Аджіка з помідорів із часником та перцем

Аджіка з помідорів має різні способи приготування. Готувати її нескладно, зберігається вона добре і довго — усю зиму. Кожен рецепт аджики по-своєму оригінальний. Ось деякі з них — мабуть, найвдаліші.

Аджіка з помідорів із часником та перцем

Аджіка з помідорами, солодким перцем і часником

Цей рецепт аджики універсальний. Приготована приправа вийде в міру гострою. Проте в ній є родзинка — часник.

Інгредієнти, необхідні для приготування

  • три кг помідорів;
  • один кг солодкого (болгарського) перцю;
  • 500 г часнику;
  • 150 г гострого перцю;
  • 0,5 склянки солі;
  • 3 столові ложки цукру.

Спочатку відокремте солодкий перець від серцевини. Далі виріжте у помідорів хвостики, почистіть часник. Потім всі овочі помийте.

Солодкий перець, гострий перець і помідори перемолоти на м’ясорубці. Потім додайте сіль та цукор. Суміш, що вийшла, поставте на ніч у холодильник. Після закінчення часу злийте надлишки рідини. Потім аджику з помідорів розкладіть по попередньо простерилізованих банках і знову поставте в холодильник на зберігання.

Червоний колір аджіці надає пекучий перець, а не помідори, як багато хто вважає. Гострий перець — її головний компонент. Але додавати його потрібно поступово, щоб не переборщити.

Соковита аджіка з хріном

Необхідні інгредієнти:

  • два кг червоних помідорів;
  • один кг солодкого перцю;
  • 300 г часнику;
  • 300 г гострого перцю;
  • 300 г хрону (1 свіжий корінь);
  • 1 склянка солі;
  • 1 склянка оцту (9%).

Помідори та перець помийте, очистіть від насіння і плодоніжок. Також почистіть часник і хрін.

Деякі вважають, що батьківщина аджики Грузія чи Вірменія. Але це зовсім не так. За цю смачну приправу потрібно сказати «спасибі» Абхазії. У перекладі з абхазького «аджіка» — це перцева сіль.

Помідори, солодкий та гіркий перці пропустіть через м’ясорубку. Часник і хрін також подрібніть. Далі додайте сіль і оцет. Все ретельно перемішайте і злийте зайву рідину. Потім отриману суміш розкладіть по банках і закрийте звичайними капроновими кришками. Зберігайте аджику в холодильнику на нижній полиці. З такої кількості інгредієнтів виходить приблизно 3 літри аджіки.

Аджіка — рецепт на зиму

Деякі господині люблять аджіку з додаванням кабачків. Чому б і ні? Приготуйте таку закуску і здивуєте домочадців.

Необхідні продукти:

  • два кг очищених кабачків;
  • 400 г томатної пасти;
  • 230 мл рослинного масла;
  • одна склянка цукру;
  • 0,5 склянки столового оцту;
  • 10 зубчиків часнику;
  • дві столові ложки солі;
  • Гострий перець і сіль — за смаком;

Кабачки очистіть, наріжте кубиками і пропустіть через м’ясорубку. Після цього, в окремий посуд пропустіть через м’ясорубку гострий перець, зелень і часник. В перемелені кабачки додайте томатну пасту, рослинне масло, цукор, сіль — все ретельно перемішайте. Потім поставте на вогонь і варіть 25 хвилин з моменту закипання, не забуваючи при цьому періодично помішувати, щоб аджіка не пригоріла. Хвилин за п’ять до закінчення варіння додайте часник, гострий перець, зелень і оцет.

Отриману аджіку розкладіть по сухим баночках, закрийте кришками, укутайте і поставте вверх дном для охолодження. Така аджіка буде спокійно зберігається до весни. Якщо, звичайно, її не з’їдять раніше.

Справжня аджіка робиться на основі гострого червоного перцю, часнику. Це — базові компоненти. Вони ретельно перемішуються з додаванням різних спецій в повністю однорідну масу.

Домашня аджіка з помідорами

Аджіка, приготовлена за цим рецептом не дуже гостра, а яблука надають їй унікальний приємний смак. Але при цьому вона не солодка, тому відмінно підійде як соус до будь-якого гарніру або до м’яса.

Список необхідних продуктів:

  • Два з половиною кг помідорів;
  • один кг яблук будь-якого сорту;
  • один кг моркви;
  • один кг болгарського перцю;
  • 100 г гіркого перцю (це приблизно три середніх стручка);
  • 150 мл оцту;
  • 150 г цукру;
  • 1 стакан соняшникової олії;
  • 200 г часнику;
  • 50 г солі.

В даному рецепті аджіки головний інгредієнт — помідори. Вони формують смак приправи. Тому помідори повинні бути не мляві і не зелені. Однак підійдуть і трохи пошкоджені. Адже помідори все одно будуть подрібнюватися, тому зовнішній вигляд аджики не зіпсується.

Помийте помідори, виріжте з них плодоніжки. Потім дрібні плоди розріжте на дві половинки, а великі — на чотири.

Яблука очистіть від шкірки і видаліть серцевину. Помийте і почистіть моркву. Солодкий та гіркий перець відокремте від насіння. Потім всі овочі пропустіть через м’ясорубку.

Отриману масу перекладіть в казан (або глибокий сотейник з товстим дном), ретельно вимішайте дерев’яною ложкою і поставте на вогонь. Аджіку варіть протягом години, не забуваючи про постійне помішуванні. За 7-10 хвилин до закінчення варіння додайте оцет, цукор, сіль, масло і часник (попередньо подрібнений). Ще раз перемішайте, проваріть і розкладіть по банках.
Розкладати аджику краще в 0,5 літрові банки. Цей обсяг найзручніший. За сімейною вечерею якраз і розійдеться вся баночка.

Потім банки з аджікою укутайте в ковдру, переверніть їх догори дном і залиште до повного охолодження.

І наостанок рецепт класичної аджіки.

Аджіка для справжніх чоловіків

Щоб підігріти вогонь любові вашого чоловіка, потрібно пригостити його гострою аджикою з помідорів. Навіть самий «холодний» обранець пристрасно запалиться від такої перчинки.

Продукти, необхідні для приготування «чоловічої» аджіки:

  • 800 г червоного солодкого перцю;
  • 200 г гострого перцю;
  • 500 г часнику;
  • 3/4 склянки солі помел №0;
  • 0,5 склянки такої суміші: коріандр, насіння кропу, хмелі-сунелі;
  • Гумові рукавички.

Гумові рукавички включені в список не помилково. При необережному поводженні з «небезпечною» пекучої сумішшю можна здорово обпекти руки.
Не переживайте, з вашими шлунками нічого страшного не станеться. Якщо ж, звичайно, ви не будете їсти таку аджику ложками.

Відокремте солодкий перець від серцевини. Виріжте у помідорів «хвостики», почистіть часник і помийте овочі. Гострий і солодкий перці перемолоти в блендері. Можна їх пропустити і через м’ясорубку, але тоді доведеться це зробити рази три. Також перемолоти часник. Потім подрібніть коріандр і насіння кропу. Все ретельно перемішайте, додайте сіль. Повинна вийти однорідна пастоподібна маса. Готову аджіку подавайте в дрібній піалі як соус до основної страви.

Аджіка надзвичайно смачна, та ще й корисна. Вона підсилює обмін речовин, сприяє поліпшенню травлення. Класична аджіка — добрий противірусний засіб, тому її корисно вживати при профілактики застуди.

Відтінки смаку аджіки залежать від пропорції доданих компонентів. Не бійтеся експериментувати. Звичайно, в перший раз краще строго дотримуватися рецепту. А потім вже можете додавати в аджіку те, що забажає душа або ваш шлунок. У кожному разі, домашнє смачніше і корисніше магазинного.