Кабачки фаршировані, запечені в духовці

Кабачки фаршировані, запечені в духовці, на сході називають долма, від тюркського слова dolmak, що означає «начиняти». Зазвичай для начинки використовують м’ясо або рис, а оболонкою можуть слугувати виноградні листя, солодкий перець, айва, помідори. У дитинстві я такої модерної назви не знала, проте овочі по цьому рецепту вдома готували досить часто.

Кабачок — дивовижний овоч, його врожайність просто вражає. Кабачкова ікра, овочеве рагу, млинці і котлети з цукіні виникають у осінньому меню. Для різноманітності раджу нафарширувати їх фаршем з курячого філе і тушкованих овочів, а на гарнір приготувати розсипчастий рис. Вийде смачна і поживна друга страва — із сметанним соусом, те, що потрібно до обіду.

  • Час приготування: 1 година 10 хвилин.
  • Кількість порцій: 3.

Кабачки фаршировані, запечені в духовці

Інгредієнти для приготування фаршированих кабачків, запечених в духовці

  • 650 г кабачків середнього розміру;
  • 115 мл оливкової олії;
  • 5 г солі;
  • 15 г білого кунжуту:

Для фаршу:

  • 400 г курячого філе;
  • 100 г ріпчастої цибулі;
  • 230 г моркви;
  • 150 г солодкого перцю;
  • 30 г зеленої селери;
  • 1 стручок гіркого перцю;
  • 20 мл оливкової олії;
  • 5 г солі;
  • мелена паприка, чорний перець, орегано.

Спосіб приготування фаршированих кабачків, запечених в духовці:

Кабачки середнього розміру очищуємо від шкірки. Розрізаємо на кілька частин висотою приблизно 4-5 сантиметрів. Чайною ложкою вибираємо серцевину з насінням, залишаємо дно товщиною 1 сантиметр.

В широкому сотейнику нагріваємо до кипіння воду, насипаємо сіль. Порціями бланшируємо овочі по 5-7 хвилин дістаємо, кладемо на сито, щоб стікала вода.

Кабачки фаршировані, запечені в духовці

Готуємо фарш.

Дрібно шаткуємо цибулю. Пасеруємо в добре розігрітій рафінованій оливковій олії.

Кабачки фаршировані, запечені в духовці

Коли цибуля набуде карамельного відтінку, додаємо крупно натерту моркву. Обсмажуємо цибулю з морквою 7 хвилин.

Кабачки фаршировані, запечені в духовці

Для аромату додаємо нарізаний кубиками солодкий перець. Колір перцю будь-який, головне, щоб був м’ясистим.

перець обсмажуємо з морквою і цибулею 5 хвилин.

Кабачки фаршировані, запечені в духовці

Куряче філе розрізаємо заточеним ножем поперек волокон, дрібними кубиками або подрібнюємо в м’ясорубці. Насадку краще використовувати з великими отворами, щоб у фарші відчувалися шматочки м’яса.

Кабачки фаршировані, запечені в духовці

Насипаємо сіль, орегано, мелену паприку та дрібно порізану зелень селери. Стручок гіркого перцю чистимо від насіння і перегородок, ріжемо кільцями, додаємо до решти інгредієнтів.

Обсмажуємо начинку ще кілька хвилин.

Кабачки фаршировані, запечені в духовці

Розігріваємо духовку до температури 200 градусів Цельсія.

Заповнюємо фаршем кабачки з курки і овочів, робимо велику гірку, так буде смачніше. У сковорідку наливаємо оливкову олію, викладаємо кабачки.

Кабачки фаршировані, запечені в духовці

Сковороду ставимо в нагріту духовку на середню полицю. Оскільки інгредієнти доведені до напівготовності, довго запікати не потрібно, достатньо 20-25 хвилин.

Кабачки фаршировані, запечені в духовці

Дістаємо готові фаршировані кабачки, посипаємо білим кунжутом, до столу подаємо гарячим.

До фаршированих кабачків запечених в духовці, раджу приготувати соус: пропускаємо через прес зубчик часнику, дрібно нірізуємо пучок кропу і кілька стебел зеленої цибулі, все змішуємо з сіллю і сметаною.

Кабачки фаршировані, запечені в духовці

Фаршировані кабачки, запечені в духовці готові. Приємного апетиту!