Святкові закуски на Новий 2018 рік — рецепти

Новий рік, мабуть, найулюбленіше свято для кожної людини. З Нового року починають нове життя. У святкову ніч спалюють тисячі листків паперу із записаними на них заповітними бажаннями, а потім розчиняють попіл в келиху з шампанським. Саме у цю пору присягаються стати кращими, любити гарячіше, забути про все погане і сподіватися тільки на краще.


А ще Новий рік не обходиться без багатого і ситного столу, за яким збирається вся сім’я. Кожна подібна вечеря супроводжується всілякими закусками. У статті ми зібрали для вас найбільш вдалі і нескладні в приготуванні закусочні страви, які обов’язково сподобаються усім гостям і здивують їх своїм вишуканим смаком.

Святкові закуски на Новий 2018 рік - рецепти

Варіанти закусок для новорічної вечері в 2018 році

Отже, якщо ви хочете приготувати що-небудь смачненьке, і не витратити багато часу, зверніть увагу на наступні страви:

Закусочні рулетики з лаваша

Святкові закуски на Новий 2018 рік - рецепти

Що знадобиться для приготування:

  • Лаваш вірменський — пара листів;
  • Сметана (багато хто використовує майонез, але при такому варіанті страва буде шкідливіша і калорійніша) — скільки знадобиться;
  • Часник — пара великих зубчиків;
  • Сир твердий або м’який сирний — 100-150 гр.;
  • Зелень свіжа або сушена подрібнена — за смаком (підійде кріп, петрушка, кінза, базилік, шпинат — на ваш смак);
  • Плівка харчова.

Як приготувати страву:

  • На чистому і сухому столі розстелить листи лаваша. Кожен ретельно змастіть сметаною.
  • Продавіть зубчики часнику через чеснокодавку, а потім рівномірно нанесіть суміш на лаваш.
  • Натріть на терці сир — можна на дрібній або на великій. Рівним шаром посипте листи. Якщо братимете м’який творожній сир, його краще змішати зі сметаною і намазати першим шаром.
  • Завершальним шаром буде зелень — рубана свіжа або сушена. Якщо використовуєте свіжу, її треба ретельно промити в холодній воді і обсушити усі листочки на паперовому рушнику.
  • Обережно згорніть лаваш в рулет, намагайтеся зробити його досить щільним, щоб потім на тарілці шматочки не розвалилися. Загорніть рулет в харчову плівку і дайте полежати декілька годин в холодильнику. Цей час треба для просочення внутрішніх шарів листа лаваша. Можна приготувати страву і напередодні свята, а на ніч покласти до холодильника. Перед поданням розріжте рулет гострим ножем на міні-рулетики і викладіть на блюдо. Викладати можна у вигляді піраміди або хвоста павича.

Цей рецепт гарний своєю простотою і універсальністю. Адже, не змінюючи основи — тонкі листи лаваша, можна приготувати найрізноманітніші закусочні рулетики. Наприклад, для начинки можна взяти сметану, дрібно нарізану відварену або обсмажену яловичину (чи будь-яке інше м’ясо або птаха) і свіжу нарубану зелень. Підійде сюди навіть трохи обсмажений в олії рибний фарш або нарізані крабові палички.

Тарталетки з авокадо і смаженими креветками

Святкові закуски на Новий 2018 рік - рецепти

Що знадобиться для приготування:

  • Несолодкі пісочні або листкові тарталетки — їх кількість і величина залежить від вашого бажання;
  • Авокадо стиглий — 1 шт.;
  • Лимонний сік — за смаком (можна узяти будь-який цитрусовий, наприклад мандарин);
  • Креветки свіжі — по одній на кожну тарталетку;
  • Панірувальні сухарі;
  • Яєчний жовток — 1 шт.;
  • Пшеничне борошно — 20-50 г (залежно від кількості креветок);
  • Соняшникова олія для смаження, оливкова — для суміші;
  • Паперовий рушник.

Як приготувати страву:

  • Очистіть авокадо. Якщо плід стиглий, зробити це не складе труднощів. Встроміть гострий ніж в м’якуш
    і прокрутите по кісточці по діаметру усього фрукта. М’якуш зніміть з кістки. Потім зріжте зелену шкірку. Із зрілого авокадо вона знімається, якщо підчепити від розрізу.
  • М’якуш перекладіть в миску і розімніть виделкою. Додайте трохи лимонного соку, регулюйте кількість, виходячи зі своїх переваг. Можна зробити масу густою або трохи рідкуватою. Додайте в суміш трохи оливкової олії — сюди вона підходить краще за соняшникову.
  • Креветки очистіть і сполосніть у холодній воді, трохи просушіть рушником. Потім по одній обваляйте в пшеничному борошні, занурте в яєчний жовток. Обваляйте їх з усіх боків в панірувальних сухарях. Обсмажте в соняшниковій олії на розігрітій пательні до отримання хрусткої скориночки. Викладіть готові креветки на паперовий рушник, щоб прибрати надлишки олії.
  • Помістіть в кожну тарталетку суміш з авокадо, а зверху прикрасьте смаженою креветкою. Можна також декорувати закуску тоненькою скибочкою лимона, мандарина або лайму.

Готові або випечені власноруч з пісочного тіста (підходить і листкове тісто) тарталетки можна взяти будь-якого об’єму, маленькі або трохи більші. Точно також чиніть при виборі креветок — візьміть маленькі або великі королівські за своїм смаком і можливостями.

Яєчний рулет зі слабосоленою сьомгою

Святкові закуски на Новий 2018 рік - рецепти

Що знадобиться для приготування:

  • Великі курячі яйця — 7-8 шт.;
  • Свіжа зелень — пучок різних пряних трав (петрушка, м’ята, кріп, шпинат, щавель, базилік);
  • М’який творожний сир або плавлений (можна ковбасний) — 150 г;
  • Сир твердого сорту (російський, швейцарський або будь-який інший) — 100 г;
  • Слабосолена сьомга (філе без кісток) — 150-200 г;
  • Сіль — орієнтуйтеся за смаком;
  • Соняшникова олія — 20 мл;
  • Паперовий рушник або серветки.

Як приготувати страву:

  • Спочатку займіться яйцями. Відокремте жовтки від білків. Помістіть їх в різні миски.
  • Всю обрану зелень (можна використати суміш або один вид) ретельно промийте в чашці з холодній воді, трохи обсушіть. Наприклад, розкладіть усі листочки на паперовому рушнику. Потім помістите їх у блендер і подрібните в пюре. З’єднайте його з жовтками. Сюди ж потріть на терці твердий сир. Перемішайте.
  • До білків додайте сіль і збийте в густу пишну піну міксером або блендером. Обережно з’єднаєте з жовтковою масою. Перемішуйте від низу до верху, щоб не пропала пишнота.
  • Включайте духовку на розігрівання до 180-200°С.
  • Візьміть прямокутне деко і промажте його рідкою олією. Вилийте яєчну масу, розподіліть її рівномірно. Поставте запікатися в духовку на 15 хвилин.
  • А доки наріжте сьомгу. Можна дрібно, чи не дуже, головне стежите за кісточками. Їх не повинно бути.
  • Готовий омлет витягуйте з духовки і дайте трохи охолонути. Потім промажте рівним шаром творожного сиру, покрийте шматочками риби. Починаючи з краю, щільно закручуйте рулет. Покладіть його в харчову фольгу і закрийте краї. Приберіть до холодильника до початку свята. Потім швиденько наріжте рулет на шматочки і викладіть на тарілку для подання.

Для такої закуску підійде не лише сьомга, але будь-яка солона в олії або копчена рибка. Спробуйте узяти шматочки домашнього посолу або копчення!

Закусочні бутерброди з печінкою тріски

Що знадобиться для приготування:

  • Багет або тонкий батон пшеничного хліба — 1 шт.;
  • Консервована печінка тріски — 1 банка;
  • Соус майонез — 1 ч. л.;
  • Свіжий огірок — 1 шт.;
  • Яйця — 2 шт.

Як приготувати страву:

  • Спершу відваріть яйця. Потім охолодіть і очистіть від шкаралупи. Для цього рецепту знадобляться тільки варені жовтки. А білки можна використати до іншої закуски, приміром, до рулету з лаваша. Чом би й ні? Відварені жовтки подрібніть в крихту.
  • Печінку витягніть з банки в миску і розімніть з майонезом виделкою до однорідної маси. Соус з легкістю можна замінити сметаною або навіть жирними вершками.
  • Огірок сполосніть і наріжте на тонкі скибочки. Якщо у нього груба шкірка, її краще зрізати.
    Але прийнятніше використати для рецепту молоді огірки з тонкою шкірою.
  • Багет наріжте на шматочки по кількості майбутніх бутербродів. Товстими шматки не робіть. Кожен обережно змастіть печінковою масою за допомогою ножа або ложки. Зверху покладіть скибочку огірка і посипте жовтковою крихтою.

Головний інгредієнт — консервовану печінку тріски за своїм смаком замінюйте будь-якою іншою обсмаженою в олії і подрібненою печінкою. Наприклад, можна використати м’яку печінку курки або індички. Просто замаринуйте її в суміші столової гірчиці і сметани, обсмажте в рослинній олії і подрібніть в пюре за допомогою блендера. Ще варіант — обсмажте печінку з дрібно нарізаною ріпчастою цибулею, а потім цю суміш пропустите через м’ясорубку.

Рулетики з індички з чорносливом

Святкові закуски на Новий 2018 рік - рецепти

Що знадобиться для приготування:

  • Велике філе індички — 300 г;
  • М’який творожний сир — 150 г;
  • Чорнослив без кісточок — 150 г (чи будь-які інші сухофрукти, головне без кісточок, виняток становимо інжир — його насіння в закусці не завадить — але це за смаком);
  • Столова гірчиця — 1 ч. л.;
  • Соняшникова олія — 20-30 мл;
  • Сіль і спеції — за вашим смаком.

Як приготувати страву:

  • Велике філе індички (за бажання його можна замінити курячим, але рулетики вийдуть менші по масі) промийте і обсушіть, щоб воно не ковзало по обробній дошці. Наріжте на медальйони, величиною приблизно трохи менше долоні. Промажте їх маринадною сумішшю. Для неї з’єднайте і перемішайте в мисці гірчицю (можна домашнього приготування), соняшникову олію, сіль і спеції. Залиште медальйони на чверть години на столі промаринуватися.
  • Чорнослив промийте і розріжте на половинки. Допустима і дрібна нарізка сухофрукта.
  • Беріть шматочок індичого філе, на нього намазуйте м’який творожний сир і укладайте два шматочки одного цілого чорносливу. Закручуйте в рулет. Можна зафіксувати зубочисткою або ниткою. Так само виконайте з усіма філейками.
  • Розігрійте сковороду і обсмажте рулети на ній. Олію не треба, жиру і так багато на м’ясі. Смажте швидко на сильному вогні до підсмаженої скоринки — тільки вона зараз і потрібна.
  • Потім перекладайте закуску на деко і відправляйте в духовку запікатися до готовності. Температуру при цьому тримаєте не більше 180-200°С.

Якщо для закуски ви вибрали куряче філе, то нарізані шматочки краще трохи відбити кухонним молотком. Так вони краще промаринуються і будуть м’якішими. Рулетики вийдуть апетитні і соковиті, відлетять за столом в раз! Тільки не забудьте перед поданням видалити зубочистки і нитки. Смачного!