Алоє

Своє ім’я алоє отримало за гіркий смак. Саме так перекладається це слово з арабської мови. Рослина відноситься до роду сукулентів і налічує понад чотириста видів. На території України алоє вирощується в якості кімнатної рослини в горщику. Багато хто використовує його в суто декоративних цілях. Проте в арабських країнах листя використовуються і в якості салатного овочу, і як сировина для численних косметичних засобів. Листя і стебла алоє містять у великій кількості вітаміни В- комплексу, вітамін С і Е. А так само бета — кератин, який потрапляючи в організм, перетворюється там на вітамін А.

Корисні властивості алоє

У народній медицині активно використовуються протизапальні та ранозагоювальні властивості алоє. З цією метою рослина застосовується при лікуванні трофічних виразок, опіків, гнійних ран, а так само в практиці лікування очних захворювань і усунення різних проблем, пов’язаних з травним трактом.

алоє можна віднести до групи найбільш затребуваних в науковій медицині рослин. Сучасна фармацевтика налічує чимало препаратів, виготовлених з додаванням соку алоє. Сфера застосування лікарських препаратів на основі алоє, його соку, екстракту і гелю, при цьому, досить широка: розлади шлунку і кишечника, ряд захворювань, пов’язаних з дихальною системою, очні хвороби, гінекологія, нервові розлади.

Окремо варто відзначити високий вміст в алоє такої речовини як алантоїн. По-перше, тому що Всесвітня Організація Охорони здоров’я включила його до списку засобів, що мають місцеву анестезуючу, протизапальну і в’язку дію. А, по-друге, алантоїн, за твердженням більшості виробників косметичної продукції, являє собою потужну зброю в боротьбі з розширеними порами, сухою, обвітреною або ж обпаленою сонцем шкірою.

Корисні властивості алоє

По цій причині алоє так часто зустрічається у складі кремів, тоніків, бальзамів та інших засобів по догляду за шкірою. алоє нерідко зустрічається в кулінарії східних країн. Так, наприклад, в Індії воно входить до складу багатьох свіжих салатів, а так само служить основою для виготовлення вина.

Улюбленим продуктом є алоє і в Японії. У нашій країні алоє більше зустрічається в рецептах дієтичного меню. Гіркоту алоє заглушають за допомогою кисломолочних продуктів, свіжих яблук, ріпчастої цибулі, меду та інших компонентів. Існує думка, що позитивні властивості соку алоє можна збільшити в кілька разів за допомогою процесу біостимуляції. Причому зробити це можна навіть у домашніх умовах, для подальшого використання, наприклад, в косметичних цілях.

Шкода від вживання алоє

Передозування соком алоє може призвести до отруєння організму, що супроводжується запаленням слизової кишечника і проносом. Особливо обережно слід ставитися до прийому препаратів на основі алоє при вагітності, так як іноді навіть незначні дози можуть спровокувати переривання вагітності. Особливо якщо мова йде про ранні терміни. При хворобах печінки, запальних процесах у сечовому міхурі, підвищеному тиску, рясних менструаціях, а так само маткових кровотечах застосування алоє вкрай небажано.

Шкода від вживання алоє

При епілепсії воно категорично заборонено. Самолікування алоє не несе загрози тільки при зовнішньому його використанні. Рішення про лікування препаратами внутрішнього застосування має в обов’язковому порядку отримати схвалення лікаря.

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!