінолевої кислоти. Вона є добрим засобом для профілактики атеросклерозу, і здатна підтримувати розумову діяльність аж до глибокої старості. 1 порція арахісу 3-4 рази на тиждень — хороший засіб профілактики захворювань, що пов’язані з підвищеним рівнем в організмі холестерину. Земляні горіхи рекомендуються тим, хто активно тренується, адже цей продукт багатий на магній, селен, цинк і залізо. Систематичне вживання арахісу в їжу підвищує гемоглобін, покращує кровообіг і харчування м’язових тканин до і під час активної фізичної роботи.

Вітамінно — мінеральний склад свіжого несмаженої арахісу дозволяє говорити про нього, як про «горіхи молодості» для шкіри і волосся. Продукт здатний прискорити ріст волосся, зміцнити волосяні цибулини і уповільнити процеси утворення вільних радикалів в шкірі.

Шкода від вживання арахісу

Шкода арахісу — цілком обгрунтоване науково явище. Переїдання навіть таких корисних сирих горіхів веде до підвищеного навантаження на печінку і може спровокувати деякі захворювання і проблеми. Часто людина їсть занадто багато горіхів, дізнавшись, що цей продукт дає силу м’язам, і дозволяє мозку працювати активніше.

Насправді ж, велика кількість горіхів шкодить і ШКТ, порушує процеси травлення, веде до зброджування харчової грудки, здуття живота, і порушення засвоєння інших продуктів. Їжте не більше 30-50 г арахісу в день, розділивши горіхи на 2 прийоми їжі, і все буде в порядку.

Шкода від вживання арахісу

Безумовно, не варто їсти солоні і обсмажені горіхи. Перш за все, при термічній обробці порушується молекулярна структура лінолевої кислоти, і горіхи стають джерелом непотрібних жирів, лише перевантажують організм. Крім того, сіль у поєднанні з жирами сприяє підвищенню артеріального тиску, і може спровокувати гіпертонію. Тому «горішки до пива» можна ставити в один ряд по шкідливості з чіпсами і анчоусами, і уникати всіма можливими способами.

Арахіс — одна з культур, замішаних в «генно-інженерному » скандалі. Дуже багато виробників із США і Канади використовують генетично модифіковані сорти арахісу, вплив яких на здоров’я людини в даний час не вивчено, однак медики вважають таку їжу потенційно шкідливою. Тому намагайтеся купувати арахіс вітчизняного виробництва і не зловживайте ним, щоб зберегти і підтримати здоров’я.