Аджіка з хроном на зиму

Аджіка з хроном на зиму

І які тільки назви не придумали цій закусці, або приправі, кому як подобається, «чортівня», «вогник», «горлодер» та інші. Однак аджіка з помідорів і хрону, як її не назви, залишиться найбільш популярною заготівлею для зимових холодних деньків, коли так хочеться чогось пекучого. Основою її є ядрений корінь хрону, а з великою кількістю різних добавок можна готувати щось новеньке, але в тандемі з томатами він найбільш привабливий.

Для любителів гострих відчуттів в харчуванні така смакота буде, що називається, до місця. Готується вона досить легко, слід всі інгредієнти пропустити через м’ясорубку, приправити спеціями і по банкам розкласти.

Зберігати гостру «радість» потрібно виключно в холодильнику і нетривалий час. Але якщо ви маєте намір коротати зимові вечори, наминаючи за вечерею ось таку пекучу суміш, від якої подих перехоплює і сльози навертаються, то саме для вас ми підготували рецепт приготування аджіки з хроном, помідорами і часником на зиму. Такий спосіб заготівлі дозволяє запастися гострою аджікою в баночках на тривалий час.

Викопувати корінь хрону потрібно в осінні місяці, адже саме протягом даного періоду цей ядрений «овоч» володіє «богатирською» величезною силою, гостротою і необхідною пекучістю. Незважаючи на те, що ця рослина вважається для багатьох шкідливим бур’яном, користі від коренів хрону досить багато.

Хрін і мікробів позбавить, і кров підчистить, знизить глюкозу в крові, поліпшить травлення, а також складе здорову конкуренцію аптечним відхаркувальним препаратам. Крім того, хрін містить завидне кількість аскорбінки, проте вся корисність цього «овоча» починає випаровуватися через пару тижнів після його подрібнення і приготування. Тому доцільніше зберігати цілі корінці в ящику з піском в погребі чи підвалі, а «хренодер» або аджіку готувати у міру потреби.

аджіку готувати у міру потреби

У процесі готування заготовок найбільш напруженим моментом є перекручування в м’ясорубці хрону, адже в момент цієї вкрай небезпечної операції не можуть стримати сліз навіть бувалі господині. Винахідниці знайшли легке рішення: на кільці апарату, яке тримає дірчастий диск, що пропускає фарш, зав’язують полотняний пакет, куди подрібнена сировина і зсипається, залишаючи оченята сухими.

Ознайомившись з технікою безпеки, можна приступати безпосередньо до готування. В принципі, всі ці рецепти практично ідентичні, змінюється лише кількісний склад, і додаються деякі окремі компоненти. В основі ж лежить:

  • Корінь хрону — 4 шт .;
  • Томати — 4 кг;
  • Часник — 1-2 головки;
  • сіль;
  • оцет;

Всі продукти перекручуються на дрібній насадці м’ясорубки, підсолювати і за смаком збризкують оцтом і фасуються по банкам. Зберігати таку закусочку слід в холодильнику.

В деяких варіантах приготування такої закуски додається і цукор. Особливо оригінальні повара також крутять сливи і лимони, перець чилі, морква, буряк, болгарський перчик.

Аджіка

Також різниться і кількість часнику, якщо в одному рецепті обмежуються 1 головкою, то в іншому потрібно вже цілий стакан очищених часточок. Це стосується і хрону: для бажаючих стати вогнедишними драконами часом і 1 кг коренів хрону мало, для інших — 1 корінця вистачає з лишком.

Аджіка з хріном на зиму варена

Інгредієнти

  • Помідори — 2 кгАджіка з хріном на зиму варена
  • Болгарський перець — 1 кг
  • Морква — 1 кг
  • Яблука «Семеренко» — 1 кг
  • Цибуля ріпчаста — 1 кг
  • Пекучий перчик — 4 стручка
  • Часник — 100 г очищеного
  • Хрін — 3-5 коренів
  • Сіль — 1/2 склянки
  • Цукор — 1 стакан
  • Рослинна олія — 0,5 л
  • Оцет столовий 9% — 1/2 склянки

Приготування аджики з хріном на зиму

Вагові пропорції помідорів також варіюються залежно від смаків кулінара. Деякі вважають за краще рясно збагачувати свою аджіку зеленню і різними спеціями. Але хоч як крути, такі заготовки мають невеликий термін зберігання, а щоб його збільшити потрібно приготувати аджіку з хріном на зиму варену.

  1. Усі плоди чистимо, миємо, сушимо і пропускаємо через м’ясорубку, крім часнику.
  2. Викладаємо отримане асорті-пюре в казан або сотейник і ставимо на мінімальний вогонь. Тушкувати під закритою кришкою 60 хвилин регулярно помішуючи.
  3. Через годину пропущений через прес часник додаємо в загальну масу і продовжуємо варити аджику ще 10 хвилин, після чого засипаємо цукор, оцет, олію і сіль. Перемішавши все, залишаємо покипіти вариво ще хвилин 5.
  4. Коли наша страва буде готово, нам необхідно розкласти її по стерилізованим баночках і закатати металевими кришками. Укутавши в тепло, даємо нашим консервам охолонути протягом доби, після чого відправляємо банки в підвал на зберігання.

Однак багато хто не сприймає варену аджіку всерйоз, вважаючи, що термообробка геть вбиває всю пекучість цієї закуски, у чому, власне і полягає вся її суть. Тому є-таки спосіб зберегти на всю зиму сиру аджику з хріном.

Головна умова — це якісна стерилізація банок і кришок. Перекрутивши і змішавши всі інгредієнти, просто розкладіть їх по чистих посудинка і визначте в холодильник. Таку заготовку можна їсти впродовж всієї сніжної пори, вона залишиться свіжою та гострою.

Її можна мазати на хліб, просто їсти разом з супом і другими стравами або приправляти соуси, та й взагалі використовувати в якості самостійної заправки до гарнірів, або м’ясних страв, аджіка з помідорів і хрону — затребувана круглий рік хоч під шашлик, хоч на холодець.