Що приготувати смачного на Новий Рік 2018

Ми звикли відмічати зміну року із старого на новий рік саме в ніч з 31 грудня на 1 січня. І усі приготування випадають на ранок і день 31 грудня. Що зробити смачного на Новий рік 2018 — це питання, яке постає перед кожною господинею без виключення.


Щоб увесь рік провести активно і динамічно, не можна сидіти перед майже порожнім столом в новорічну ніч. Треба намагатися приготувати цікаві і оригінальні страви та закуски. Адже саме кулінарна складова — це основа всього передноворічного галасу і нічних веселощів!

Що приготувати смачного на Новий Рік 2018

І недивно, що рано чи пізно (частіше — рано) господині починають замислюватися про те, що приготувати на новий рік. Новорічний стіл символізуватиме успіх, удачу, достаток в майбутньому наступаючому році, ну і, звичайно ж, створює святкову атмосферу і настрій у всієї сім’ї та друзів.

Традиційно на святковому столі мають бути гарячі страви, легкі святкові закуски, салати, а також напої і десерти. Розпочнемо з напоїв: бажано, щоб асортимент був якнайширше. Не забувайте про соки, пляшку мінеральної води, зрозуміло, можна придбати і алкоголь. Не варто віддавати перевагу міцним алкогольним напоям. Досить буде шампанського, легкого вина і лікеру.

А якщо є час приготувати домашній коктейль, ви здивуєте гостей не лише мистецтвом кулінарії, але і створення напоїв!

Коктейль новорічний

Що приготувати смачного на Новий Рік 2018

Інгредієнти:

  • мартіні — 220 мл;
  • горілка — 60 мл;
  • виноградний сік — 120 мл

Для прикраси візьміть часточки мандаринів і колений лід.
Приготування:

  1. Змішайте мартіні, горілку і виноградний сік.
  2. У глек помістіть колений лід, коктейль. Згори киньте часточки мандаринів.
  3. До початку урочистості напій в глеку накрийте кришкою і приберіть до холодильника.

Кулінарні шедеври на святковий стіл

Поговоримо про страви по черзі.

Гарячі страви на новорічний стіл

можна готувати заздалегідь з ранку, а перед поданням на стіл просто розігріти. Або ж розрахувати час, і поставити на новорічний стіл страви, так би мовити, щойно з печі.
Серед гарячих страв особливою популярністю користуються відбивні зі свинини та яловичини під різними соусами, куряче філе з грибами і вершками, запечена курка з ананасами, жульєн, скумбрія по-китайськи, короп в цибульному соусі, форель з картоплею і щука з помідорами та апельсинами.

Заливна форель

Незважаючи на поширену думку, що заливна риба є вже застарілою стравою для новорічного столу, але, якщо її правильно приготувати, то ця страва здатна стати справжньою прикрасою новорічного вечора.
Інгредієнти:

  • тушка форелі — 600-800 г;
  • харчові рибні відходи (голови і хвости) форелі або горбуші — 500 г;
  • цибуля — 2 шт.;
  • морквина — 1 шт.;
  • яйця перепелині — 6 шт.;
  • горошини духмяного перцю — 3-4 шт.;
  • квасоля біла або строката — 100 г;
  • свіжа зелень петрушки — 50 г;
  • якісна горілка — 200 мл;
  • лавровий лист — 1 шт.;
  • сіль — за смаком.

Приготування:

  1. Розпочинайте з обполіскування цибулі та моркви. Очищати їх поки не треба.
  2. Промийте квасолю і поставте її варитися окремо. Коли вона дійде до готовності, витягніть боби з бульйону.
  3. Також відваріть перепелині яйця. Потім їх очистіть.
  4. Займіться очищенням риби. Нам не знадобиться луска, нутрощі і зябра. Останні краще вирізувати кухонними ножицями. Всі оброблені рибні
    продукти складіть в каструлю. Залийте, обов’язково, крижаною водою. Поставте на сильний вогонь. А після закипання зніміть піну. Вогонь прикрутіть і варіть рибу при повільному кипінні і закритій кришці. На процес варіння піде півтори години.
  5. Але вже за годину після початку кипіння налийте у бульйон склянку горілки, додайте цибулю і моркву. Також додайте до бульйону горошини перцю і лавровий лист.
  6. Ще через півгодини зверніть увагу, що кількість бульйону по відношенню до первинного показника майже вдвічі зменшився. Це означає, що риба упарилася, а бульйон наситився. Знімайте каструлю з плити і витягуйте велику рибу.
  7. Королеву страви — тушку форелі — звільните від усіх кісток і хребта. Це треба робити обережно, щоб не пошкодити м’якуш. Можете рибу нарізати на великі шматки для зручного оброблення. Усі дрібні кістки витягуйте пінцетом. Це зробити просто, адже кріпляться вони на тонких ниткоподібних хрящиках.
  8. Бульйон процідіть. На залізне сито покладіть декілька шарів чистої марлі і пролийте крізь них рибний відвар в чашку.
  9. Відварену морквину залиште для оформлення страви. Почистіть її і наріжте тонкими скибочками. Поки залиште осторонь.
  10. Кружечками наріжте яйця.
  11. Петрушку переберіть і промийте. Висушіть листочки. Палички не потрібні.
  12. Виберіть відповідний для заливки страви посуд — пластикову або силіконову форму. Поставте її на підніс для зручності переміщення.
  13. На дно викладіть малюнком шматочки моркви і яйця, квасолю і листочки петрушки. Серед них — великі скибочки риби. Акуратно залийте захололим прозорим бульйоном. Приберіть форму в холодильник для застигання на 5-6 годин.
  14. Через деякий час на форму покладіть пласке блюдо і переверніть. Потихеньку зніміть силіконову форму. Холодець залишився на блюді! Краса, та й годі!

Запечена в духовці качка

Що приготувати смачного на Новий Рік 2018

Яке ж свято без гарячої м’ясної страви? Запечена за цим рецептом качка своєю м’якістю і соковитістю вб’є наповал усіх гостей! Приготуйтеся до розпитувань про кроки приготування.
Інгредієнти:

  • качка — 2,5 кг;
  • кефір — 300 мл;
  • гірчиця — 20 г;
  • натуральний квітковий мед — 15 г;
  • сіль — 10 г;
  • яблука осіннього сорту — 700 г;
  • чорнослив без кісточок — 100 г;
  • солодкий перець — 2 шт.;
  • цибуля — 2 шт.;
  • горошини чорного перцю — 2-3 шт.

Приготування:

  1. Обробіть качку. Її треба гарненько промити. Якщо на шкірі є колодки або залишки пір’я, видалите їх. Обов’язково зріжте «попку» птаха, інакше блюдо матиме специфічний запах. Трохи обсушите тушку серветкою. Натріть її гірчицею з усіх боків — зовні і всередині.
  2. У окремій мисці, відповідній за розміром, перемішайте кефір і сіль. Помістіть в цю суміш качку і полийте заливкою кефіру, трохи обітріть тушку нею. Накрийте і залиште для маринування на якийсь час від 2 до 3 годин.
  3. У великій каструлі закип’ятите воду. Покладіть до неї качку. Варіть на помірному вогні 20 хвилин. Після цього витягніть і охолодіть.
  4. Сполосніть і почистіть усі овочі і фрукти для рецепту. У яблук видаліть серцевину, можна скористатися спеціальним пристосуванням у вигляді ножа з осередками. Якщо такого немає, розріжте кожне яблуко на 3-4 частини. Цибулю візьміть двох видів — білого і червоного. Видаліть сухі лусочки і наріжте крупно на півкільця. Солодкий перець після чищення поріжте на скибочки.
  5. Чорнослив промийте під проточною водою. Залийте холодною водою на декілька хвилин. Потім знову промийте.
  6. Усі овочі, чорнослив і фрукти перекладіть в миску і перемішайте з медом і сіллю за смаком.
  7. Лист для запікання застеліть харчовою фольгою. Укладіть на неї тушку качки. Шию тушки загорніть всередину тушки. У качине черево укладіть яблука і овочі. Закріпіть зубочистками або прошийте ниткою. Фольгу загорніть так, щоб не було виходу пари. Можна зверху покрити ще одним шаром фольги.
  8. Поставте в
    духовку на годину при 180-200°С.
  9. За 10-15 хвилин до готовності страви дістаньте лист і відкрийте тушку качки згори. Вона повинна зарум’янитися і мати привабливий зовнішній вигляд.

Святкові закуски

На столі в новорічну ніч обов’язково мають бути легкі святкові закуски. Якими вони будуть? Вибирати вам! Можливо, це будуть рулетики з шинки з начинкою з гірчиці та сиру, невеликі м’ясні або рибні канапе з овочами, фаршировані яйцями шампіньйони або обсмажений в паніровці твердий сир.

Фаршировані шампіньйони

Інгредієнти:

  • шампіньйони — 10 шт.;
  • зелень петрушки — пучок;
  • яйця курячі — 2 шт.;
  • лимон — ½ шт.;
  • оливкова олія — 5 мл;
  • сир твердий (російський або голландський) — 100 г;
  • перемелена суміш перців — за смаком;
  • сіль — за смаком.

Приготування:

  1. Відваріть яйця. Остудіть їх і очистіть від шкаралупи. Дрібно нарубаєте.
  2. Петрушку промийте і обсушіть від зайвої води. Листочки наріжте.
  3. Очистіть і ополосніть гриби. Відокремте від капелюшків ніжки.
  4. Ніжки наріжте і обсмажте в олії на пательні. Зніміть з вогню і змішайте з яйцями і зеленню. Заправте сіллю і сумішшю перемелених перців.
  5. На застелений папером лист розкладіть капелюшки грибів. Кожну збризніть лимонним соком. Викладіть начинку з яйцями.
  6. Твердий сир натріть на терці, посипте капелюшки зверху.
  7. Поставте у духовку випікатися при 180-200°С. Готовність визначайте за набуттям сиром рум’яної скоринки.

Канапе з креветками і моцареллою

Що приготувати смачного на Новий Рік 2018

Інгредієнти:

  • нарізні шматочки житнього хлібу — 10 шт.;
  • кульки сиру моцарелла — 150 г;
  • королівські креветки — 10 шт.;
  • оливки або маслини — 10 шт.;
  • шинка — 150-200 г;
  • сіль –за смаком.

Ще для рецепту знадобиться:

  • спеціальна кругла форма для вирізування круглих заготівель діаметром 5-6 см;
  • невеликі шпажки або зубочистки.

Приготування:

  1. Креветки відваріть в підсоленій воді. Кидайте їх в каструлю, тільки коли вода в ній закипить. Потім відкиньте на сито і дайте охолонути. Очистіть від усього зайвого.
  2. Моцареллу наріжте на десять шматочків — по кількості шматочків хліба.
  3. Візьміть спеціальну круглу форму з шматочків житнього хліба, виріжте круглі заготівлі. Шинку наріжте тонкими шматочками і теж видавіть круги.
  4. На кожну заготівлю хліба покладіть кружальця шинки і сиру.
  5. Потім шпагою проколіть креветку в двох місцях (внизу і вгорі). Намагайтеся, щоб між проколами вмістилася оливка, її теж проткніть. Потім увіткніть шпажку в шматочок сиру, шинки і хліба. За бажання закуску оформіть свіжою зеленню. Напевно при підготовці новорічних страв на кухні її повно.

А про салати не забули?

Звичайно, ні! Останнім часом все більше і більше переваги віддається салатам, які готуються без використання майонезу. Рослинна або оливкова олія, різні заправки і соуси — ось що стане справжнім сюрпризом для усіх ваших гостей.

Салат а-ля «Греко»

Інгредієнти:

  • огірок — 1 шт.;
  • маслини — 150 г;
  • пекінська капуста або салат «Айсберг» — 150 г;
  • перепелині яйця — 5-6 шт.;
  • свіжий кріп — 15-20 г;
  • твердий сир — 100 г;
  • сіль — за смаком;
  • перець мелений — щіпка;
  • оливкова олія — 40 мл

Приготування:

  1. Розпочніть з сортування листя пекінської капусти і зелені кропу. Промийте їх у проточній воді. Трохи обсушіть.
  2. Перепелині яйця відваріть, почистіть від шкаралупи.
  3. Огірок сполосніть і зріжте грубу шкірку.
  4. Наріжте продукти для салату і складайте в миску. Капусту і огірок — соломкою, кріп — дрібно, яйця — на 3-4 частини, маслини — кружечками. Сир натріть на терці.
  5. Заправку робіть прямо перед поданням на стіл. У окремому посуді змішайте сіль, мелений перець і оливкову олію. Залийте салат і перемішайте.

Салат з печінки з горіхами

Інгредієнти:

  • печінка індички — 200 г;
  • буряк — 1 шт.;
  • горіхи пекана — жменя;
  • пряна зелень — 30-40 г;
  • часник — 3-4 г;
  • оливкова олія — 50 мл;
  • столова гірчиця — 5-6 г;
  • сіль — за смаком.

Приготування:

  1. Печінку індички ретельно промийте в холодній воді. Кожен шматок наріжте впоперек на дві частини. Складіть все в миску. Додайте
    гірчицю і натріть нею печінку. Залиште для маринування на годину або півтори.
  2. Сполосніть і відваріть в скороварці буряк. Через півтори години варіння занурьте овоч в крижану воду на декілька хвилин. Потім почистіть від шкірки і натріть на терці. У мисці з’єднаєте з оливковою олією (20 мл).
  3. Зелень промийте у воді і обсушіть на рушнику. Дрібно наріжте.
  4. На гарячій пательні з олією (30 мл) обсмажте шматки печінки до рум’яної скоринки. Викладіть їх на обробну дошку і наріжте шматочками.
  5. Часник продавіть крізь спеціальний часниковий прес.
  6. Горіхи пекана наріжте великими шматочками столовим ножем.
  7. У миску з буряком перекладіть печінку індички, зелень, часник і горіхи. Заправте сіллю за своїм смаком. Перемішайте компоненти салату.

Що буде на солодке?

Десерти — обов’язкова частина новорічного свята. Торти, тістечка, піроги — усе це можна як приготувати самостійно, так і купити в магазині або замовити заздалегідь у кондитерській. Наприклад, морозиво з фруктами — безпрограшний варіант фінального блюда, освіжає і при цьому легкий і солодкий. Чи можна постаратися і випекти кекси, прикрасити їх вершковим кремом відповідно святу.

Десерти стануть фінальним акордом вашого новорічного свята, яке зробить і увесь подальший рік таким же затишним і сімейним.

Морозиво і фрукти

Що приготувати смачного на Новий Рік 2018

Інгредієнти:

  • манго — 1 шт.;
  • солодке яблуко — 1 шт.;
  • мандарин — 2 шт.;
  • виноград — 100 г;
  • мед квітковий — 100 г;
  • печиво пісочне — 300 г;
  • вершки жирні — 60 мл;
  • морозиво пломбір — 500 гр.

Приготування:

  1. Фрукти вибирайте тільки стиглі, без ушкоджень. Сполосніть їх і почистіть. Наріжте скибочками або кубиками.
  2. Печиво подрібніть в крихту і змішайте з вершками. Рівномірно викладіть на дно креманок. Повинно вийти 6-7 порцій.
  3. Тепер викладайте на печиво шари: фрукти, морозиво. Іноді поливайте медом.
  4. До безпосереднього подання помістите десерт до холодильника.

Кремові кошики «Ялиночки»

Інгредієнти:

  • вершкове масло 82 % жирності — 250 г;
  • цукровий пісок — 650 г;
  • пшеничне борошно — 150 г;
  • кукурудзяний крохмаль — 120 г;
  • пекарний порошок — 1 ч. л.;
  • несолодке какао — 1 ч. л.;
  • ванілін — 1 г;
  • яйця курячі — 10 шт.;
  • соняшникова олія — 10 мл

Ще вам знадобиться зелений харчовий барвник, кондитерське посипання у вигляді кульок і свіжі ягоди.
Приготування:

  1. Спершу приготуйте основу для ялиночок — кекси. Для цього в мисці лопаткою розітріть м’яке вершкове масло і склянку цукру (200 г). Додайте п’ять яєць. Збивайте тісто в блендері до пишної маси. Спочатку на першій швидкості, а потім підвищуйте її.
  2. Окремо просійте борошно з крохмалем, какао і пекарним порошком. Цю суміш введіть в яєчно-вершкову суміш. Замісіть тісто лопаткою. Перемішуйте від низу до верху.
  3. Силіконові форми для кексів промажте соняшниковою олією. Заповнюйте їх тестом на 2/3 об’єми.
  4. Поставте випікатися в гарячу духовку при 180-200°С на 10-14 хвилин.
  5. Потім витягніть готові кекси з форм.
  6. Ягоди промийте і обсушіть. На кожен кекс покладіть по центру ягідку.
  7. Зробіть крем. Візьміть п’ять яєчних білків. Засипте в них цукор (450 г), що залишився, і ванілін. Збийте до пишної густої маси. У кінці збивання додайте барвник. Його треба зовсім трохи, інакше колір буде занадто інтенсивним.
  8. Крем викладіть в кондитерський мішок і видавіть, насадкою у вигляді зірки. Повинна вийти ялиночка, в середині якої — ягідка.
  9. Приберіть десерт в холодильник на 5-6 годин. Потім прикрасьте «зелені гілки» солодких ялинок кондитерським посипками.